Γνήσια είναι σύμφωνα με την έκθεση της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της αστυνομίας με την εμπορική αμαξοστοιχία στην τραγωδία στα Τέμπη, όπως έγινε γνωστό σήμερα Παρασκευή (28.3.25).
Σύμφωνα λοιπόν, με την έκθεση της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της αστυνομίας τα αντίγραφα των τριών βίντεο που παραδόθηκαν από την εταιρεία INTERSTAR στις 5 Φεβρουαρίου 2025 που αφορούν την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη, είναι γνήσια.
Στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της εταιρείας σεκιούριτι είχε καταγραφεί η πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας από την κάμερα 3 στο νότιο μέτωπο της σήραγγας Πλαταμώνα στις 23:03:05, από την κάμερα 5 στο βόρειο μέτωπο της σήραγγας Τεμπών στις 23:13:52 και από την κάμερα 4 στην έξοδο διαφυγής της σήραγγας Τεμπών.
Ορίστε το βίντεο που παρέδωσε ο Βασίλης Καπερνάρος στον εφέτη ανακριτή.
Διακρίνεται η εμπορική αμαξοστοιχία λίγα λεπτά πριν από την, δυστυχώς, μοιραία σύγκρουση, όταν βγαίνει από τη σήραγγα των Τεμπών.. pic.twitter.com/UAyEnDrpoY— ArisPortosalte (@ArisPortosalte) February 7, 2025
Από τα βίντεο που είχε καταθέσει ο δικηγόρος της εταιρείας σεκιούριτι, Βασίλης Καπερνάρος, προκύπτει ότι η εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη δεν φαίνεται να μετέφερε κάποιο ύποπτο φορτίο.
Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε μόνη της τη διαδικασία ανάκτησης του υλικού και στις αρχές Φεβρουαρίου, ο νομικός εκπρόσωπός της τα κατέθεσε στον ανακριτή.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση των πραγματογνωμόνων για τα βίντεο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 13 Φεβρουαρίου η εμπορική αμαξοστοιχία δεν φαίνεται να μετέφερε ύποπτο φορτίο.
Το χρονικό με τα τρία βίντεο
Το συμβόλαιο που έχει η συγκεκριμένη εταιρεία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφορά την διασφάλιση των εγκαταστάσεων, για παράδειγμα εάν κάποιοι επιχειρούν να κλέψουν τις ράγες για το χαλκό να τους εντοπίζουν κλπ. Γι’ αυτό το σκοπό, έχει τοποθετήσει 889 κάμερες οι οποίες καταγράφουν τα πάντα όλο το 24ωρο.
Με βάση τη νομοθεσία που ισχύει από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το υλικό από τις κάμερες επιτρέπεται να κρατηθεί μόνο για 15 ημέρες. Το δυστύχημα έγινε στις 28/2/23. Η εταιρεία έδωσε εντολή στο προσωπικό της να συγκεντρώσει το καταγραφικό και από τις 889 κάμερες οπότε όταν έρθουν οι αρχές να το παραδώσουν. Η μόνη αρχή που εμφανίστηκε ήταν η Τροχαία Λάρισας η οποία όμως ζήτησε υλικό για την επιβατική αμαξοστοιχία και όχι για την εμπορική. Είχαν διοριστεί και πραγματογνώμονες. Ούτε αυτοί ζήτησαν υλικό εντός της νόμιμης προθεσμίας. Με την παρέλευση των 15 ημερών άρχισε η επανεγγραφή στους ίδιους δίσκους.
Τον Ιούνιο του 2023 ζητήθηκε η εγγραφή και από τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης που αφορούσε πλέον την εμπορική αμαξοστοιχία. Εστάλη άμεσα το υλικό. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν πλάνα από την στιγμή της φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Η φόρτωση όμως των τρένων γίνεται στον εμπορευματικό σταθμό ο οποίος απέχει κάποια χιλιόμετρα από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και το αίτημα έπρεπε να είχε αναφέρει και τον εμπορευματικό σταθμό, όπως υποστηρίζει η Βάσια Καπερνάρου. Προφανώς δεν υπήρχε γνώση για τους σταθμούς του σιδηροδρομικού δικτύου γι’ αυτό και ήταν ελλιπές το πρώτο αίτημα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έστειλε τον ψηφιακό δίσκο και από τον εμπορευματικό σταθμό.