Τρίτη 29 Απριλίου 2025


ΑρχικήΟικονομίαΑίτημα εξαίρεσης αμυντικών δαπανών από την Ελλάδα στην Κομισιόν – Τι ανακοίνωσε...

Αίτημα εξαίρεσης αμυντικών δαπανών από την Ελλάδα στην Κομισιόν – Τι ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα πρόκειται να υποβάλει επίσημο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση της “ρήτρας διαφυγής”, προκειμένου να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των επόμενων ετών. Όπως δήλωσε στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤNews, το σχετικό αίτημα θα σταλεί από το Υπουργείο Οικονομικών άμεσα.

Ο υπουργός εξήγησε πως στόχος είναι να δημιουργηθεί «δημοσιονομικός χώρος» ώστε οι προγραμματισμένες αμυντικές δαπάνες –περίπου μισό δισ. ευρώ το 2026– να μη συμπεριλαμβάνονται στους ετήσιους περιορισμούς. «Η αύξηση που προβλέπεται από το 2025 στο 2026 περίπου είναι μισό δισεκατομμύριο ευρώ που έχει προγραμματιστεί και αυτό αφορά και τις επόμενες χρονιές. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα αμυντικών δαπανών που έχουμε παρουσιάσει ως κυβέρνηση», σημείωσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι πλέον ισχύει νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ, όπου κάθε χώρα συμφωνεί προκαθορισμένα ετήσια επίπεδα δαπανών: «Αυτό που πρέπει να περάσει ως μήνυμα και στον κόσμο και θέλω και εγώ προσωπικά να το τονίσω, είναι το ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άλλους δημοσιονομικούς κανόνες εδώ και καιρό… Μπορείς να αποκλείνεις από αυτό για του χρόνου; Μπορείς υπό προϋποθέσεις…».

Ερωτηθείς για το αν οι εξαιρούμενοι πόροι μπορούν να διοχετευτούν αλλού, απάντησε: «Εμείς έτσι και αλλιώς τα καταβάλλαμε για τις στρατιωτικές δαπάνες. Άρα, αν εξαιρέσεις τις στρατιωτικές δαπάνες από τα έξοδα, σου δίνουν προφανώς πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο εν συνόλω για να μπορέσεις να κάνεις την αναπτυξιακή και κοινωνική προτεραιοποίηση που θέλεις».

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε επίσης την ιδιαίτερη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό διάλογο για την άμυνα, καθώς –σε αντίθεση με άλλες χώρες– διατηρεί ήδη αυξημένες σχετικές δαπάνες εδώ και χρόνια: «Η Ελλάδα ήταν η εξαίρεση… Άρα εμάς πάνε να μας καλύψουν έναν χώρο τον οποίον εμείς σε πολύ μεγάλο βαθμό έτσι κι αλλιώς θα καταβάλλαμε».

Για ενδεχόμενα νέα μέτρα, παρέπεμψε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ενόψει ΔΕΘ, τονίζοντας: «Μείωση βαρών στη μεσαία τάξη, μείωση φόρων στη μεσαία τάξη. Αυτός ήταν ο τίτλος…».

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, έκανε λόγο για ισχυρές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ με «γεωστρατηγικό υπόβαθρο και μεγάλο μέλλον», προσθέτοντας πως στόχος είναι ένα περιβάλλον ελεύθερου εμπορίου: «Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και ηττημένους… Πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος».

Σχετικά με το ΔΝΤ, χαρακτήρισε τη συμμετοχή του σε εκδήλωση για τις «Ιστορίες Επιτυχίας» ως «συμβολική και συγκινητική» – 15 χρόνια μετά το Καστελόριζο – και σημείωσε ότι η Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζεται διαφορετικά διεθνώς: «Η Ελλάδα είναι σε άλλο σημείο από ότι βρισκόταν παλιά… Αυτό οφείλουμε να το διαφυλάξουμε».

Όσον αφορά τη 13η σύνταξη, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι πάνω στο τραπέζι» και πως, παρά τις ανάγκες των συνταξιούχων, πρέπει να υπάρξει στοχευμένη στήριξη και όχι οριζόντια: «Αν τα βάλει κανείς κάτω όλα και αν υπήρχαν δεν θα έπρεπε να διοχετευθούν εκεί…».

Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη δημοσιονομική πολιτική, σχολίασε: «Δεν έχει καταλάβει η αντιπολίτευση πως δουλεύει το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Αν θέλουν παραπάνω μέτρα πρέπει να μας πουν ποιόν θα φορολογήσουν, πότε και πώς».

Για τη στήριξη των ενοικιαστών μέσω επιδότησης, ο Υπουργός σημείωσε ότι το μέτρο λειτουργεί και ως αντικίνητρο για φοροδιαφυγή: «Το μέτρο αυτό έχει το εξής καλό στοιχείο. Ανάμεσα σε άλλα έχει σαν στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Εξήγησε επίσης γιατί είναι αρνητικός σε παρεμβάσεις όπως το πλαφόν στα ενοίκια: «Το πλαφόν στα ενοίκια είναι ένα πολύ κακό μέτρο… δημιουργεί και ένα μεγάλο κομμάτι μαύρης αγοράς», παραπέμποντας στο αποτυχημένο παράδειγμα του Βερολίνου.

Για τον ΕΝΦΙΑ, υπενθύμισε ότι έχει ήδη μειωθεί κατά 35%, ενώ τόνισε τη σημασία των μέτρων για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Τέλος, δήλωσε την πλήρη στήριξή του στο σύστημα IRIS: «Πιστεύουμε πολύ το σύστημα IRIS» και προανήγγειλε νέες τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο των πληρωμών.



Ροη Ειδήσεων