Τρίτη 1 Απριλίου 2025


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΣυνάντηση Μητσοτάκη - Νετανιάχου: Στρατηγική η συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου: Στρατηγική η συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ επιβεβαίωσε εκ νέου τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεξήχθη σε θετικό κλίμα, με κυβερνητικές πηγές να την χαρακτηρίζουν ειλικρινή και ουσιαστική. Συζητήθηκαν η στρατηγική σχέση των δύο χωρών, καθώς και οι κοινές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την αρχή της συνάντησης, το καλό κλίμα ήταν εμφανές, με τον κ. Νετανιάχου να υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη με θερμά λόγια, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ ενισχύονται. Παράλληλα, επισήμανε ότι «πολλοί Ισραηλινοί επενδύουν στη χώρα μας αναγνωρίζοντας την πρόοδο της οικονομίας».

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε θέματα ασφαλείας, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ενεργειακής πολιτικής, με στόχο την προώθηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, τέθηκε στο τραπέζι η υλοποίηση του έργου IMEC, που ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική σημασία των διμερών σχέσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης τον Ισραηλινό ηγέτη για τις εξελίξεις της τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Λιβάνου, στην οποία συμμετείχε και η Συρία.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης επαφές με στελέχη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Στη συνάντηση αυτή έγινε επισκόπηση της υπάρχουσας συνεργασίας και εξετάστηκαν τρόποι ενίσχυσής της. Παράλληλα, συζητήθηκαν δυνατότητες συμπράξεων και συμπαραγωγής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη στρατηγικών δυνατοτήτων.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη εξαιρετικά σημαντική, ιδίως δεδομένης της πολεμικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Ισραήλ. Ο κ. Χέρτζογκ τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης όλων των ομήρων από τη Χαμάς, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πρέπει το συντομότερο δυνατό θα υπάρξει νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η απελευθέρωση των ομήρων να συνοδεύεται από ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει σε όλους μας να σκεφτούμε την επόμενη μέρα».

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισαάκ Χέρτζογκ είχε και μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, καθώς σε αυτήν παρέστησαν οι γονείς του Ιωνά Καρούση, του 26χρονου φοιτητή αρχιτεκτονικής που έχασε τη ζωή του σε τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ τον περασμένο Οκτώβριο. Ο θάνατός του προκάλεσε βαθιά θλίψη στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός Πρόεδρος εξέφρασαν στους γονείς του την αμέριστη συμπαράστασή τους, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση προγράμματος υποτροφιών στη μνήμη του Ιωνά Καρούση. Όπως ανέφερε, στόχος της πρωτοβουλίας είναι «να φέρουμε πιο κοντά νέους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν είτε στο Ισραήλ είτε στην Ελλάδα», αναδεικνύοντας τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στις δύο χώρες.



Ροη Ειδήσεων