Κυριακή 20 Απριλίου 2025


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΑλέξανδρος Αυλωνίτης: «Εκδιώχθηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έφυγα»

Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Εκδιώχθηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έφυγα»

Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης μιλάει στην δημοσιογράφο Κορίνα Τριανταφύλλου και τους Attica Times για τον διασυρμό που θεωρεί πως υφίσταται το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας (με αφορμή το θέμα των Τεμπών), για τα προβλήματα που πλήττουν σήμερα την Κέρκυρα (την εκλογική περιφέρεια όπου εκλέγεται), για τους λόγους που τον οδήγησαν σε ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και τέλος παραθέτει τις προσδοκίες του από το νέο πολιτικό εγχείρημα, το Κίνημα Δημοκρατίας και την ένταξη του σε αυτό.

Κύριε Αυλωνίτη, κάνατε λόγο για ‘παραδοχή κυβερνητικού φιάσκου’ με την παραίτηση Παπαδημητρίου από την ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Θεωρείτε ότι πρόκειται για μεμονωμένη πράξη ευθιξίας ή για μια απόπειρα αποπροσανατολισμού από τις βαρύτερες ευθύνες στο ζήτημα των Τεμπών;

Φυσικά και η παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν ήταν πράξη ευθιξίας, αλλά παραδοχή του κυβερνητικού φιάσκου. Θυμίζω ότι αφού παρουσίασαν δημοσίως το πόρισμα, αποφάσισαν ότι πρέπει να διορθωθεί με απαλοιφή του εδαφίου που δείχνει άγνωστο εύφλεκτο υγρό και όχι τα έλαια σιλικόνης ως αιτία της πυρόσφαιρας και εν συνεχεία, ανέκρουσαν πρύμναν, αυτοδιαψευδόμενοι, εκφράζοντας στήριξη στο πόρισμα εν γένει και στο συγκεκριμένο εδάφιο ως έχει!!
Όλο αυτό το μπάχαλο, όλη αυτή η δημιουργία ανασφάλειας στην κοινωνία, όλο αυτή η άτσαλη προσπάθεια εξυπηρέτησης του κυβερνητικού αφηγήματος πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί; Γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν είναι μια ανεξάρτητη αρχή, όπως ακούω να λένε πολλοί ακόμη και στο δημόσιο διάλογο, αλλά μια αυτοτελής δημόσια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εποπτευόμενη από τον ίδιο τον Υπουργό!
Και υπάρχει ακόμη χειρότερο: Όταν ο κ. Παπαδημητρίου προέβη σε «δήλωση μετανοίας» και διόρθωση του εδαφίου για την πυρόσφαιρα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έσπευσε να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, ώστε να αποκαλυφθούν οι λόγοι που συμπεριελήφθη ως αίτιο της πυρόσφαιρας άγνωστο εύφλεκτο πτητικό υγρό καθώς και ο ρόλος ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων οικογενειών των θυμάτων στα Τέμπη. Φυσικά η κα. Αδειλίνη μέχρι και σήμερα παραμένει έκθετη για αυτήν την εξόχως αντιθεσμική παρέμβασή της, για την οποία ως Κίνημα Δημοκρατίας, έχουμε ζητήσει λογοδοσία.
Εσείς όλη αυτή την τραγελαφική ιστορία, όλον αυτό τον διασυρμό του Κράτους Δικαίου στην πατρίδα μας, πως θα τον ονομάζατε;
Ως ο επικεφαλής της νομικής ομάδας που συνέταξε το τρίτο κατηγορητήριο, την αίτηση για παραπομπή σε Προανακριτική ΟΛΩΝ των υπεύθυνων για το έγκλημα των Τεμπών και για όλα τα αδικήματα, επιμένω: ΟΧΙ στην συγκάλυψη, πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος στα Τέμπη, δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών σε όλους όσοι συμμετείχαν, αδράνησαν, συγκάλυψαν, γνωρίζουν και σιωπούν.

Πρόσφατα καταγγείλατε την απόφαση του ΕΑΚ Κέρκυρας να μετατρέψει ζωτικούς αθλητικούς χώρους σε χώρο στάθμευσης, επισημαίνοντας τη δικαιολογημένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Θεωρείτε ότι τέτοιες αποφάσεις αντικατοπτρίζουν μια γενικότερη υποβάθμιση της Κέρκυρας όσον αφορά τις δημόσιες υποδομές και τις προτεραιότητες της Πολιτείας για το νησί; Ποια άλλα προβλήματα θεωρείτε ότι πλήττουν περισσότερο σήμερα την καθημερινότητα των Κερκυραίων;

Η απόφαση να μετατραπούν αθλητικές δομές υπέρ θέσεων στάθμευσης αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει όριο, ούτε «κόκκινη γραμμή» στο κυβερνών κόμμα και τους τοπικούς εκφραστές του όταν το ζητούμενο είναι το κέρδος. Φανταστείτε λοιπόν την παραχώρηση όλων σχεδόν των ελεύθερων χώρων του Αθλητικού Κέντρου της Κέρκυρας σε ιδιώτη και την μετατροπή τους σε ένα τεράστιο πάρκινγκ ενοικιαζομένων αυτοκινήτων. Φανταστείτε τους αθλητές, τα παιδιά των αθλητικών σωματείων, τους αθλούμενους Κερκυραίους να γυμνάζονται και να προπονούνται εν μέσω εκατοντάδων αυτοκινήτων! Ομολογώ ότι δεν υπάρχει προηγούμενο γι’ αυτή την φαεινή ιδέα της διοίκησης του ΕΑΚ Κέρκυρας. Εν μέσω αντιδράσεων ανασκεύασαν μερικώς, αλλά θα παρακολουθώ την εξέλιξη γιατί δεν έχω πειστεί ούτε για τις προθέσεις, ούτε και για τη νομιμότητα της εκμίσθωσης χωρίς πλειοδοτικό διαγωνισμό. Μάλιστα έχω καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση και αναμένω τη θέση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το θέμα.
Φυσικά υπάρχουν και άλλα προβλήματα στο νησί μου: η διαχείριση των απορριμμάτων, η ύδρευση, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η ελλιπέστατη συντήρηση βασικών υποδομών, η άρνηση να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση και συναπόφαση για τη φέρουσα ικανότητα της πόλης, το οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα, οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, η εγκατάλειψη του πολιτιστικού κερκυραϊκού πλούτου. Θα σας παρακαλούσα μάλιστα να κάναμε μια ξεχωριστή συνέντευξη για τα προβλήματα και την εγκατάλειψη της Κέρκυρας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στο παρελθόν έχετε αφήσει σαφείς αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη ρήξη με το κόμμα με το οποίο εκλεγήκατε, και πώς βλέπετε το μέλλον της Αριστεράς μέσα από αυτή τη διάσπαση; Πιστεύετε ότι η εσωστρέφεια είναι η κύρια αιτία της κρίσης στον χώρο ή υπάρχουν βαθύτερα, πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που απομακρύνουν την κοινωνία από την παραδοσιακή Αριστερά;

Ξεκάθαρα εκδιώχθηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έφυγα. Το Συνέδριο-παρωδία ήταν η θρυαλλίδα για τις αποφάσεις μου. Δεν μπορώ τους αποκλεισμούς, δεν αντέχω την αδικία, δεν μπορώ να συναινέσω ούτε να σιωπήσω σε αντικαταστατικές, αντιδημοκρατικές πρακτικές. Πως μπορούμε να μιλάμε για την Αριστερά, για συντροφικότητα, για συμπερίληψη και αναζήτηση της αλήθειας και να μετερχόμαστε αυταρχικών μεθόδων εναντίον συντρόφων μας που ήρθαν από την άλλη άκρη της Ελλάδας για να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα;
Αλήθεια όμως, όλα αυτά είναι πίσω μας πλέον. Ήταν ένα μεγάλο, και οδυνηρό δεν το κρύβω, μάθημα για εμένα και ένα μοναδικό case-study πως ένα εν δυνάμει κόμμα εξουσίας μπορεί να συρρικνωθεί, πως η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να λάβει τις χειρότερες αποφάσεις και να οδηγηθεί σε ελεύθερη πτώση.
Και ξέρετε κάτι; Καθόλου δεν επιχαίρω για τον κατακερματισμό της Αριστεράς αλλά και καθόλου δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να ακολουθήσω κάτι νέο, δημιουργικό και συλλογικό που γεννήθηκε μέσα από την κοινωνία. Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι εδώ, χωρίς αποκλεισμούς, με στόχο να δώσει ελπίδα στους πολίτες και έκφραση και λόγο σε όλες και όλους.

Ως ιδρυτικό μέλος του Κινήματος Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι προσδοκάτε προσωπικά αλλά και συλλογικά από αυτό το νέο πολιτικό εγχείρημα; Ποιο είναι το πολιτικό και ιδεολογικό του στίγμα, και τι πιστεύετε ότι μπορεί να φέρει νέο στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, ειδικά στον προοδευτικό χώρο;

Το Κίνημα Δημοκρατίας δεν δημιουργήθηκε ως απάντηση σε ένα κομματικό κενό, αλλά ως ανάγκη για μια ουσιαστική πολιτική επανεκκίνηση. Προσδοκούμε να είμαστε η φωνή της διεκδίκησης των πολλών, η φωνή της λογικής, της κοινωνικής ευαισθησίας και της θεσμικής σοβαρότητας. Κάθε πολιτική δύναμη κρίνεται όχι από τη συγκυρία, αλλά από τη συνέπεια, τη διάρκεια και την προσφορά της. Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι εδώ για να μείνει και να διεκδικήσει έναν διαφορετικό, πιο δίκαιο και πιο δημοκρατικό δρόμο για τον τόπο. Δεν ερχόμαστε να διχάσουμε αλλά να ενώσουμε. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα ρεαλιστικό, έντιμο πολιτικό λόγο, χωρίς αγκυλώσεις και ξύλινη γλώσσα, χωρίς αποκλεισμούς και κλειστές ομάδες αποφάσεων. Δεν έχουμε την απόλυτη αλήθεια, ακούμε τη βάση μας, δίνουμε εξουσίες στις Οργανώσεις κάθε περιοχής και φτιάχνουμε μαζί, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ένα κόμμα προοδευτικό, σύγχρονο και διεκδικητικό.

Επιτρέψτε μου τέλος, με την ευκαιρία αυτής μας της συνέντευξης, να ευχηθώ σε εσάς και τους αναγνώστες σας Χρόνια Πολλά, με υγεία και ευτυχία.

 



Ροη Ειδήσεων