Τρίτη 22 Απριλίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΣυζήτηση πρότασης δυσπιστίας: Στην τελική ευθεία - Απόψε οι ομιλίες των αρχηγών

Συζήτηση πρότασης δυσπιστίας: Στην τελική ευθεία – Απόψε οι ομιλίες των αρχηγών

Η διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή βρίσκεται στην τελική της φάση, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών να αναμένονται με ενδιαφέρον.

Η συζήτηση κορυφώνεται με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, καθώς η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας και εννέα ανεξάρτητους βουλευτές, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, οδεύει προς την ολοκλήρωσή της. Η διαδικασία θα κλείσει απόψε (7/3) με ονομαστική ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη συζήτηση ως κορύφωση της πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας από την αντιπολίτευση.

Παρεμβάσεις υπουργών

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε: «Η κυβέρνηση κρίνεται και ορθώς κρίνεται και κρίνετε αν η αντιπολίτευση προτεραιοποίησε την αποκάλυψη της αλήθειας ή την πτώση της κυβέρνησης (…) κρινόμαστε όλοι από τη νέα γενιά η οποία απαιτεί πολύ καθαρά από εμάς όπου υπάρχει υστέρηση να υπάρχει η σωστή λειτουργία του κράτους και να το κάνουμε ένα ευρωπαϊκό κράτος».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολίασε τη στάση του ΠΑΣΟΚ: «Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να κάνει την πρόταση δυσπιστίας με αυτούς που δεν δίστασαν να κάνουν τα πάντα για να τινάξουν τη χώρα στον αέρα το 2015 και πιστεύω συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ ότι θα μετανιώσετε κι αυτή την επιλογή που κάνατε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Κύριοι του ΠΑΣΟΚ ρίχνετε νερό στο μύλο της τοξικότητας καταθέτοντας μαζί με αυτούς πρόταση δυσπιστίας, αυτούς που σας κυνηγάγανε στις ταβέρνες και σας πετούσαν πέτρες και γιαούρτια και σας δέρνανε (…) και τώρα υπογράφετε μαζί με αυτούς πρόταση δυσπιστίας για να ρίξετε τον Μητσοτάκη; Και δεν σέβεστε την ιστορία του ΠΑΣΟΚ;»

Τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

Το ΠΑΣΟΚ, με βάση νέο δημοσίευμα, έθεσε πρόσθετα ερωτήματα για πιθανή συγκάλυψη στην υπόθεση των Τεμπών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, επισήμανε: «Είναι γνωστό ότι η σφράγιση του χώρου ενός δυστυχήματος με εγκληματικά χαρακτηριστικά (…) Ποιος ασκούσε πιέσεις σε μία πυρονόμο για να συνταχθεί μία έκθεση αν δεν είχαν γίνει όλες οι ενέργειες;»

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για προσπάθεια «πλήρους ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής» και σχολίασε: «Δεν τους νοιάζει η αλήθεια, θέλουν να βάλουν κάποιον στο κάδρο».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Γιαννούλης τόνισε: «Φαίνεται ότι αυτό για το οποίο μας κουνούσατε το δάχτυλο, το μόνο που αναδεικνύεται είναι συνεχώς νέες αντιφάσεις και νέα δεδομένα».

Η Έφη Αχτσιόγλου, από τη Νέα Αριστερά, σημείωσε: «Σήμερα αποκαλύπτεται ότι η πυρονόμος έχει κάνει έμπρακτη καταγγελία στην εισαγγελία (…) Ο κλοιός σφίγγει συνεχώς γύρω από τον κύριο Μητσοτάκη».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αντέτεινε: «Θέλετε εσείς και εγώ να αντικαταστήσουμε τη δικαιοσύνη που συλλέγει στοιχεία;»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής, υπογράμμισε: «Να πληρώσουν όλοι οι υπεύθυνοι από πάνω μέχρι κάτω. Είναι η μόνη εξιλέωση των αυτουργών του εγκλήματος».

Η Σοφία Ασημακοπούλου, από την Ελληνική Λύση, σχολίασε: «Αυτό που έγινε στα Τέμπη είναι ένα έγκλημα (…) Στη συνείδηση του ελληνικού λαού η κυβέρνησή σας έχει καταρρεύσει».

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, ανέφερε: «Δεν κάνετε τίποτα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Και το βράδυ θα βγει ο κόσμος στα συλλαλητήρια».

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας τα πολιτικά διλήμματα που προκύπτουν μετά τη «συμφωνία των προθύμων» στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναμένεται να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι έχει χάσει την αξιοπιστία της και ζητώντας πολιτική αλλαγή. Παράλληλα, θα επαναφέρει το αίτημα να κατατεθεί στη Βουλή το email του Χρήστου Τριαντόπουλου, το οποίο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αποτελεί στοιχείο που συνδέεται με την υπόθεση συγκάλυψης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας θα επικεντρώσουν την κριτική τους στην κυβέρνηση για τα Τέμπη, το σκάνδαλο των υποκλοπών, την ακρίβεια και τη συνολική πορεία του κοινωνικού κράτους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναμένεται να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο με προγραμματικές προτάσεις, το οποίο θα λειτουργήσει ως βάση για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.



Ροη Ειδήσεων