Τα ζητήματα που θα τεθούν στο «τραπέζι» της κατ’ ιδίαν συζήτησης
Στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία διοργανώνεται από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στις 10 και 11 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, το επίκεντρο του διήμερου ταξιδιού του πρωθυπουργού είναι η συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στον απόηχο της «ενόχλησης» που έχει προκαλέσει στην Αθήνα η είδηση για πιθανή πώληση πυραύλων ΜETEOR στην Τουρκία από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και η Γαλλία. Οι πύραυλοι αυτοί αποτελούν κρίσιμο στρατηγικό όπλο για τα Rafale.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε ζητήσει εξηγήσεις από τη Γαλλίδα πρέσβειρα, Laurence Auer, στις 29 Ιανουαρίου, σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Τα βασικά θέματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν
Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται όλα τα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, με έμφαση στον αμυντικό τομέα. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει σημαντικές αμυντικές συμφωνίες, ενώ το 2025 θεωρείται καθοριστικό έτος, καθώς οι φρεγάτες Belharra πρόκειται να ενταχθούν στον ελληνικό στόλο.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσουν για:
- Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
- Τις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ, υπό το φως της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία
- Την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη
- Τον ρόλο του Έλον Μασκ και την παρεμβατική του επιρροή στην παγκόσμια πολιτική σκηνή
Στο επίκεντρο και η Σύνοδος Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Πέρα από το διπλωματικό σκέλος, το ενδιαφέρον στρέφεται και στη Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σε μια περίοδο όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στον τομέα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονος.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα τις θέσεις του για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη.
Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που επελέγησαν να φιλοξενήσουν ένα AI Factory, ένα κέντρο ανάπτυξης εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο θα λειτουργεί ως κόμβος συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρηματικού κόσμου και του κράτους.
Σημαντικές γαλλικές επενδύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Αυτό είναι το αντίστοιχο για τη Γαλλία με αυτό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με το ‘Stargate’», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος λίγες ώρες πριν την έναρξη της διεθνούς συνόδου.
Η συνάντηση των δύο ηγετών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και για την ευρύτερη γεωπολιτική και τεχνολογική ατζέντα της Ευρώπης.