Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΓιώργος Βάλλης για το yachting: «Τα σκάφη είναι η τόνωση όλων των...

Γιώργος Βάλλης για το yachting: «Τα σκάφη είναι η τόνωση όλων των ελληνικών νησιών -Φέτος θα είναι καλύτερη χρονιά από πέρσι»

Στην εκπομπή του Talk Radio 98.9, με τον Σπύρο Λάμπρου και την Άννα Σταματιάδου, φιλοξενήθηκε ο Γιώργος Βάλλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών, για να μιλήσει για τον θαλάσσιο τουρισμό στην Ελλάδα, τη σημασία των μαρινών και το οικονομικό αποτύπωμα του yachting.

Ο Σπύρος Λάμπρου έθεσε το ερώτημα: «Για όσους νοικιάζουν σκάφη και θαλαμηγούς στην Ελλάδα… γιατί είναι τόσο σημαντικό το αν υπάρχουν μαρίνες και μπορούν να δέσουν;» Ο κ. Βάλλης, εξηγώντας τη σημασία του κλάδου, ανέφερε ότι «ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός και το ελληνικό yachting συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κάποια δισεκατομμύρια», τονίζοντας ότι το ποσό αυτό καταδεικνύει τη σοβαρότητα του τομέα.

Για να γίνει πιο κατανοητή η οικονομική επιρροή του yachting, ο πρόεδρος της Ένωσης έδωσε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: «Αν σκεφτείτε ένα μεσαίο σκάφος, κάθε νησί που πάει αφήνει από 1.500 έως 3.000 ευρώ την ημέρα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι δυνατό boost στην ελληνική οικονομία και στα νησιά είναι τα σκάφη και αυτοί οι πελάτες».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα χρήματα που ξοδεύουν οι επισκέπτες «πηγαίνουν σε ταβέρνες, μαγαζιά με ρούχα, σουπερμάρκετ, μανάβικα, ακόμα και στα λιμάνια», ενώ επεσήμανε ότι «οι άνθρωποι με το που πάνε σε ένα νησί, περνούν από σουβενίρ μέχρι τα πιο ακριβά κοσμηματοπωλεία, αφήνοντας χρήματα».

Όσον αφορά τις προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι, η Άννα Σταματιάδου ρώτησε αν υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας για το 2025. Ο κ. Βάλλης απάντησε ότι «φαίνεται ότι θα είναι καλύτερη χρονιά από πέρσι», αφού ήδη οι προκρατήσεις είναι περισσότερες. Δίνοντας ένα συγκριτικό στοιχείο, εξήγησε ότι «αν πέρσι τέτοια εποχή είχαμε 12 κρατήσεις σε ένα μεσαίο σκάφος, σήμερα έχουμε 15», δείχνοντας έτσι μια θετική τάση. Ωστόσο, ανέφερε ότι «η προσέλευση εξαρτάται κατά 80-90% από τους Αμερικανούς» και πως κρίσιμοι παράγοντες παραμένουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια, ο Σπύρος Λάμπρου ρώτησε ποιες είναι οι απαιτήσεις αυτών των τουριστών. Ο κ. Βάλλης απάντησε ότι «οι άνθρωποι θέλουν ό,τι θέλουμε κι εμείς όταν πηγαίνουμε σε ένα νησί: μια ωραία παραλία, ένα ωραίο γεύμα, ένα ηλιοβασίλεμα, δραστηριότητες». Πρόσθεσε ότι «η γαστρονομία και η φιλοξενία είναι το κλειδί», καθώς «οι τουρίστες έχουν φάει στα πιο ακριβά εστιατόρια, αλλά στην Ελλάδα θέλουν να δοκιμάσουν τη φέτα, τη χωριάτικη, τον μουσακά, το παστίτσιο και τις τηγανητές πατάτες».

Η συζήτηση στράφηκε και στις δυνατότητες των Ελλήνων να ζήσουν μια τέτοια εμπειρία, με τη Σταματιάδου να ρωτά αν είναι «όνειρο απατηλό» να κάνουν διακοπές με ιστιοπλοϊκό. Ο κ. Βάλλης εξήγησε ότι «αν συγκεντρωθούν 8-10 άτομα, μπορούν να νοικιάσουν ένα ιστιοπλοϊκό με 1.500-1.800 ευρώ», ενώ για καταμαράν οι τιμές ξεκινούν από 5.000-7.000 ευρώ τη βδομάδα.

Υποστήριξε ότι «αν κάποιος συγκρίνει τα έξοδα για αυτοκίνητα, ακτοπλοϊκά, ξενοδοχεία και εστιατόρια, θα δει ότι η εμπειρία του yachting μπορεί να είναι πιο οικονομική και σίγουρα πιο συναρπαστική».

Όταν ο Λάμπρου ρώτησε τι μπουρμπουάρ αφήνουν οι τουρίστες, ο πρόεδρος της Ένωσης απάντησε ότι «στις ΗΠΑ έχουν τη φιλοσοφία να αφήνουν πάντα 10-15%, με ανώτατο το 20%». Δίνοντας ένα παράδειγμα, ανέφερε ότι «αν το σκάφος κοστίζει 10.000 ευρώ, θα αφήσουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ στα πληρώματα», προσθέτοντας ότι τα φιλοδωρήματα αυτά «επιστρέφουν στην αγορά».

Τέλος, η Σταματιάδου ζήτησε από τον κ. Βάλλη να υποσχεθεί ότι θα δοθεί μια ευκαιρία σε κάποιον ακροατή να ζήσει αυτή την εμπειρία.

Ο πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ απάντησε πως «στο κλείσιμο της εκπομπής σας τον Ιούλιο, θα κάνουμε ένα γκραν φινάλε με ένα ωραίο δώρο», τονίζοντας ότι θα οργανωθεί κάτι μεγάλο για να καλυφθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κόστους για μια ελληνική οικογένεια.



Ροη Ειδήσεων