Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣαντορίνη: Απομακρύνεται η μετασεισμική δραστηριότητα

Σαντορίνη: Απομακρύνεται η μετασεισμική δραστηριότητα

Το Αιγαίο «χορεύει» στους ρυθμούς των Ρίχτερ τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο τα νέα για τη Σαντορίνη φαίνεται να είναι θετικά, καθώς η μετασεισμική δραστηριότητα «απομακρύνεται από το νησί» που βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω του ηφαιστείου.

Όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας 3/2 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης: «Απομακρύνεται βορειοανατολικά από τη Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίριά του». Επισήμανε επίσης: «Όσο μεγαλώνει η απόσταση από το νησί τόσο καλό είναι για τα κτίρια», προσθέτοντας πως η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε όλη τη νύχτα, με τον μεγαλύτερο σεισμό να φτάνει τα 4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει σχέση με την ηφαιστειακή», ξεκαθαρίζοντας μιλώντας στο ΕΡΤnews ότι εξελίσσεται «έξω από την καλδέρα της Σαντορίνης, μακριά από το Κολούμπο», στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Εκτίμησε ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Όσον αφορά τους μετασεισμούς, τόνισε πως «δεν μπορεί να γίνει πρόγνωση παρά μόνο κάποιες εκτιμήσεις», επισημαίνοντας πως «μπορεί να υπάρξει και ένας σεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ», με μικρή πιθανότητα να φτάσει τα 5,5 Ρίχτερ και «σε καμία περίπτωση και με μηδενικές πιθανότητες» να ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ.

Αναφερόμενος στο ρήγμα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, διευκρίνισε πως δεν μπορεί να δώσει τόσο γρήγορ α έναν σεισμό αντίστοιχο με το «7,6 Ρίχτερ που έδωσε το 1956» όταν ενεργοποιήθηκε.

Καθησυχαστικός για το ηφαίστειο της Σαντορίνης εμφανίζεται και ο δρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέροντας πως «η σεισμική ακολουθία δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης». Σε δηλώσεις του στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», επεσήμανε: «Ήταν ένα δύσκολο 48ωρο, κυρίως για τους κατοίκους που έχουν ανησυχία. Η ανησυχία προκύπτει πρωτίστως από τα επιστημονικά δεδομένα, που αυτά ήταν που στήριξαν τις αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα αντισεισμικής προστασίας».

Όπως εξήγησε, «οι σεισμοί έχουν απομακρυνθεί κατά κύριο λόγο από τη Σαντορίνη και έχουν πλησιάσει κάπως την Αμοργό», με τις αποστάσεις από τα επίκεντρα να κυμαίνονται από 10 έως 40 χιλιόμετρα. «Αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας», είπε, καθώς «είναι μία απόσταση ασφαλείας που, ακόμα και αν μεγαλώσουν τα μεγέθη των σεισμών, νομίζω ότι πρέπει να μεγαλώσουν πολύ για να βλάψουν ουσιαστικά τα νησιά».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», καθώς έχει αποκτήσει «ξεκάθαρα χαρακτηριστικά προσεισμών», με αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των σεισμών, καθώς και σταδιακή μετατόπιση των επικέντρων τους. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλέον», κατέληξε.



Ροη Ειδήσεων