Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε σήμερα (13.02.2025) στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Τετάρτη (12.02.2025) ο Ντόναλντ Τραμπ και Βλάντιμιρ Πούτιν σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να δεχτεί οποιεσδήποτε διμερείς συμφωνίες για το μέλλον της, που θα επιτευχθούν από την Ρωσία και τις ΗΠΑ δίχως την συμμετοχή της.
Μάλιστα, ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη να πάρει θέση στο διαπραγματευτικό τραπέζι για τον τερματισμό του πολέμου.
«Σήμερα είναι σημαντικό να μην πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, στο οποίο θέλει να κάνει τα πάντα για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις διμερείς (με τις ΗΠΑ)», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.
Στην συνέχεια, ο ίδιος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλάντιμιρ Πούτιν, λέγοντας πως το τηλεφώνημα του Αμερικανού Προέδρου στον Ρώσο ομόλογό του δεν αντανακλά τις προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης, ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν του ήταν ευχάριστη η εξέλιξη αυτή.
Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην πλάτη των Ουκρανών και των Ευρωπαίων προορίζεται να αποτύχει.
«Καμία συμφωνία στην πλάτη μας δεν θα λειτουργήσει, οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειάζεται επίσης την συμμετοχή της Ουκρανίας και της Ευρώπης», δήλωσε κατά την προσέλευσή της στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Κάθε εσπευσμένη λύση είναι μια βρώμικη συμφωνία σαν αυτή που έχουμε ήδη δει, στο Μινσκ, για παράδειγμα», είπε η Κάγια Κάλας αναφερόμενη στις συμφωνίες του Μινσκ πριν από δέκα χρόνια για εκεχειρία στην Ουκρανία, η οποία παραβιάσθηκε αναρίθμητες φορές μέχρι την ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022.
Αυτή η «στρατηγική του κατευνασμού», που παραπέμπει σε αυτό που συνέβη με την Τσεχοσλοβακία, «δεν λειτουργεί», είπε η Κάγια Κάλας καταγγέλλοντας τις υποχωρήσεις που έγιναν προς την Μόσχα πριν καν την έναρξη των συνομιλιών.
«Πιστεύω, ξέρετε, ότι αν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις, ο παραλληλισμός που μπορούμε να κάνουμε είναι με το 1938», είπε αναφερόμενη στο σύμφωνο του Μονάχου των δυτικών δυνάμενων με τον Χίτλερ. «Γιατί δεν τους δίνουμε ό,τι θέλουν πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις;».