Οι γυναίκες που εργάζονται ως πληρώματα σε ιδιωτικές και επαγγελματικές θαλαμηγούς, βιώνουν μια άνιση αντιμετώπιση ως προς τα εργασιακά τους δικαιώματα που σχετίζονται με την κύηση και την μητρότητα, τονίζει ο Γιώργος Βάλλης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.
Πως είναι τα πράγματα στη Σαντορίνη, τι εκτιμάτε;
Η αντίδραση των αρχών κρίνεται σωστή, καθώς τα προληπτικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και οι οδηγίες προς τους πολίτες, δείχνουν ετοιμότητα και υπευθυνότητα. Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ώστε να μπορεί να παρέμβει αν χρειαστεί.
Υπάρχουν και ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν γίνει για την άμεση μεταφορά των πολιτών. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα μπορούσε να έχει οργανώσει εγκαίρως τη διάθεση πολεμικών πλοίων ή στρατιωτικών αεροσκαφών. Ακόμη ως δεύτερη λύση την επίταξη ενός πλοίου από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ώστε να μεταφέρει τους πολίτες στην Αθήνα είτε με μικρό εισιτήριο, κατόπιν συμφωνίας με τις εταιρείες, είτε ακόμα και δωρεάν. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα μπορούσαν καλή τη πίστη, να προσφέρουν μια έκπτωση της τάξεως του 50%, ή να δώσουν δωρεάν καμπίνες σε όσους κοιμόντουσαν στα πάρκινγκ και στα Ι.Χ. τους.
Είναι σημαντικό οι πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να στηρίζονται στην έγκυρη ενημέρωση, αποφεύγοντας την παραπληροφόρηση. Αν και η Σαντορίνη είναι μια σεισμογενής περιοχή, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η βελτίωση των υποδομών επιτρέπουν την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Εύχομαι να μην έχουμε άλλες δυσάρεστες εξελίξεις και το φυσικό αυτό φαινόμενο γρήγορα να καταλαγιάσει. Οι άνθρωποι που πλήττονται είναι βιοπαλαιστές, που περιμένουν την καλοκαιρινή περίοδο για να δουλέψουν. Ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός και τα νησιά μας είναι η καρδιά της οικονομίας μας και πρέπει να προστατευθεί, προκειμένου να μην επηρεαστεί αρνητικά ο τουρισμός φέτος.
Πείτε μας λίγα λόγια για το τι κάνει η ένωση
Η ένωση μας ιδρύθηκε με απώτερο σκοπό την ενότητα των συναδέλφων, την κοινή ανάπτυξη του επαγγέλματος μας καθώς και την αντιμετώπιση των σοβαρών δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουμε στον κλάδο. Έχουμε μια ολοκληρωμένη ατζέντα με προτάσεις σχετικά με την διασφάλιση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής και των μεταφορών στα θάλασσα.
Η φύση του Σωματείου είναι να προστατεύει και να διεκδικεί τα καθόλα νόμιμα και προβλεπόμενα συμφέροντα του εκάστοτε Ναυτικού. Ένα σωματείο πληρωμάτων του χώρου που θα διεκδικήσει μεγαλύτερα μισθολόγια ανεξαρτήτως ειδικότητας και καλύτερες συνθήκες εργασίας στα Ιδιωτικά & Επαγγελματικά σκάφη. Σαν αποστολή μας είναι συνεχώς εξελισσόμενα πληρώματα με συνεχή εκπαίδευση και διατήρηση του υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών, ώστε ο χώρος μας να γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη άνθιση.
Πέρα από αυτά οι δράσεις μας έχουν και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, με συνεχή βοηθήματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη είτε με τρόφιμα είτε με είδη πρώτης ανάγκης. Τέλος στηρίζουμε εμπράκτως με χορηγίες νέους αθλητές και ομάδες προάγοντας έτσι τον αθλητισμό, την ευγενή άμιλλα κάνοντας εμάς και τη χώρα μας περήφανους για τους στόχους τους.
Καταθέσατε πρόταση για τη θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ρύθμισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας. Έχετε feedback για αυτές τις προτάσεις;
Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στη πρόταση μας. Και το λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι έχουμε γίνει μάρτυρες θαλάσσιων ατυχημάτων και δυστυχημάτων πολλάκις.
Έχουν κατατεθεί από Βουλευτές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα αυτό και ακόμα είμαστε σε πλήρη αδράνεια. Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε διορθωτικές νομοθεσίες πριν τη νέα σεζόν.
Έχετε επισημάνει ότι σε αντίθεση με όλους τους άλλους κλάδους εργασίας στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, στο χώρο της ναυτιλίας δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, το οποίο να προστατεύει επαρκώς τη μητρότητα. Ποιες νομοθετικές παρεμβάσεις κρίνετε αναγκαίες;
Η ισονομία στην άσκηση και εφαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί
δομικό στοιχείο της κοινωνικής συνοχής αλλά και μιας δημοκρατικά οργανωμένης
Πολιτείας. Ειδικά για τις γυναίκες που εργάζονται ως πληρώματα σε ιδιωτικές και
επαγγελματικές θαλαμηγούς , που βιώνουν μια άνιση αντιμετώπιση ως προς τα
εργασιακά τους δικαιώματα που σχετίζονται με την κύηση και την μητρότητα, αυτό
αποτελεί ζητούμενο.
Η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων γυναικών που είναι ασφαλισμένες στο
ΝΑΤ δεν απολαμβάνουν των δικαιωμάτων άλλων γυναικών που είναι
ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ όπως και των κοινωνικών παροχών όπως τα επιδόματα
κύησης, λοχείας και άδειας κύησης. Προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ισονομίας, θα πρέπει να εξεταστούν μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που αποτελούν ταυτόχρονα και επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.
1. Αυξημένη νομική προστασία στις εργαζόμενες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τη γέννηση του παιδιού.
2. Την θέσπιση 9μηνης προστασίας μητρότητας στις γυναίκες με σύμβαση ναυτικής εργασίας
3. Την εναρμόνιση και για τις γυναίκες ναυτικούς με όσα ισχύουν για τις γονεϊκές άδειες.
Ποιες οι εκτιμήσεις σας για τον κλάδο το 2025;
Το ελληνικό θαλάσσιο yachting θα έχει αρνητικό ή θετικό πρόσημο, αναλόγως των εξελίξεων που θα έχουμε με τους πολέμους που επικρατούν τόσο καιρό. Οι γεωπολιτικές εντάσεις Ρωσίας – Ουκρανίας και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο κλάδο μας. Οι Ρώσοι αποτελούσαν παραδοσιακά σημαντικό κομμάτι της πελατειακής βάσης του ελληνικού yachting. Οι κυρώσεις, οι οικονομικοί περιορισμοί και οι δυσκολίες στις τραπεζικές συναλλαγές έχουν μειώσει τη ροή Ρώσων τουριστών. Ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε αυξημένες τιμές στα καύσιμα, γεγονός που επηρεάζει άμεσα το κόστος ενοικίασης και λειτουργίας των γιοτ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των ναυλώσεων, επηρεάζοντας τη ζήτηση. Η Μέση Ανατολή αποτελεί μια σημαντική αγορά για το ελληνικό yachting, ιδιαίτερα από χώρες όπως τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η γεωπολιτική αστάθεια μειώνει την τουριστική ροή και τις επενδύσεις στον κλάδο. Οι εντάσεις στη Διώρυγα του Σουέζ και η απειλή από ένοπλες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή επηρεάζουν τις θαλάσσιες μεταφορές, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση των μεγάλων γιοτ που ταξιδεύουν από την Ασία και τον Κόλπο προς τη Μεσόγειο.