Τετάρτη 2 Απριλίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΣεισμός σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη: Εκατόμβη νεκρών - Σβήνουν οι ελπίδες για...

Σεισμός σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη: Εκατόμβη νεκρών – Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται στη Μανταλέι, καθώς οι κάτοικοι αναγκάζονται να περάσουν ακόμη μία νύχτα στην ύπαιθρο μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 βαθμών. Ο τραγικός απολογισμός ξεπερνά τους 1.700 νεκρούς σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη, ενώ οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά.

Στη Μιανμάρ, χώρα με 55 εκατομμύρια κατοίκους, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της έλλειψης πόρων και του εμφυλίου πολέμου, παρά τη διεθνή κινητοποίηση για την παροχή βοήθειας.

Ο σεισμός της Παρασκευής, που συνοδεύτηκε από μετασεισμό 6,7 βαθμών, σημειώθηκε στην κεντρική Μιανμάρ και προκάλεσε ισχυρές δονήσεις ακόμα και 1.000 χιλιόμετρα μακριά, στην Μπανγκόκ, όπου 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας της κατάρρευσης ενός 30ώροφου κτιρίου υπό κατασκευή.

Δραματικές συνθήκες στις πληγείσες περιοχές

Στη Μανταλέι, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους, αν και οι υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν τους 40°C δυσκολεύουν τις προσπάθειες. Οι τροπικές συνθήκες δοκιμάζουν τα όρια των ομάδων διάσωσης και επιταχύνουν την αποσύνθεση των πτωμάτων, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναγνώριση των θυμάτων.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή ύστερα από 60 ώρες εγκλωβισμού στα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου, χάρη στις προσπάθειες διασωστών από Κίνα, Ρωσία και Μιανμάρ. Σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία, η κατάσταση της παραμένει σταθερή.

Ωστόσο, μία έγκυος γυναίκα δεν είχε την ίδια τύχη. Παρότι οι διασώστες ακρωτηρίασαν το πόδι της για να τη σώσουν, τελικά υπέκυψε από ακατάσχετη αιμορραγία.

Βαρύς απολογισμός και διεθνής κινητοποίηση

Οι κηδείες εκατοντάδων θυμάτων προγραμματίζονται για σήμερα, ημέρα που η μουσουλμανική κοινότητα θα γιόρταζε το Έιντ, το τέλος του Ραμαζανιού.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει ασαφής, καθώς η Μιανμάρ βρίσκεται σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας και ενόπλων συγκρούσεων. Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά τη χώρα από το πραξικόπημα του 2021 βρίσκεται σε πόλεμο με αντάρτικες οργανώσεις, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαχείριση της κρίσης.

Η έκκληση του στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ για διεθνή βοήθεια αποτυπώνει τη μεγάλη έκταση της καταστροφής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι αρχές κάνουν λόγο για 1.700 νεκρούς, 3.400 τραυματίες και 300 αγνοούμενους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε τον σεισμό ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης υψηλού επιπέδου, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού ζήτησε τη συγκέντρωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ήδη, Κίνα, Μαλαισία και Ινδία έχουν στείλει διασωστικές ομάδες, ενώ η αποστολή της Ινδονησίας αναμένεται να φτάσει σύντομα.

Καταστροφικές συνέπειες για μια χώρα ήδη σε κρίση

Η εμφύλια σύρραξη που ξέσπασε μετά την ανατροπή της Αούνγκ Σαν Σου Τσι το 2021 έχει ήδη διαλύσει το σύστημα υγείας της χώρας, αφήνοντας εκατομμύρια πολίτες χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των εχθροπραξιών, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν σταμάτησαν ούτε μετά τον σεισμό.

Ανταρτικές οργανώσεις αναφέρουν ότι η χούντα συνέχισε αεροπορικές επιθέσεις στην πολιτεία Σαν, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά αντάρτες, ενώ βομβαρδισμοί καταγράφηκαν και στην πολιτεία Κάρεν.

Δραματική κατάσταση και στην Ταϊλάνδη

Στην Μπανγκόκ, οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια του 30ώροφου κτιρίου που κατέρρευσε, εγκλωβίζοντας περίπου 80 εργάτες.

Οι αρχές της ταϊλανδικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν ότι το σύστημα των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει πλέον επαναλειτουργήσει μετά την προσωρινή αναστολή του για επιθεώρηση ασφαλείας.



Ροη Ειδήσεων