Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΌμηρος Τσάπαλος στους Attica Times: «Η μάχη μας ενάντια στη φοροδιαφυγή συνιστά...

Όμηρος Τσάπαλος στους Attica Times: «Η μάχη μας ενάντια στη φοροδιαφυγή συνιστά εθνικό στοίχημα το οποίο σταδιακά κερδίζουμε»

O Όμηρος Τσάπαλος μίλησε στην δημοσιογράφο Κορίνα Τριανταφύλλου και τους Attica Times για τις αλλαγές που θα ενθαρρύνουν τους Έλληνες πολίτες που θέλουν να προσφέρουν δωρεές στην πατρίδα μας να το κάνουν χωρίς κόπο, για τον εκσυγχρονισμό στη διαδικασία για τις κληρονομιές που είναι στα αζήτητα, για τις νέες πολιτικές που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την προστασία των πολιτών από τις κατασχέσεις ακινήτων και για την κυβερνητική προσπάθεια που γίνεται ενάντια στη φοροδιαφυγή.

 

Πως το Εθνικό Μητρώο Ευεργετών και Δωρητών θα καταστεί ένας αποτελεσματικός και εύχρηστος μηχανισμός που θα ενισχύσει τις δωρεές εξασφαλίζοντας την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών χωρίς περιττή καθυστέρηση;

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, αναμορφώνουμε συνολικά το πλαίσιο για τις δωρεές προς το Δημόσιο, τις σχολάζουσες κληρονομιές, τα ιδρύματα και τις κοινωφελείς περιουσίες. Ειδικά για τις δωρεές, σήμερα το καθεστώς που επικρατεί είναι άκρως γραφειοκρατικό και αποθαρρυντικό σε όποιον επιθυμεί να προσφέρει στην πατρίδα μας. Υπάρχουν αλλεπάλληλα στάδια αποδοχή μιας δωρεάς με μέση διάρκεια τους 4-6 μήνες, τουλάχιστον 7 προϋποθέσεις αποδοχής μιας δωρεάς, ενώ οι υποψήφιοι δωρητές δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν προκειμένου να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους. Με το νέο πλαίσιο που εισάγουμε, καθιερώνεται το Εθνικό Μητρώο Ευεργετών και Δωρητών που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δωρεών, μεριμνά για την προβολή των δωρητών, συλλέγει ανάγκες από κάθε δημόσιο φορέα και τις παρουσιάζει στους δωρητές. Παράλληλα, μειώνονται δραστικά τα στάδια αποδοχής μιας δωρεάς ενώ πλέον δίνεται η δυνατότητα στον δωρητή να καθορίσει πώς θα επιλεγεί ο ανάδοχος όταν δωρίζει χρήματα με σκοπό την απόκτηση αγαθού ή υπηρεσίας (πχ αγορά οχημάτων για δημόσιο σκοπό). Επιπλέον, θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα καθώς καταργείται ο φόρος για τις δωρεές, όπως και ο φόρος εισοδήματος για τα ενεργά κοινωφελή ιδρύματα εισάγοντας παράλληλα αντικαταχριστική διάταξη για την αποφυγή μετατροπής της δωρεάς σε όχημα φοροδιαφυγής. Με τις αλλαγές που φέρνουμε ενθαρρύνουμε τους πολίτες που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα μας να το κάνουν χωρίς να βρίσκουν τον μπελά τους! Και την ίδια ώρα θα προβάλλεται η προσφορά τους, όπως άλλωστε τους αξίζει!

Όσον αφορά τις σχολάζουσες κληρονομιές και τα ιδρύματα, τι ακριβώς αλλάζει;

Εδώ οι αλλαγές είναι εξίσου σημαντικές. Σήμερα υπάρχουν περίπου 6.000-8.000 καταγεγραμμένες εκκρεμείς κληρονομιές. Κληρονομιές δηλαδή «στα αζήτητα», όπου δεν υπάρχουν κληρονόμοι ή έχουν όλοι αποποιηθεί την κληρονομιά. Αυτές οι περιουσίες μετά από πολλά χρόνια καταλήγουν στο Δημόσιο. Το Δημόσιο ωστόσο δεν γνωρίζει συστηματικά και άμεσα ποιες και πόσες είναι αυτές οι κληρονομιές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τις αξιοποιήσει γρήγορα. Ερχόμαστε επομένως να εκσυγχρονίσουμε την διαδικασία. Υλοποιούμε σύντομα τις απαραίτητες διασυνδέσεις πληροφοριακών συστημάτων προκειμένου το Δημόσιο να γνωρίζει αμέσως την μη ύπαρξη συγγενών ή κληρονόμων όπως και για τις αποποιήσεις κληρονομιών. Στη συνέχεια θεσπίζουμε γρήγορες διαδικασίες εκκαθάρισης των κληρονομιών προκειμένου εκεί που σήμερα χρειαζόμαστε 5-10 χρόνια μια κληρονομιά να περιέλθει στο ελληνικό Δημόσιο, σε λίγους μήνες από τώρα να θέλουμε το πολύ 6 μήνες έως 2 χρόνια.
Τέλος, όσον αφορά τα ιδρύματα, θεσπίζονται κανόνες διαφάνειας σχετικά με τις οικονομικές τους συναλλαγές, θεσπίζεται διάκριση μεταξύ ενεργών και αδρανών ιδρυμάτων, ενώ δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης της διοίκησης ιδρύματος που δεν αξιοποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία. Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται και η λειτουργία του εμβληματικού Ζαππείου Μεγάρου καθώς μετατρέπεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, απλοποιείται το σύστημα προσλήψεων και εξαιρείται επίσης από τις ειδικές ρυθμίσεις για τις προμήθειες. Σήμερα το Ζάππειο Μέγαρο λειτουργεί με μόλις 12 άτομα προσωπικό!

Υπάρχουν νέες πολιτικές ή διαδικασίες που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την προστασία των πολιτών από τις κατασχέσεις ακινήτων και κατοικιών; Προβλέπονται ενέργειες ώστε να προστατεύονται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

Το ζήτημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Το έχουμε αποδείξει με μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες όπου βελτίωσαν σημαντικά την λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενίσχυσαν την προστασία των οφειλετών και έδωσαν πολλαπλές επιλογές διευθέτησης των χρεών σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντική καθώς το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει σταθερά καθοδική πορεία παραμένοντας κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από 92 δισ. το 2019 στα 67 δισ. το γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους. Η κυριότερη ασπίδα μας απέναντι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια, με διαδοχικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, διευρύναμε και απλοποιήσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να καταστεί πιο προσιτός και ωφέλιμος για περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις. Ενδεικτικά θυμίζω πως θεσπίσαμε:

-Αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από Τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών.

-Ένταξη ατόμων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών με αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

-Επιπλέον υψηλότερο κούρεμα ένα και 28% στην οφειλή.

-Σταθερό επιτόκιο 3% για 3 χρόνια για όλες τις ρυθμίσεις (Δημόσιο, Τράπεζες, servicers).

-Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο των νομικών προσώπων, τα οποία έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση, από τα συνυπόχρεα για τις οφειλές πρόσωπα.

-Δυνατότητα προκαταβολής έως 10% για οφειλέτες στους οποίους έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού με εξαίρεση τους ευάλωτους οφειλέτες για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη (όπου δεν θα μπορεί να ζητηθεί προκαταβολή).

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ο μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων αυξήθηκε σημαντικά και διαμορφώνεται σε 31.953, με τη συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών να ανέρχεται στα 10,54 δισ. ευρώ.

Τέλος, με νέα νομοθετική παρέμβαση μας σε λίγες εβδομάδες, προβλέπεται διπλασιασμός των κριτηρίων προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης ως επιλέξιμος στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές. Έτσι ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από 4 μέλη θα έχει ως όριο τις 35.000 ευρώ, από 17.500 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης, δρομολογούμε και την υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες προ της διενέργειας του πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.

Εντόπιοι έλεγχοι, ψηφιακά εργαλεία, διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το σύστημα my data, είναι κάποια από τα κύρια εργαλεία που αξιοποιεί το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου για τους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής. Είστε ικανοποιημένος από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και τι θα συμπεριληφθεί ως μέσο ελέγχου στο μέλλον;

Η μάχη μας ενάντια στη φοροδιαφυγή συνιστά εθνικό στοίχημα το οποίο σταδιακά κερδίζουμε. Και αυτό αποτυπώνεται στα επιπλέον 2 δις ευρώ έσοδα που καταγράφθηκαν το 2024- πέραν των στόχων- και τα οποία προήλθαν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της διασύνδεσης των POS-ταμειακών μηχανών και της χρήσης του συστήματος myDATA. Όσο περισσότερο μειώνουμε την φοροδιαφυγή τόσο περισσότερα έσοδα συγκεντρώνουμε με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και φυσικά την περαιτέρω μείωση φόρων. Αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η οποία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί υπό τον νέο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη ενεργοποίηση επιπλέον ψηφιακών εργαλείων για τον σκοπό αυτό. Έτσι, σταδιακά μέσα στο 2025 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής και το Ψηφιακό Πελατολόγιο, ενώ αναμένεται και η καθολική επέκταση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ έχει καταγράψει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο πεδίο των ελέγχων, τόσο στο πεδίο όσο και μέσω των ψηφιακών διασταυρώσεων.

Στο μέτωπο της περαιτέρω ενίσχυσης των νοικοκυριών και μείωσης των φόρων, τι μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο διάστημα; 

Τα επιπλέον έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η χωρίς προβλήματα εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, η συνέχιση της ανάπτυξης και τα όποια θετικά αποτελέσματα προκύψουν από την διαπραγμάτευση- σε επίπεδο Ε.Ε.- για την ρήτρα διαφυγής και τις αμυντικές δαπάνες, θα επιτρέψουν στον Πρωθυπουργό να παρουσιάσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο ένα σημαντικό πακέτο περαιτέρω μείωσης φόρων και ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών. Μειώσεις φόρων που θα στοχεύουν κυρίως στη μεσαία τάξη. Μέχρι τότε, οι πολίτες θα δουν σημαντικές ενισχύσεις. Την 1η Απριλίου αυξάνεται για 5η συνεχόμενη φορά ο κατώτατος μισθός και παράλληλα αυξάνονται αναλογικά και σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Ενώ, τον Ιούλιο αυξάνεται το επίδομα ειδικών συνθηκών και επικινδυνότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ήρθε η ώρα, πατώντας πάνω στην κοινωνική κατάκτηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, οι πολίτες να δουν με απτό τρόπο τους κόπους τους να μετουσιώνονται σε ελαφρύνσεις και περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος τους. Αυτό κάνουμε πράξη. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα!



Ροη Ειδήσεων