Εντός των πρώτων ημερών του Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα παρουσιάσουν αναλυτικά στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει μεταξύ 25 και 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ενίσχυση της αεράμυνας
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός προηγμένου αμυντικού θόλου για την προστασία του Αιγαίου και του Έβρου από εναέριες και βαλλιστικές απειλές. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το σχέδιο περιλαμβάνει:
- Οπλικά συστήματα μεγάλου, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (High range και Middle range Surface to Air Missiles – HSAM & MSAM).
- Ένα προηγμένο δίκτυο ραντάρ για ανίχνευση και κατηγοριοποίηση απειλών.
- Σύστημα αισθητήρων, το οποίο θα προσφέρει εικόνα τόσο στον αέρα όσο και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το κόστος αυτής της επένδυσης ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ και το σύστημα θα ονομάζεται «Ασπίδα του Αχιλλέα». Η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση της αεράμυνας βασίστηκε σε ενδελεχή ανάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς θεωρείται κρίσιμη για την προστασία κάθε άλλης στρατιωτικής επένδυσης. Η αυξανόμενη χρήση UAVs και βαλλιστικών πυραύλων από γειτονικές χώρες καθιστά επιτακτική τη δημιουργία ενός σύγχρονου αμυντικού δικτύου.
Αναβαθμίσεις στον στρατό ξηράς και την αμυντική βιομηχανία
Εκτός από την αεράμυνα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Στολές μάχης για το προσωπικό, με προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ, μια κίνηση που ενισχύει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
- Νέους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών (MLRS), οι οποίοι θα αναπτυχθούν στον Έβρο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή εταιρεία ELBIT για την απόκτηση 36 εκτοξευτών Puls σε δύο στάδια (18+18), καθώς αυτά τα συστήματα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Βελτίωση των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης σημαντικές επενδύσεις για τη συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού εξοπλισμού:
- Εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.
- Αναβάθμιση των επτά πυραυλακάτων τύπου Super Vita, με κόστος 350 εκατ. ευρώ.
- Διαπραγματεύσεις για την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI από τη Γαλλία, στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού.
- Συμφωνίες υποστήριξης (Follow On Support) για μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Ελλάδα εξετάζει τη συμμετοχή της σε προγράμματα ναυπήγησης νέων υποβρυχίων, καθώς και το ενδεχόμενο ένταξης στο αμερικανικό πρόγραμμα φρεγατών τύπου Constellation.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, βελτιώνοντας τις αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ελληνική αμυντική βιομηχανία και διασφαλίζει τη διατήρηση κρίσιμων στρατιωτικών υποδομών.