Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αναμένουμε απαντήσεις σχετικά με τον λόγο αναβολής της υλοποίησης του έργου και τον χρόνο επανεκκίνησης των εργασιών πόντισης του καλωδίου τονίζει για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.
Πώς αξιολογείτε τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα του ΠΑΣΟΚ; Τι θεωρείτε ότι χρειάζεται για να αυξήσει την επιρροή του στο εκλογικό σώμα;
Αν και στη χώρα μας, οι μετρήσεις της κοινής γνώμης ενίοτε υποκαθιστούν ακόμη και τη νωπή λαϊκή εντολή, καθώς δημοσιεύονται ακόμα και δύο ή τρεις εβδομάδες μετά από εθνικές εκλογές, εγώ θα σας απαντήσω, αλλά πρώτα θα σχολιάσω ένα παγιωμένο χαρακτηριστικό των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Το 74% των πολιτών, σε πρόσφατη μεγάλη δημοσκόπηση, πιστεύει ότι χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση. Οι πιο απαισιόδοξοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 17-28 ετών (86%) και 29-44 ετών (79%). Αντιλαμβάνεστε, επομένως, πως η δημοσκοπική τάση δεν είναι μονοσήμαντη και σίγουρα τα μηνύματα αφορούν όλα τα κόμματα.
Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα εργαλείο αποτύπωσης τάσεων και συνεκτίμησης στη χάραξη της στρατηγικής μας. Από εκεί και πέρα η πορεία μας συνεχίζεται, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα. Πρέπει στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός να έχει επιλογή κυβέρνησης και προγράμματος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Γι΄αυτή την επιλογή και ο Πρόεδρος και σύσσωμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εργάζεται καθημερινά. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα σας απαντήσω καθαρά. Σοβαρότητα, ρεαλιστική προγραμματική δέσμευση για τη διακυβέρνηση της χώρας και επανασύνδεση με την πλειοψηφία των Ελλήνων, που καθημερινά δεν τα φέρνουν «βόλτα».
Η τουριστική περίοδος πλησιάζει και οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προβληματίζουν τους ταξιδιώτες. Πώς μπορεί η πολιτεία να παρέμβει για τη μείωση του κόστους μετακίνησης, ειδικά προς τα νησιά; Έχει το ΠΑΣΟΚ κάποια συγκεκριμένη πρόταση;
Ζω στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μια πόλη που καθημερινά ταξιδεύουν χιλιάδες συμπολίτες μας, από και προς τον Πειραιά, αλλά και προς τα νησιά του Αιγαίου. Τα τελευταία χρόνια η εικόνα είναι παγιωμένη. Οικογενειάρχες, φοιτήτριες και φοιτητές, συνταξιούχοι δεν πάνε διακοπές, γιατί πολύ απλά για μια τετραμελή οικογένεια δεν επαρκεί ένας μέσος μισθός για να καλύψει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, ακόμα και μια απόδραση ενός Σαββατοκύριακο είναι άπιαστο όνειρο για πολλούς. Τα ζητήματα αυτά είχε επισημάνει εγκαίρως το ΠΑΣΟΚ και σε κάθε περίπτωση πριν τις «συσκέψεις» που ανακοινώνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για επικοινωνιακούς λόγους και υπό την πίεση της κοινωνίας και του ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ από τον Αύγουστο του 2024, είχε αναδείξει το πρόβλημα με τις ήδη υπερβολικά υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ζητώντας από την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την λειτουργία και την διάρθρωση της αγοράς καθώς και την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών. Από τη δική μας πλευρά, έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για το πάγωμα των αυξήσεων στα ακτοπλοϊκά, για την λειτουργία παρατηρητηρίου, για την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για την είσοδο νέων επιχειρήσεων στις ακτοπλοϊκές γραμμές, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και σειρά άλλων μέτρων που θα προστατέψουν τους οικονομικά ευάλωτους. Αντιλαμβάνομαι, όμως, ότι λίγες εβδομάδες πριν το Πάσχα, οι τιμές στα εισιτήρια των πλοίων είναι και φέτος απαγορευτικές.
Πώς κρίνετε τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό;
Restart δεν ήταν. Μικροδιευθετήσεις και εσωτερικές ισορροπίες το πιθανότερο. Και βέβαια από το πλήθος των υφυπουργών και των υπουργών μόνο μικρό και ευέλικτο σχήμα δεν δημιουργήθηκε. Τα στρατηγικά αδιέξοδα της κυβέρνησης παραμένουν. Η λογική του «εμείς ή το χάος» που προσπαθούν να καθιερώσουν στην κοινή γνώμη στον ανασχηματισμό δεν απαντήθηκε. Οι πολίτες δεν πείστηκαν και πολύ περισσότερο δεν βλέπουν «φως». Κάτι σαν τις σελίδες στον επίλογο, θα έλεγα. Με πιθανότητες παρεμβολής ένα δυο ακόμα κεφαλαίων. Ένας κύκλος διακυβέρνησης για τη Ν.Δ. κλείνει.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας είναι ραγδαίες. Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας στο νέο διεθνές περιβάλλον;
Ο διεθνής ρόλος μιας χώρας, αναδεικνύεται από πολιτικές που αφορούν την άμυνα, το εμπόριο, τη διπλωματία και βεβαίως την ενεργειακή πολιτική, ως μείζονα έκφανση διακρατικών σχέσεων. Πάνω σε αυτό το πεδίο, παρακολουθούμε μια κυβέρνηση αμήχανη διπλωματικά και αποδυναμωμένη στο εξωτερικό πεδίο. Η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, φανερώνει την αδυναμία της Κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, καθώς με τις επίμονες αντιδράσεις της, οι οποίες εκφράζονται με την έμπρακτη παρεμπόδιση των εργασιών σε περιοχές που περιλαμβάνονται στα όρια της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας, επιχειρεί την επί του πεδίου εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και μάλιστα από τις Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας κάτι που συνιστά αναβάθμιση της αμφισβήτησης από την Τουρκία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και δη στο πλαίσιο ενός τεχνικού έργου κοινού ενδιαφέροντος για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αναμένουμε απαντήσεις σχετικά με τον λόγο αναβολής της υλοποίησης του έργου, τον χρόνο επανεκκίνησης των εργασιών πόντισης του καλωδίου, την πιθανή απαίτηση άλλων διατυπώσεων, γνωστοποιήσεων, αδειοδοτήσεων προς την ανάδοχο εταιρεία από την Ελλάδα ή από τρίτες χώρες στην περιοχή. Και βεβαίως τονίζουμε την ολιγωρία της κυβέρνησης, η οποία όφειλε να θέσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της ανεμπόδιστης υλοποίησης και προσήκουσας ολοκλήρωσης του ως άνω Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος, ζητώντας τη συνδρομή της ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων δύο κρατών – μελών στην περιοχή -Ελλάδας και Κύπρου- και την υπεράσπιση της ασφάλειας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Από ένα και μόνο πεδίο, αντιλαμβάνεστε πως σε μια περίοδο απρόβλεπτων γεωπολιτικών εξελίξεων η Ελλάδα δεν είναι ούτε προετοιμασμένη, ούτε και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές. Πλέον αυτών, μια χώρα όπως η Ελλάδα, με δισεκατομμύρια ευρώ από το ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, η κυβέρνηση περιορίζεται στο ρόλο του παρατηρητή για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, όπως καταλαβαίνουμε από τις συναντήσεις κορυφής, από τις οποίες απουσιάζει η κυβέρνηση.