Παρασκευή 4 Απριλίου 2025


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΝέος ισχυρός σεισμός στις Κυκλάδες – Αισθητός και στην Αττική

Νέος ισχυρός σεισμός στις Κυκλάδες – Αισθητός και στην Αττική

Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες παραμένει έντονη, με έναν νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου, ανοιχτά της Ανάφης.

Η δόνηση είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 17 χλμ ανατολικά-βορειοανατολικά της Ανάφης και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Ανησυχία στους επιστήμονες για τη σεισμική ακολουθία

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Κώστα Παπαζάχο, «για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου μια τόσο μεγάλη ακολουθία με σεισμούς πολύ μεγάλους, μεγάλους για το επίπεδο μιας ακολουθίας, χωρίς ισχυρό σεισμό, είναι πρωτόγνωρο. Δηλαδή είναι μία δύσκολη ακολουθία».

Ο ίδιος εξηγεί πως αν και έχουν σημειωθεί πολλές σμηνοσειρές στο παρελθόν, αυτή η ακολουθία παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλους σεισμούς, με το θετικό να είναι ότι το φαινόμενο εκδηλώνεται στη θάλασσα. Ωστόσο, επισημαίνει πως «το κακό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αυτά τα φαινόμενα κρατάνε σημαντικό χρονικό διάστημα».

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του, διευκρινίζει πως «δεν ομιλούμε για συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με τη μορφή μικρών σεισμών αλλά για σεισμογόνο χώρο (όγκο) ο οποίος περιλαμβάνει πάρα πολλά μικρά ρήγματα με σεισμικό δυναμικό (λόγω των διαστάσεών τους) το ανώτερο τα 5 Ρίχτερ».

Έκτακτα μέτρα στη Σαντορίνη

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο ΕΡΤNews, τόνισε πως «το νοσοκομείο της Σαντορίνης έχει ενισχυθεί με προσωπικό που είναι εξειδικευμένο. Υπάρχει η ιατρική των καταστροφών, υπάρχει ομάδα από το ΕΚΑΒ, ομάδες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν γιατροί, διασώστες και νοσηλευτές οι οποίοι είναι έτοιμοι αν χρειαστεί μέσα σε μία ώρα να πάνε στη Σαντορίνη».

Γιατί «δεν θέλουμε σεισμό 6 Ρίχτερ»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε: «Στις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου πουθενά δεν αναφέρεται άνω οροφή των 6 Ρίχτερ. Ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός δεν θα βοηθούσε. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, ενδεχομένως να αποφορτίσει την κατάσταση αλλά μπορεί να είναι και βλαβερός».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν μπορώ να μπω στη λογική ότι θα εκτονώσει. Τότε μπαίνουν άλλα ζητήματα. Ο σεισμός με μέγεθος 6 τότε αποκτά δυνατότητες διέγερσης και άλλων ρηγμάτων. Αυτό το λαμβάνουν υπόψη;».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «μετά τις 5 Φεβρουαρίου και παρά τον 5,3 υπάρχει μια σταθερότητα. Το μέσο μέγεθος των σεισμών έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και το πλήθος. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν τις 5 Φεβρουαρίου», δείχνοντας μια πιο καθησυχαστική εικόνα για την εξέλιξη του φαινομένου.



Ροη Ειδήσεων