Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε το πρωί της Δευτέρας 10/2 για τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, επισημαίνοντας πως η ακολουθία των δονήσεων μπορεί να συνεχιστεί «για εβδομάδες, μπορεί και για μήνες».
Σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις», τόνισε πως το φαινόμενο δεν θα υποχωρήσει άμεσα και απαιτείται υπομονή μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωσή του. «Θα κάνει εβδομάδες να περάσει από το πράγμα», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «δυστυχώς στη Σαντορίνη θα είμαστε σε μια κατάσταση του “βλέποντας και κάνοντας”».
Ο κ. Παπαζάχος εξήγησε πως οι σεισμοί εμφανίζονται σε ομαδούλες, με έντονες δονήσεις σε σύντομα χρονικά διαστήματα και διαλείμματα ηρεμίας που ακολουθούν. Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες».
Αναφορικά με την εξέλιξη του φαινομένου, υπογράμμισε ότι «δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά και θα σβήσει η ακολουθία». Αν και κάποιες σεισμικές ακολουθίες διαρκούν λιγότερο, «υπάρχουν ακολουθίες που κράτησαν και δύο και τρεις μήνες», είπε, επισημαίνοντας πως η αξιολόγηση της κατάστασης θα γίνεται εβδομαδιαία.
Στην ερώτηση αν είναι εφικτό να προβλεφθεί η εξέλιξη της κατάστασης έως το Πάσχα, απάντησε ότι δεν υπάρχει επιστημονική μέθοδος για ακριβείς προβλέψεις: «Δεν υπάρχει κάποια τεχνική, κάποια επιστημονική γνώση για να σας πω ότι θα τελειώσει 10 Απριλίου ή 10 Μαρτίου ή οτιδήποτε άλλο».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι «θα έρθουν στην Ελλάδα και ξένα πλοία, τα οποία και θα επικεντρωθούν στον υποθαλάσσιο χώρο», προκειμένου να συμβάλλουν στην κατανόηση του φαινομένου.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα δεδομένα από αυτές τις αποστολές καθυστερούν να αναλυθούν: «Δεν είναι αυτό που λέμε πραγματικού χρόνου σεισμολογία». Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, ήταν ιδιαίτερα σημαντική η πρόσφατη ενίσχυση του δικτύου παρακολούθησης στη Σαντορίνη και στις γύρω περιοχές. «Γιατί κακά τα ψέματα, όταν γίνει ένας σεισμός, όλη η κοινωνία, η πολιτεία, θέλει την πληροφόρηση εκείνη τη στιγμή και όχι μετά από τρεις μήνες», κατέληξε.