Στόχος το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας να βασίζεται περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη, επισημαίνει ο Τάσος Γαϊτάνης, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.
Σας ακούμε συχνά να λέτε πως η Καινοτομία είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Τι σημαίνει αυτό;
Πράγματι η Καινοτομία είναι για όλους! Γιατί μέσω της Καινοτομίας μπορούμε να λύσουμε πολλά ζητήματα, να βελτιώσουμε τις συνθήκες της καθημερινότητάς των πολιτών, αλλά και να ενισχύουμε την οικονομία, δημιουργώντας περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η Καινοτομία είναι παντού σήμερα. Από τον τομέα υγείας, μέχρι τον αγροτικό κλάδο και τη ναυτιλία. Άρα λοιπόν, όπως συνηθίζω να λέω, η Καινοτομία δεν είναι ζήτημα μερικών startupers και κάποιων επιχειρηματικών ελίτ. Η Καινοτομία είναι μια εθνική υπόθεση και μας αφορά για όλους».
Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας;
Ξεκινώντας να σας πω πως έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τις επενδύσεις στην έρευνα κατά τουλάχιστον 20%. Και αυτό γιατί, η κυβέρνηση μας υλοποιεί μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας. Στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, χρηματοδοτούμε προγράμματα όπως το «ΕΡΕΥΝΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», που συνδέουν την επιστημονική έρευνα με την επιχειρηματική πράξη, και ενισχύουμε τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας για να γεφυρώσουμε την απόσταση μεταξύ πανεπιστημίων και αγοράς. Στηρίζουμε την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και στην κατεύθυνση αυτή, ήδη, χορηγούμε «Golden Visa» για επένδυση 250.000 ευρώ σε start up επιχείρηση του μητρώου της Elevate Greece. Ενώ πρόσφατα, αυξήσαμε τις φοροαπαλλαγές που δικαιούνται όλοι όσοι επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη και με το νέο νόμο ξεκινούν από το 200% και φτάνουν έως 315%. Για να καταλάβουμε πόσο γενναία είναι αυτή η αύξηση, σας αναφέρω απλά πως ως το 2019, αν μια επιχείρηση επένδυε σε έρευνα και καινοτομία, το ποσοστό της φορολογικής έκπτωσης για τις δαπάνες της έφτανε στο 30%, ποσοστό που το 2020 αύξησε η Κυβέρνηση μας, στο 100%.
Πως μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων;
Με όλα όσα σας ανέφερα παραπάνω. Γιατί η συνεργασία προϋποθέτει κίνητρα και υποδομές. Προωθούμε λοιπόν πρωτοβουλίες και δίνουμε τα κατάλληλα κίνητρα, για να γεφυρώσουμε το χάσμα της παραγωγής με την ερευνητική κοινότητα, Στόχος μας οι επιχειρήσεις να επωφελούνται από την έρευνα και η επιστήμη να βρίσκει εφαρμογές στην αγορά ώστε τελικά η έρευνα και η ανάπτυξη να ωφελούν ολόκληρη την κοινωνίας μας.
Ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη στη χώρα μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Θεωρείτε πως υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για να κρατήσει τους επιστήμονες να εργαστούν στη χώρα μας;
Φυσικά. Αναβαθμίζουμε τις ερευνητικές υποδομές και δημιουργούμε ένα ελκυστικό περιβάλλον, ώστε οι νέοι επιστήμονες να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όπως επιβεβαιώνεται και από πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν σχεδόν 380.000 από τις 700.000 των Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα την περίοδο της κρίσης, έχουν επιστρέψει. Και γιατί έχουν επιστρέψει; Γιατί πλέον η χώρα μας αποτελεί ένα περιβάλλον σταθερότητας το οποίο παρέχει καλές θέσεις εργασίας. Αυτό φυσικά είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που έχει καταφέρει η Κυβέρνηση μας, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της μείωσης του ποσοστού ανεργίας. Όμως δεν επαναπαυόμαστε. Το επόμενο στοίχημα μας είναι όχι μόνο να κρατήσουμε τους επιστήμονες να εργαστούν εδώ αλλά και να προσελκύσουμε και πολλούς άλλους, τους οποίους τους χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό λοιπόν όπως σας είπα επεκτείνουμε συνεχώς τα κίνητρα. Δίνουμε κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη για να αυξήσουμε τις δαπάνες και στον ιδιωτικό τομέα.
Συμπληρώνετε έξι μήνες ως Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Η ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα. Παράλληλα, προχωράμε όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με έμφαση σε δράσεις που συνδέουν την επιστήμη με την παραγωγική διαδικασία. Στόχος μας είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας να βασίζεται περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη, διότι μόνο έτσι η οικονομία μας θα αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, με προφανή οφέλη για όλη την κοινωνία.