Της Κορίνας Τριανταφύλλου
Οι Κινήσεις και οι Πρακτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη: Προσεγγίζοντας τους Έλληνες Πολίτες
Οι τελευταίες κυβερνητικές κινήσεις δείχνουν έναν συνδυασμό σκληρών και ευέλικτων πολιτικών, οι οποίες στόχο έχουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεταξύ της σύγχυσης των πολλαπλών ανατρεπτικών γεγονότων που αντιμετώπισε τον τελευταίο καιρό και έπρεπε να δράσει, κάνει μια προσπάθεια να ισχυροποιήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσα από μία πολιτική που επικεντρώνεται στην κοινωνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία. Αν και οι αποφάσεις αυτές έχουν δημιουργήσει ποικιλία αντιδράσεων, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προσεγγίσει τους Έλληνες με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ενισχύοντας παράλληλα την εθνική συνοχή και την κοινωνική ευημερία αλλά και να κατευνάσει το λαϊκό αίσθημα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, οι κυβερνητικές ενέργειες γύρω από κάποια καίρια θέματα, όπως το μεταναστευτικό, οι αυξήσεις σε ενστόλους και η αύξηση του κατώτατου μισθού, δείχνουν μια στρατηγική που στοχεύει στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Κρίσεις και Αποκρίσεις
Από την ανάληψη της εξουσίας το 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές και ποικίλες δύσκολες καταστάσεις που επηρέασαν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας. Ορισμένες από τις πιο κρίσιμες και απαιτητικές προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί περιλαμβάνουν:
1. Η Πανδημία COVID-19 (2020-2022)
Η πιο επιδραστική και σοβαρή πρόκληση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η πανδημία COVID-19. Από το 2020 και για τα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση κλήθηκε να λάβει αποφάσεις για την υγειονομική κρίση, τη διαχείριση των νοσοκομείων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα, υπήρξε η ανάγκη να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού (όπως τα lockdowns, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η κοινωνική αποστασιοποίηση), τα οποία δημιούργησαν σοβαρές οικονομικές συνέπειες, αλλά και κοινωνικές αντιδράσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανέπτυξε στρατηγικές για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και την στήριξη των πολιτών μέσω δημοσιονομικών μέτρων, όπως τα οικονομικά βοηθήματα και τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Για την ΕΕ αυτοί οι οδηγοί θεωρήθηκαν ως υποδειγματικά ενώ από πολλούς Έλληνες πολίτες ήταν κατακριτέοι.
2. Η Οικονομική Κρίση και η Στήριξη της Οικονομίας (2020-2022)
Η πανδημία οδήγησε σε μια εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και των οικονομικών πιέσεων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά την υγειονομική κρίση, έπρεπε να διαχειριστεί τη μείωση των εσόδων από φόρους, να υιοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και να προχωρήσει στην εκπόνηση νέων οικονομικών ενισχύσεων για τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας. Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για κρατικά επιδόματα, αποτέλεσε μια συνεχόμενη πρόκληση για την κυβέρνηση. Η θέσπιση Τεκμαρτού και άλλων φόρων στους μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κάτι που έπρεπε να διαχειριστεί η Κυβέρνηση.
3. Η Κρίση στο Μεταναστευτικό (2019-2023)
Το μεταναστευτικό ζήτημα αποτέλεσε μια άλλη από τις σοβαρές προκλήσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αντιμετώπισε συνεχείς ροές προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και άλλες περιοχές, γεγονός που δημιούργησε πίεση στα νησιά και τις τοπικές κοινωνίες. Η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων, την κατασκευή νέων δομών φιλοξενίας και τη συνεργασία με την Ε.Ε. για την κατανομή των βαρών και την επίλυση του ζητήματος. Παράλληλα, υπήρξε η πίεση από το εσωτερικό της χώρας, με τοπικές κοινωνίες αλλά και αντιπολιτευτικά κόμματα να αντιδρούν στις πολιτικές φιλοξενίας.
4. Η Κρίση στην Ουκρανία και οι Οικονομικές Επιπτώσεις (2022-2023)
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 αποτέλεσε μία ακόμη διεθνή πρόκληση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς δημιούργησε έναν ευρύτερο γεωπολιτικό αναβρασμό, με οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα. Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, η αύξηση του πληθωρισμού και η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτέλεσαν σοβαρά προβλήματα για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω επιδοτήσεων και μειώσεων φόρων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες αυτής της εξωτερικής κρίσης.
5. Η Ενεργειακή Κρίση και η Ακρίβεια (2022-2023)
Η ενεργειακή κρίση, η οποία εντάθηκε μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, επηρέασε σοβαρά τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και οι υψηλότεροι λογαριασμοί ενέργειας, προκάλεσαν αυξημένο κοινωνικό άγχος και πολιτική πίεση στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε μέτρα ελάφρυνσης, όπως η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και η ενίσχυση του ενεργειακού τομέα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
6.Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς (2023)
Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα έχει προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, κυρίως σε ανθρωπιστικό, πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο.
7. Οι Φυσικές Καταστροφές (Πυρκαγιές 2021, Πλημμύρες 2022)
Η Ελλάδα κλήθηκε επίσης να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 και οι πλημμύρες το 2022. Η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς έπρεπε να διαχειριστεί τις άμεσες συνέπειες των καταστροφών, να συντονίσει τις υπηρεσίες διάσωσης και αποκατάστασης, ενώ παράλληλα να προσφέρει στήριξη στους πληγέντες και να αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών μέσω αποζημιώσεων αποδεικνύοντας την ύπαρξη κράτους- πρόνοιας .
8. Το Τραγικό Δυστύχημα των Τεμπών: Μία Από τις Πιο Δύσκολες Καταστάσεις για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη (2023)
Ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και που ακόμα δεν έχει “εξαργυρώσει” τις επιπτώσεις του, ήταν το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που σημειώθηκε την 1η Μαρτίου 2023, με αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων, κυρίως νέων επιβατών, και σοβαρούς τραυματισμούς σε πολλούς άλλους. Το δυστύχημα αυτό, που συντάραξε ολόκληρη τη χώρα, όχι μόνο είχε τεράστιο ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος, αλλά δημιούργησε και μια έντονη κοινωνική και πολιτική κρίση, καθώς έφερε στην επιφάνεια τις σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας. To τραγικό έγινε η αιτία έντονων αντιδράσεων, και μαζικών κινητοποιήσεων με διαδηλώσεις στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Το δυστύχημα των Τεμπών, βρίσκεται ακόμη στο επίκεντρο της δικαστικής και νομικής διερεύνησης. Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν τα αίτια του τραγικού συμβάντος, με έμφαση στις ευθύνες για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, τις συνθήκες εργασίας και τα συστήματα ασφαλείας. Στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά των υπευθύνων για ανθρωποκτονία από αμέλεια και άλλες παραβάσεις, ενώ διεξάγονται έρευνες για να αποδοθούν οι ευθύνες.
Προσεγγίζοντας τους Έλληνες Πολίτες:
1.Ο Ανασχηματισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη: Ένα Στρατηγικό Βήμα για την Ενίσχυση της Εμπιστοσύνης των Πολιτών
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι μία από τις σημαντικές πολιτικές κινήσεις που μπορούν να δώσουν το σήμα στους πολίτες ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να προσαρμόζεται, να βελτιώνεται και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών. Ο στόχος είναι να ανανεωθεί η πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης και να ενισχυθεί η εικόνα της ως δυναμικής και προσαρμοστικής σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Η ενίσχυση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και η καλύτερη ανταπόκριση στις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες των πολιτών αποτελούν κεντρικούς στόχους του ανασχηματισμού. Η αλλαγή προσώπων ή αρμοδιοτήτων είναι μια κίνηση που ενδέχεται να ενθαρρύνει την αίσθηση της ανανέωσης και της προόδου, καθώς και να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει, αλλά προχωρά σε βελτιώσεις εκεί όπου εντοπίζονται αδυναμίες. Αυτό τουλάχιστον προσδοκά ο Κ. Μητσοτάκης να εισπράξει ο ελληνικός λαός μέσα από αυτές τις αλλαγές άσχετα αν πολλοί λένε “άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”.
2. Η Τοποθέτηση Βορίδη στο Μεταναστευτικό: Στρατηγική Σφαιρικής Προσέγγισης
Η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στη θέση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αποτέλεσε μία κίνηση που έδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί το μεταναστευτικό ζήτημα με αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα.
Η κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε μέτρα αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων και κλείσιμο κάποιων δομών φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα, η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας και των στρατηγικών προληπτικής αστυνόμευσης στα νησιά και τα σύνορα συνέβαλε στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες. Η κίνηση αυτή αντανακλά μία πολιτική προσέγγισης που συνδυάζει την κοινωνική ανάγκη για ασφάλεια με τις προκλήσεις της μεταναστευτικής ροής.
3. Αυξήσεις σε Ενστόλους: Στήριξη της Δημόσιας Ασφάλειας
Ένα ακόμη βήμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει στόχο την προσέγγιση των πολιτών είναι οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τις δυνάμεις ασφαλείας, δηλαδή αστυνομικούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς. Η ενίσχυση των ενστόλων με μισθολογικές αυξήσεις, αλλά και επιπλέον κίνητρα, αποσκοπεί στην αναγνώριση της σπουδαιότητας του έργου τους και της ανθεκτικότητάς τους στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, κυρίως λόγω των συνεχών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας. Αυτή η πολιτική έχει ως στόχο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και να εξασφαλίσει μία πιο αποτελεσματική δημόσια τάξη.
4. Η Αύξηση του Κατώτατου Μισθού από 1η Απριλίου: Οικονομική Στήριξη στους Πολίτες
Ένα από τα πιο αναμενόμενα και συζητημένα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου του 2025. Η απόφαση αυτή συνιστά μία στρατηγική που στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στην ανακούφιση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις του κόστους ζωής.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι επίσης μία προσπάθεια να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών και να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει γίνει με την ελπίδα ότι θα μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
5.Η Στρατηγική Προσαρμογής στις Πολιτικές Γραμμές του Τραμπ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να επιτύχει μια πρακτική και διπλωματική προσαρμογή στις πολιτικές του Τραμπ σε διάφορους τομείς, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες για την ενίσχυση των συμφερόντων της Ελλάδας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες στο διεθνές προσκήνιο.
Είναι φανερό ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απομακρύνεται από τις παραδοσιακές πολιτικές που σχετίζονται με την “woke” ατζέντα, επιλέγοντας να επικεντρωθεί σε συντηρητικά και εθνικά θέματα. Σήμερα, ο Μητσοτάκης δείχνει να συμπλέει σε ορισμένα σημεία με την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, υιοθετώντας έναν πιο αυστηρό λόγο για θέματα όπως η μετανάστευση, η εθνική ασφάλεια και οι παραδοσιακές αξίες, ενώ αντιτίθεται στην έντονη πολιτική ορθότητα και τις προοδευτικές κοινωνικές ατζέντες.
Οι προσεγγίσεις του κ. Μητσοτάκη με τις νέες αλλαγές προς τους Έλληνες μπορεί να αποδώσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά η αληθινή επίδραση τους θα φανεί αργά ή γρήγορα, αναλόγως της αντίδρασης της κοινωνίας. Αν οι επιπτώσεις είναι αρνητικές, οι συνέπειες ενδέχεται να γίνουν εμφανείς σύντομα, ενώ αν είναι θετικές, θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν αισθητές.