Την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον το «ελληνικό τόξο» να δώσει μεγάλη δόνηση της τάξης των 8 Ρίχτερ εξέφρασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης, σχολιάζοντας το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη Μιανμάρ.
Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος, στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, λόγω της έντονης σεισμικότητας στην περιοχή. «Όπως έχω πει και στο παρελθόν, έχουμε πολύ κοντά μας μία πολύ μεγάλη σεισμική ζώνη, αυτή του ελληνικού τόξου, το οποίο ξεκινάει από τη Μικρά Ασία, πηγαίνει νότια από τη Ρόδο, νότια από την Κρήτη, δυτικά από την Πελοπόννησο, δυτικά από τα Επτάνησα. Και στο ελληνικό τόξο, ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί πάνω από 8 Ρίχτερ».
«Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι υποθαλάσσιοι»
Και συνέχισε ο καθηγητής λέγοντας: «Οπότε, από το ελληνικό τόξο κάποια στιγμή θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Υπάρχει βέβαια και το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο περνάει κάτω από την Κωνσταντινούπολη και έρχεται προς την Ελλάδα. Στην καλύτερη περίπτωση, οι σεισμοί αυτοί, οι πολύ μεγάλοι σεισμοί στην Ελλάδα, θα είναι υποθαλάσσιοι. Και σας θυμίζω ότι είχαμε τον σεισμό της Αμοργού το 1956, που ήταν μεγέθους 7,5 με 7,7, και πάλι λόγω της εποχής εκείνης», είπε χαρακτηριστικά.
«Ένας σεισμός πάνω από 8 αναμένεται να γίνεται στο ελληνικό τόξο κάθε 600 ή 800 χρόνια (…). Μπορεί, λοιπόν, να επισυμβεί ένας σεισμός της τάξης αυτού του μεγέθους, 8 Ρίχτερ. Βεβαίως, μπορεί να γίνει. Δυστυχώς, αυτή είναι η γεωφυσική πραγματικότητα», πρόσθεσε στη συνέχεια.