Της Ιωάννας Γκοτσοπούλου
Α. Σχέδιο Νόμου
Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
«Κύρωση των υπ’ αρ. 259 και 260 αποφάσεων του Συμβουλίου Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, από 18 Μαΐου 2023, με τις οποίες τροποποιούνται τα άρθρα 1 και 12 παρ. 1 της Συμφωνίας Ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (E.B.R.D.)»
Εισηγητής Νομοσχεδίου:
Στέλιος Πέτσας, βουλευτής ΝΔ Α’ Ανατολικής Αττικής
Ψηφίστηκε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 και επέφερε δύο αλλαγές
1. Επιτρέπεται πλέον η χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών σχεδίων σε δυνητικά (48) χώρες στην Υποσαχάρια Αφρική και στο Ιράκ, καθώς με την υπ’ αρ. 259/2023 απόφαση του Συμβουλίου Διοικητών της E.B.R.D., καθίσταται εφικτή η σταδιακή επέκταση του γεωγραφικού πεδίου των εργασιών της E.B.R.D. στην Υποσαχάρια Αφρική και στο Ιράκ.
2. Χορήγηση μεγαλύτερης ευελιξίας στη Διοίκηση της E.B.R.D. (Συμβούλιο των Διοικητών και Συμβούλιο των Διευθυντών) στη διαχείριση των κεφαλαίων της. Συγκεκριμένα, με την υπ’ αρ. 260/2023 απόφαση του Συμβουλίου Διοικητών της E.B.R.D., που κυρώθηκε με το εν λόγο σχέδιο νόμου, καταργούνται οι περιορισμοί των κεφαλαίων που κατανέμονται στις συνήθεις εργασίες της E.B.R.D., βάσει των αποθεματικών και των πλεονασμάτων της, και ανατίθεται στο Συμβούλιο των Διευθυντών της (BoD) η καθιέρωση και παρακολούθηση των αναγκαίων ορίων χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη την κεφαλαιακή επάρκεια της E.B.R.D., με στόχο την αύξηση της ευελιξίας στη λήψη αποφάσεων για χορήγηση.
Έτσι λοιπόν με την προς κύρωση τροποποίηση:
1. Επεκτείνεται το πεδίο δράσης της E.B.R.D στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και στο Ιράκ, με αποτέλεσμα την προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και την υλοποίηση Έργων Υποδομής.
2. Καταργούνται οι περιορισμοί στα όρια χρηματοδότησης της EBRD.
3. Βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και του Ιράκ, με αποτέλεσμα τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
4. Προωθείται η Πράσινη Μετάβαση
5. Η E.B.R.D. καθίσταται ένα εξαιρετικό Αναπτυξιακό Εργαλείο μέσα από τον Ανακυκλικό της χαρακτήρα
Το Σχέδιο Νόμου έγινε δεκτό επί της αρχής στο σύνολο του κατά πλειοψηφία.
Δήλωση Στέλιου Πέτσα,
Βουλευτής ΝΔ Α’ Ανατολικής Αττικής
Εισηγητής του Νομοσχεδίου
«Η Ελλάδα μας, στο νέο κόσμο που αναδείχθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος σε όλους τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη παγκόσμια αρχιτεκτονική των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Από τις Συμφωνίες του Bretton Woods το 1944 που ίδρυσαν την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέχρι την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (E.B.R.D.) το 1991, αμέσως μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ. Και αυτή η, διαχρονικά, ορθή στρατηγική τοποθέτηση της Ελλάδας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, επιτρέπει να συζητάμε σήμερα πως η Πατρίδα μας, από το υστέρημα των συμπολιτών μας, μπορεί να ενισχύσει οικονομικά πολύ φτωχές χώρες μέσω της E.B.R.D. Δεν είναι μικρό επίτευγμα, η Ελλάδα μας στα 200 χρόνια της νεότερης ιστορίας της, μέσα από πολέμους, περιφερειακούς και παγκόσμιους, μέσα από πτωχεύσεις και οικονομικές κρίσεις, να μην εγκλωβιστεί στις υπανάπτυκτες οικονομίες, αλλά να είναι σήμερα στο κλαμπ των πιο αναπτυγμένων οικονομιών της Ευρωζώνης και του ΟΟΣΑ. Στο πλαίσιο αυτό, με το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στις 22 Ιανουαρίου 2025 επεκτείνεται η στήριξη της E.B.R.D., δυνητικά, σε 48 χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και το Ιράκ. Από τη συζήτηση και τελικά την ψήφιση του νομοσχεδίου από ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αναδείχθηκε η έμπρακτη αλληλεγγύη που επιδεικνύει διαχρονικά η Ελλάδα στους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που μαστίζονται από φτώχεια και συρράξεις».
B. Σχέδιο Νόμου
Υπουργείου Δικαιοσύνης
«Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385 – Πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας – Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών – Ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust – Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας – Δικονομικές διατάξεις αρμοδιότητας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και άλλες ρυθμίσεις»
Εισηγητής Νομοσχεδίου:
Δημήτρης Κούβελας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ
Ψηφίστηκε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 και επέφερε τις ακόλουθες αλλαγές
1. Ενισχύεται το νομικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών, την καταπολέμηση νέων μορφών βίας κατά αυτών
2. Ενσωματώνεται η Οδηγία (ΕΕ) 2024/1385 για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία.
3. Προτείνονται σημαντικές τροποποιήσεις στον νόμο 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο την πρόληψη, την αποτελεσματικότερη ποινική αντιμετώπιση των εγκλημάτων και την ενίσχυση της προστασίας και υποστήριξης των θυμάτων.
4. Προβλέπονται διατάξεις για την αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τη λειτουργία της Eurojust (Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας) και την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας των ανηλίκων.
Σε συνέχεια των παραπάνω, επιφέρει τις εξής αλλαγές:
1. Nομοτεχνικές βελτιώσεις βάσει παρατηρήσεων των φορέων και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
2. Ενσωμάτωση Οδηγίας για ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας των θυμάτων, καθώς επίσης η γυναικοκτονία καθιερώνεται ως ιδιώνυμο αδίκημα με ισόβια κάθειρξη.
3. Δυνατότητα του θύματος να απευθυνθεί υπόμνημα στο συμβούλιο πλημμελειοδικών, που κρίνει τη χορήγηση ή μη υπό όρο απόλυσης, σε ειδικές κατηγορίες εγκλημάτων με στοιχεία βίας ή κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
4. Δυνατότητα του ανακριτή και του εισαγγελέα να διατάξουν προσωρινή κράτηση υπό αυστηρές προϋποθέσεις σε περιπτώσεις βαριάς οικογενειακής βίας.
5. Ενίσχυση δομών, σεμινάρια δικαστικών κλπ. για αρμόδια Υπουργεία
Το Σχέδιο Νόμου έγινε δεκτό επί της αρχής στο σύνολο του κατά πλειοψηφία, με το Αρ. 41 να δέχεται έντονη κριτική για την πρόβλεψη αυτεπάγγελτης παρέμβασης της τριμελούς επιτροπής. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα “Ωμή Παρέμβαση” στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Στην ένσταση συνταγματικότητας που κατατέθηκε από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, δεν προέκυψε ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Δήλωση Δημήτρη Κούβελα,
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.
Εισηγητής του Νομοσχεδίου:
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιδείξει από την πρώτη στιγμή την αποφασιστικότητά της για αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης με ένα δίκαιο ποινικό σύστημα. Διότι η προστασία των θυμάτων δεν είναι μια ιδεολογική επιλογή, αλλά είναι χρέος όλων μας!»