Το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά δυναμικά στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», που στοχεύει στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή την περίοδο, η προσοχή εστιάζεται στην παραλαβή νέων εκπαιδευτικών τορπιλών βαρέως τύπου, με τις πρώτες επιχειρησιακές τορπίλες να αναμένονται εντός του επόμενου εξαμήνου. Αυτές θα εξοπλίσουν τα υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής» (Type 214), τα οποία αποδεικνύουν διαρκώς την επιχειρησιακή τους αξία και θεωρούνται σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με δεδομένη την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των απειλών στην περιοχή, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει τρόπους για την περαιτέρω αναβάθμιση των υποβρυχίων αυτών.
Ο εκσυγχρονισμός τους ενδέχεται να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση πυραύλων Κρουζ, οι οποίοι θα αυξήσουν τις επιθετικές δυνατότητες των ελληνικών υποβρυχίων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πλήττουν στόχους με υψηλή ακρίβεια και να αντιμετωπίζουν εναέριες απειλές.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει τον στόλο της με υποβρύχια κλάσης Reis, τα οποία έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα ελληνικά «Παπανικολής». Το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης Reis έχει ήδη ενταχθεί στον τουρκικό στόλο, ενώ το δεύτερο βρίσκεται σε φάση δοκιμών και το τρίτο εξοπλίζεται με νέα συστήματα. Παράλληλα, κατασκευάζονται ακόμα τρία υποβρύχια στο ναυπηγείο του Golcuk, με τη στήριξη γερμανικής τεχνογνωσίας.
Η τουρκική πρόοδος στον τομέα των υποβρυχίων, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα MILDEN για την ανάπτυξη νέου τύπου υποβρυχίων, ασκεί πίεση στην ελληνική πλευρά να ενισχύσει άμεσα τις δικές της δυνατότητες. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη όχι μόνο για εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων υποβρυχίων αλλά και για την απόκτηση νέων, τεχνολογικά εξελιγμένων μονάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει σοβαρά την προμήθεια δύο έως τεσσάρων νέων υποβρυχίων τελευταίας τεχνολογίας, με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει ήδη επισημάνει τη στρατηγική σημασία της ενσωμάτωσης πυραύλων Κρουζ τόσο στα νέα υποβρύχια όσο και στις φρεγάτες Belh@rra, γεγονός που θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να πραγματοποιεί στρατηγικά πλήγματα και να ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ στο ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
Η διαδικασία επιλογής των νέων υποβρυχίων επικεντρώνεται σε μοντέλα με τεχνολογία αναερόβιας πρόωσης (AIP). Ανάμεσα στις επικρατέστερες επιλογές βρίσκονται το γαλλικό Scorpène, η συμβατική έκδοση του Barracuda, το σουηδικό A26 (Blekinge), καθώς και το γερμανικό Type 212. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γερμανικό Type 212, με εκτόπισμα 2.500 τόνων, και το ισραηλινό Dolphin, γνωστά για την προηγμένη τεχνολογία και την αυξημένη επιβιωσιμότητά τους σε απαιτητικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα.
Η επιλογή θα γίνει με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις στρατηγικές ανάγκες της χώρας και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.