Στις 10:00 το πρωί θα συνεδριάσει ξανά η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου θα εξεταστεί ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος.
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση αναμένεται να είναι η τελευταία, καθώς τα κόμματα που συμμετέχουν θα πρέπει να καταθέσουν τα πορίσματά τους.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική αντιπαράθεση είναι έντονη λόγω της απόφασης του Χρήστου Τριαντόπουλου να καταθέσει μέσω υπομνήματος. Ο πρώην υφυπουργός κατηγορείται για έλλειψη σεβασμού στη διαδικασία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει ένα σόου, το οποίο όμως δεν θα πραγματοποιηθεί.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Παρασκευή 28 Μαρτίου, ο Χρήστος Τριαντόπουλος καλείται να παρουσιαστεί στην προανακριτική έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το αίτημα αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οδηγώντας στην αποχώρηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Νέας Αριστεράς και της Νίκης από την ψηφοφορία, ενώ οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας το καταψήφισαν.
Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η αντιπολίτευση παραπλανά την κοινή γνώμη», ενώ τόνισε πως «ο κ. Τριαντόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι αποδέχεται την χειρότερη δυνατή έκβαση που θα μπορούσε να έχει η προανακριτική».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Τσουκαλάς, υποστήριξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να αποτρέψει τη διεύρυνση και την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου.
Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «συνέχιση της συγκάλυψης».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου δήλωσε ότι «το υπόμνημα το καταθέτει για να μην μπει στη βάσανο των ερωτήσεων», ενώ ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως «είναι βαθιά γελασμένοι, η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης, αν νομίζουν ότι με τα παιχνίδια που κάνουν στην Προανακριτική για τον Τριαντόπουλο θα τη γλυτώσουν τόσο εύκολα».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατήγγειλε ότι η Hellenic Train «απολύει εκατό εργαζόμενους στα εκδοτήρια και ουδείς ομιλεί, ενώ είναι υπόλογη για το δυστύχημα – έγκλημα στα Τέμπη».
Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστήριξε πως «μιλάμε για πολλά εγκλήματα, δεν διστάζει όχι απλώς να παραβιάσει, αλλά σχεδόν να αναστείλει την ισχύ του Συντάγματος».
Ο Δημήτρης Νατσιός ανέφερε πως «ο τρόμος και ο φόβος της κυβέρνησης είναι να μην αποκαλυφθούν στοιχεία που ακουμπούν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».
Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να εξασφαλίσει ασυλία και ατιμωρησία όχι μόνον στον κ. Τριαντόπουλο, αλλά και κυρίως στον κ. Μητσοτάκη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέτεινε πως «ακόμα και να ήθελε κάποιος στην Προανακριτική να επεκτείνει το κατηγορητήριο, να το κάνει κακούργημα το πλημμέλημα, να βάλει κατηγορούμενους άλλους 5, 10… όσους ήθελε η αντιπολίτευση, δεν θα μπορούσε να το κάνει αν δεν γίνει νέο αίτημα στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό το οποίο κάνει ο Τριαντόπουλος ως πρόταση είναι η απόλυτη πράξη γενναιότητας. Είναι μία πράξη η οποία δείχνει απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς».
Τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν τα πορίσματά τους, ενώ το τελικό πόρισμα θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Παρέμβαση από τον πρόεδρο της Βουλής θα συνιστούσε λόγο ακυρότητας
Το θέμα της λειτουργίας της Προκαταρκτικής Επιτροπής συζητήθηκε και στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ζητώντας την παρέμβασή του ώστε να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής χωρίς πλήρη διερεύνηση. Το αίτημα αυτό στηρίχθηκε και από την αντιπολίτευση.
Ωστόσο, τα μέλη της Διάσκεψης που πρόσκεινται στην κυβερνητική πλειοψηφία εξέφρασαν αντίθετη άποψη. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε πως δεν υπάρχει άρθρο του Κανονισμού της Βουλής που να επιτρέπει τέτοια παρέμβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε ότι βάσει των άρθρων 11 και 256 του Κανονισμού της Βουλής, ο ρόλος του Προέδρου περιορίζεται στην οργάνωση των συνεδριάσεων για τη σύσταση της Επιτροπής και στην εκλογή του προεδρείου της, χωρίς να έχει δικαίωμα παρέμβασης στις εργασίες της. Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε παρέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση της διαδικασίας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως ακόμη και οι συνταγματολόγοι που έχουν εκφράσει τη γνώμη ότι η Επιτροπή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της χωρίς περαιτέρω έρευνα, δεν έχουν υποστηρίξει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής έχει το δικαίωμα να παρέμβει.
Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ανέφερε ότι «εμείς ζητήσαμε κατά τη συνεδρίαση από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, να παρέμβει προκειμένου στις εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής να τηρηθεί η νομιμότητα».
Αύριο στις 10:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής με θέματα την παροχή εξηγήσεων από τον κ. Τριαντόπουλο χωρίς όρκο και τη συζήτηση επί των αποδεικτικών μέσων και των διαδικαστικών θεμάτων.