Η Άγκυρα συνεχίζει την πορεία εξοπλισμού της, επιδεικνύοντας παράλληλα ισχύ απέναντι σε Ελλάδα, Κύπρο και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Πρόσφατα, η Τουρκία προχώρησε σε εκτόξευση του πυραύλου μικρού βεληνεκούς «Tayfun» από τη Σινώπη. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, πρόκειται για τον πρώτο εγχώριο πύραυλο μικρού βεληνεκούς, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Roketsan και εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα στη βορειοανατολική Τουρκία.
Η τρίτη δοκιμή του πυραυλικού αυτού συστήματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 12:37 μ.μ. (0937 GMT) από το αεροδρόμιο της Ρίζε, ενώ οι προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2022 και τον Μάιο του 2023 από το ίδιο σημείο. Ο πύραυλος Tayfun πέρασε στη φάση μαζικής παραγωγής αμέσως μετά τη δεύτερη δοκιμαστική του βολή τον Μάιο του 2023.
Με το μεγαλύτερο βεληνεκές στο τουρκικό πυραυλικό οπλοστάσιο, το σύστημα «Tayfun» μπορεί να πλήξει στόχους βαθιά στο εχθρικό έδαφος, όπως ανέφερε η Roketsan στην ιστοσελίδα της. Ο πύραυλος έχει δραστικό βεληνεκές 280 χιλιομέτρων (170 μίλια) και φτάνει σε μέγιστη εμβέλεια τα 800 χιλιόμετρα (500 μίλια), φέροντας προσχηματισμένη κατακερματισμένη κεφαλή.
«Η υπερηχητική του ταχύτητα δεν επηρεάζεται από συστήματα αεράμυνας, ενώ οι παράπλευρες ζημιές μειώνονται μέσω της υψηλής ακρίβειας του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τουρκικός ιστότοπος.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί για περαιτέρω αύξηση του βεληνεκούς των βαλλιστικών πυραύλων της χώρας, δηλώνοντας στις 14 Ιανουαρίου: «Αυτή τη στιγμή, το βεληνεκές του πυραύλου μας είναι 565 χιλιόμετρα. Αυτό είναι ανεπαρκές. Θα το αυξήσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα». Ο ίδιος αξιοποιεί την αμυντική βιομηχανία για να ενισχύσει την πολιτική του θέση, προβάλλοντας τις τεχνολογικές επιτυχίες ως καρπό της δικής του διακυβέρνησης.
Ωστόσο, η τρέχουσα παραγωγή του πυραύλου Tayfun, με βεληνεκές 561 χιλιομέτρων, αποτελεί μέρος ενός μακρόχρονου προγράμματος ανάπτυξης πυραυλικής τεχνολογίας, το οποίο ξεκίνησε από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τη δεκαετία του 1990. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή διαδραμάτισε η συνεργασία και η τεχνολογική μεταφορά από την κινεζική αμυντική εταιρεία CPMIEC προς την τουρκική Roketsan.
Παρά τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, οι επιτυχίες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας βασίζονται κυρίως σε στρατηγικές αποφάσεις της δεκαετίας του 1990, όταν τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη και συμπαραγωγή πυραυλικών συστημάτων μέσω διεθνών συνεργασιών και τεχνολογικής μεταφοράς.
Σήμερα, το τουρκικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει τα εξής πυραυλικά συστήματα:
- Kasırga, με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων
- Yıldırım, με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και ακρίβεια 150 μέτρων
- Bora, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και ακρίβεια 50 μέτρων
- Tayfun, με εμβέλεια 561 χιλιομέτρων προς το παρόν, και προοπτική να φτάσει τα 1.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ερντογάν.
Αν τοποθετηθούν τα συστήματα αυτά σε στρατηγικά σημεία κοντά στις μικρασιατικές ακτές, με βάση το βεληνεκές τους, είναι φανερό πως μπορούν να καλύψουν όλα τα ελληνικά νησιά ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, μια περιοχή που η Τουρκία επιδιώκει να καταστήσει σημείο αναφοράς για τη διχοτόμηση του Αιγαίου.