Η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση του ορίου ετήσιου τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ στις μικρές επιχειρήσεις, σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2020/285, η οποία έπρεπε ήδη να έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό φορολογικό σύστημα από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το σημερινό όριο των 10.000 ευρώ προβλέπεται να ανέβει στα 15.000 ή ακόμη και στα 18.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προσφέρει σημαντική ελάφρυνση τόσο στη φορολογία όσο και στη γραφειοκρατία για χιλιάδες μικρομεσαίους.
Ωστόσο, υπάρχει και μία βασική συνέπεια: οι επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς «χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ για αγορές και υπηρεσίες που σχετίζονται με τις απαλλασσόμενες πράξεις τους». Είναι επομένως απαραίτητο να γίνει μια προσεκτική αξιολόγηση από κάθε επιχείρηση για το αν τη συμφέρει η μετάβαση σε αυτό το σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και με την επικείμενη αύξηση, το νέο ελληνικό όριο θα παραμένει χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιταλία, η Ρουμανία και η Τσεχία, όπου φτάνει τα 85.000 ευρώ. Η κοινοτική οδηγία επιτρέπει απαλλαγή από τον ΦΠΑ για κύκλο εργασιών έως 100.000 ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο νέο πλαίσιο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της ΑΑΔΕ για υπαγωγή στο καθεστώς απαλλαγής σε όποιο κράτος-μέλος επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν, εφόσον ο συνολικός τζίρος τους στην Ε.Ε. δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ και πληρούνται τα όρια που ισχύουν σε κάθε χώρα.
Αντίστοιχα, μικρές επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς την επιβολή ΦΠΑ στις συναλλαγές τους. Έτσι, ενισχύεται η διασυνοριακή επιχειρηματικότητα και η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.
Η τελική μορφή της ρύθμισης αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να παρουσιαστεί έως τα τέλη Μαΐου, ώστε να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο, παράλληλα με την εφαρμογή της Οδηγίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, αλλά η καθυστέρηση ενεργοποίησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έστειλε επίσημη προειδοποίηση στη χώρα. Σε απάντηση, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως τα τέλη Ιουνίου 2025, όπως έχει προβλεφθεί και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ.