Παρασκευή 18 Απριλίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΔιάσκεψη του Λονδίνου - Διάθεση για επανεξοπλισμό και συνέχιση της στήριξης στην...

Διάσκεψη του Λονδίνου – Διάθεση για επανεξοπλισμό και συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία από τους Ευρωπαίους

Η Σύνοδος Κορυφής στο Λονδίνο έστειλε ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Ουκρανία, με έμφαση στη «συμμαχία προθύμων» και την ανάγκη επανεξοπλισμού της Ευρώπης.

Όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, «αρκετές χώρες δήλωσαν συμμετοχή σε συμμαχία προθύμων» με σκοπό την ενίσχυση της Ουκρανίας. Ενδεικτικό της δέσμευσης της Βρετανίας υπήρξε η συνάντηση του Ζελένσκι με τον Βασιλιά Κάρολο, καθώς και η εξασφάλιση 2,2 δισ. δολαρίων για την προμήθεια 5.000 πυραύλων αεράμυνας.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου, ο Στάρμερ τόνισε πως όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη στρατιωτικής και οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, ώστε να διαπραγματευτεί την ειρήνη από ισχυρή θέση. Όπως δήλωσε, «συμφωνήσαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και άλλες χώρες θα συνεργαστούν με την Ουκρανία σε ένα σχέδιο για να σταματήσει η σύγκρουση. Θα συζητήσουμε αυτό το σχέδιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα το προχωρήσουμε από κοινού». Υπογράμμισε επίσης πως «ο σκοπός της συνάντησης ήταν να ενωθούν οι εταίροι γύρω από αυτήν την προσπάθεια να ενισχυθεί η Ουκρανία και να υποστηρίξουν μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη για το καλό όλων».

Η Βρετανία ενισχύει τη στήριξή της προς την Ουκρανία, με τον Στάρμερ να δηλώνει: «Συμφωνούμε με τον Πρόεδρο [Τραμπ] για την επείγουσα ανάγκη μιας διαρκούς ειρήνης. Τώρα πρέπει να την παραδώσουμε, από κοινού». Ανακοίνωσε επίσης ότι τα 2,2 δισ. λίρες για στρατιωτική βοήθεια δεν προέρχονται από τους Βρετανούς φορολογούμενους, αλλά από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ μια νέα συμφωνία επιτρέπει στην Ουκρανία να αξιοποιήσει 1,6 δισ. λίρες για την αγορά περισσότερων από 5.000 πυραύλων αεράμυνας που θα κατασκευαστούν στο Μπέλφαστ.

Κύρια σημεία της συμφωνίας:

  • Διατήρηση και ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς και αύξηση της οικονομικής πίεσης στη Ρωσία.
  • Διασφάλιση ότι η Ουκρανία θα συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ότι κάθε συμφωνία θα εγγυάται την κυριαρχία και την ασφάλειά της.
  • Συνέχιση της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων.
  • Δημιουργία μιας «Συμμαχίας των Προθύμων» για τη διασφάλιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Στάρμερ υπογράμμισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συμβάλει με στρατεύματα και αεροπορική υποστήριξη, εφόσον υπάρξει ισχυρή στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρότι η Ευρώπη αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος, η συμβολή των ΗΠΑ παραμένει κρίσιμη για τη διατήρηση της ειρήνης.

Η ανάγκη «επανεξοπλισμού της Ευρώπης» τέθηκε στο επίκεντρο, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώνει: «Πρέπει επειγόντως να επανεξοπλίσουμε την Ευρώπη» και να δώσουμε στα κράτη μέλη «δημοσιονομικό χώρο» για αύξηση των αμυντικών δαπανών. Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί εκτενώς στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Στέλνοντας μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι μαζί σας να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, να υπερασπιστούμε την αρχή ότι υπάρχει ένα κράτος δικαίου, ότι δεν μπορείτε να εισβάλετε στον γείτονά σας ή να αλλάξετε σύνορα με τη βία. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αποτρέψουμε μελλοντικούς πολέμους».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, επεσήμανε πως η ΕΕ δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους για την επίτευξη «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» στην Ουκρανία, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, όπως οι Συμφωνίες του Μινσκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σημείωσε πως «όλοι στην Ευρώπη θα χρειαστεί να δώσουν περισσότερα» για την υποστήριξη της Ουκρανίας και πως η Ευρώπη οφείλει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες. Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τόνισε πως «το κλειδί για την ασφάλεια είναι η διατλαντική σχέση», ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών με τις ΗΠΑ.

Ο Τουσκ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν: «Η Δύση δεν έχει καμία πρόθεση να υποκύψει στον εκβιασμό και την επιθετικότητά του» και πρόσθεσε ότι Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει να μιλούν με μία φωνή.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επισήμανε τον κίνδυνο «διχασμού της Δύσης» στο ζήτημα της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ενότητας.

«Οι ΗΠΑ δεν είναι αναξιόπιστος σύμμαχος»

Ο Στάρμερ διέψευσε τον ισχυρισμό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον «αξιόπιστος σύμμαχος», τονίζοντας πως η διατλαντική συνεργασία παραμένει θεμελιώδης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Δεν είναι η στιγμή για περισσότερες συζητήσεις – είναι καιρός να δράσουμε και να ενωθούμε γύρω από ένα νέο σχέδιο για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».



Ροη Ειδήσεων