Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025


ΑρχικήΑττικήΑνταλλαγή ευθυνών για την επικίνδυνη γέφυρα με σκουριασμένα σίδερα στη Βουλιαγμένης –...

Ανταλλαγή ευθυνών για την επικίνδυνη γέφυρα με σκουριασμένα σίδερα στη Βουλιαγμένης – «Είναι γκρίζα ζώνη»

Ο Νίκος Χαρδαλιάς διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης, αλλά τονίζει πως «για να μην εξελιχθεί σε πρόβλημα πρέπει να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις και θα γίνουν».

Στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, πάνω στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ρεύμα προς Γλυφάδα, βρίσκεται μια γέφυρα που έχει προκαλέσει ανησυχίες λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Το ρεπορτάζ της εκπομπής «Οι Δεκατιανοί» στον ΣΚΑΪ αναδεικνύει εικόνες με φθαρμένες κολόνες, σκουριασμένα σίδερα και σημεία όπου η φθορά είναι τόσο προχωρημένη που ακόμη και φυτά έχουν αρχίσει να αναρριχώνται πάνω στη δομή.

«Δεν αποκαλύπτεται μόνο ο σκουριασμένος εξοπλισμός της γέφυρας. Αποκαλύπτεται και ένα τεράστιο πινγκ πονγκ ευθυνών αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης», δήλωσε ο Κίμωνας Λογοθέτης, σύμβουλος οδικής ασφάλειας και καθηγητής κυκλοφοριακής αγωγής.

Παρά τις διαμαρτυρίες που είχαν γίνει ήδη από το 2019 προς την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής, κανένας φορέας δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη για τη συντήρηση της γέφυρας. Ο Κίμων Λογοθέτης τόνισε: «Αυτήν τη γέφυρα δεν την αγγίζει κανείς, είναι γκρίζα ζώνη. Το σίδερο που τρύπησε τον Παντελίδη είναι ακόμα στο σημείο. Γιατί αν πάει έστω ένας τεχνικός με τον τροχό να κόψει το σίδερο, σημαίνει ότι αν τον στείλει ο Δήμος ή η Περιφέρεια, έχει αναλάβει και την ευθύνη της γέφυρας».

Έλλειψη ψηφιακού μητρώου γεφυρών

Ένα ακόμη ζήτημα που επισημάνθηκε είναι η απουσία ενός ενιαίου ψηφιακού μητρώου για τις γέφυρες. Σύμφωνα με τον Λογοθέτη, «δεν έχουμε ένα ενιαίο ψηφιακό μητρώο γεφυρών. Αυτό ετοιμάζει τώρα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ξεκινάει τον Μάρτιο και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο… Όπως είναι το κτηματολόγιο, θα έχει όλες τις γέφυρες. Έχουμε πάνω από 6.000 γέφυρες που ανήκουν σε δημόσιους φορείς και άλλες 4.000 σε παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων».

Χαρδαλιάς: «Δεν υπάρχει θέμα κατάρρευσης της γέφυρας»

Απαντώντας στο ρεπορτάζ, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάρρευσης: «Αν υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία ευθύνη, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι εγώ», δήλωσε στην εκπομπή «Οι Δεκατιανοί».

Ο Χαρδαλιάς ανέφερε πως οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας κινητοποιήθηκαν άμεσα μόλις προέκυψε το θέμα, παρά το ότι υπάρχει νομικό κενό σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση της συγκεκριμένης γέφυρας. «Έχουν γίνει τρεις αυτοψίες με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων του ΕΜΠ και έχει ολοκληρωθεί μια προμελέτη. Συνεργαζόμαστε με τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης για την εξεύρεση οριστικής λύσης», τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι η γέφυρα είναι «ασυντήρητη πάρα πολλά χρόνια και χρειάζεται να κάνουμε παρέμβαση».

Πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και «μπαλάκι» ευθυνών

Αναφερόμενος στις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, ο Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι πρέπει να σταματήσει το «μπαλάκι της εύκολης μεταφοράς των ευθυνών στην αυτοδιοίκηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2020, μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η ευθύνη για τις γέφυρες του οδικού δικτύου της Αττικής μεταφέρθηκε στην Περιφέρεια «χωρίς καμία διαβούλευση, σε μία νύχτα». Πρόκειται για 108 γέφυρες, από τις οποίες η Περιφέρεια δεν έχει κατασκευάσει καμία και, όπως υποστηρίζει, δεν διαθέτει ούτε τα αρχικά σχέδια και τις μελέτες κατασκευής τους.

«Έχει συντηρηθεί έστω μισή γέφυρα; Έχει γίνει οποιαδήποτε πράξη που να βρήκαμε έτοιμη ώστε να χτίσουμε πάνω σε αυτή το ζήτημα της συντήρησης και ειδικά το ιδιαίτερο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών;», αναρωτήθηκε ο Περιφερειάρχης, στρέφοντας τα βέλη του και προς την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας.

Παρά τα νομικά εμπόδια, ο Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα προχωρήσει άμεσα σε απαραίτητες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της στατικότητας της γέφυρας: «Εγώ δεν είμαι σε ένα γραφείο, είμαι στο πεδίο. Έξω είμαι κάθε μέρα. Εμένα θα μου επιτρέψετε να παραμένω ενεργός πολίτης. Οπότε στο ζήτημα, η απάντηση είναι ποιος θα λύσει το πρόβλημα», κατέληξε.

πηγη: skai.gr



Ροη Ειδήσεων