Δευτέρα 14 Απριλίου 2025


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΑνδρέας Λοβέρδος: «Αν στρέφεται εναντίον κάποιων κυρίως και πρωτίστως ο λαϊκισμός,...

Ανδρέας Λοβέρδος: «Αν στρέφεται εναντίον κάποιων κυρίως και πρωτίστως ο λαϊκισμός, είναι εναντίον του ίδιου του λαού»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πανεπιστημιακός, πολιτικός, ιδρυτής του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, πρώην βουλευτής και Υπουργός με το ΠΑΣΟΚ, μίλησε στην δημοσιογράφο Κορίνα Τριανταφύλλου και τους Attica Times για το πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας στην υπόθεση “Τριαντόπουλου”, σχολιάζει το δίλημμα που τίθεται από πολλούς «Μητσοτάκης ή χάος» και τέλος απαντά στις φήμες που τον θέλουν να κάνει μεταγραφή στην ΝΔ.

Ως Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην Υπουργός σε σημαντικά υπουργεία ποια πιστεύετε πως είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, υπάρχει κατά τη γνώμη σας μια ξεκάθαρη ιδεολογία σήμερα;

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα κυρίως με ευθύνη του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης κινδυνεύει να γλιστρήσει για άλλη μία φορά στα πιο
σκοτεινά και επικίνδυνα μονοπάτια που οδηγεί ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα. Δυστυχώς η τραγωδία των Τεμπών και το απολύτως δικαιολογημένο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας καθώς και η ανάγκη να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες αυτού του δυστυχήματος έκανε τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πιστέψουν ότι είναι η ευκαιρία τους για να επιτεθούν στην κυβέρνηση. Όταν ο κόσμος κατέβηκε μαζικά στις συγκεντρώσεις με τον πιο άτσαλο και ανεύθυνο τρόπο τα κόμματα αυτά επιχείρησαν να πάρουν μαζί τους τον κόσμο. Από τότε και μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε ότι κάποιοι επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών, κάποιοι επιδιώκουν και προκρίνουν τα λαϊκά δικαστήρια. Αν όμως στρέφεται εναντίον κάποιων κυρίως και πρωτίστως ο λαϊκισμός, είναι εναντίον του ίδιου του λαού. Η χώρα δεν έχει περιθώριο για επιστροφές σε σκοτεινές εποχές όπως το 2015. Σε ό,τι αφορά λοιπόν την ιδεολογία αυτό που εγώ επισημαίνω είναι η κόκκινη γραμμή που χωρίζει και διαχωρίζει τους λαϊκιστές και επικίνδυνους από τους ορθολογιστές, τους μετριοπαθείς και τελικά χρήσιμους για την χώρα και τους πολίτες. Ως φιλελεύθερος, μεταρρυθμιστής και πατριώτης που είμαι αυτό τον διαχωρισμό κρίνω σκόπιμο να αναδείξω.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Τριαντόπουλου είστε ανάμεσα σε εκείνους τους συνταγματολόγους που υποστήριξαν πως δεν τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας της διαδικασίας. Όμως έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις επ’ αυτού.

Επί του συνταγματικού θέματος έχει εκφραστεί μόνο μία βάσιμη αντίρρηση. Όλες οι άλλες είναι πολιτικές. Επί του νομικού θέματος: καταστρατηγείται το Σύνταγμα εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές έρευνες; Απαντώ καταφατικά μόνο για την περίπτωση που κάποιος θέλει να αμυνθεί υπέρ του κ.Τριαντόπουλου. Από τις τοποθετήσεις όμως στη Βουλή προέκυψε πως δεν υπάρχει τέτοια «προθυμία». Επί των πολιτικών αντιρρήσεων: με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η πρόσκληση του Πρωθυπουργού στην προανακριτική; Την απάντηση έχει ήδη δώσει η εμπειρία. Ουδείς Πρωθυπουργός έως τώρα προσήλθε ανεξαρτήτως του κόμματος, απ΄το οποίο προερχόταν. Αντιθέτως, όταν κλήθηκαν από την τακτική δικαιοσύνη πρ.Πρωθυπουργοί να καταθέσουν βεβαίως και προσήλθαν (πχ Κ.Σημίτης). Κι ακόμη ειπώθηκε, πως χάνεται μια ευκαιρία προανακριτικών ερωτήσεων στον κ.Τριαντόπουλο. Όμως αυτή η ευκαιρία έχει χαθεί εδώ και δεκαετίες όταν τα κόμματα καταθέτουν ξεχωριστά πορίσματα και άρα κάνουν κομματικής υφής ερωτήσεις. Τέλος, λέγουν κάποιοι πως χάνεται μία ευκαιρία δημοσιότητας ως προς την τραγωδία των Τεμπών. Λάθος κι εδώ γιατί η επιτροπή ως οιονεί εισαγγελέας απαγορεύεται να λειτουργεί με δημοσιότητα.

Το δίλημμα που τίθεται από πολλούς «Μητσοτάκης ή χάος» πώς το σχολιάζετε;

Έχω ήδη δηλώσει από τον Μάρτιο του 2023 όταν κάποιοι έλεγαν «πάμε σε εκλογές και θα δούμε μετά ποιος θα γίνει πρωθυπουργός» πως είμαι εναντίον της κορυφαίας αυτής ασάφειας γιατί συνεπάγεται αποσταθεροποίηση. Μακριά από μένα το «ας πέσει ο τάδε και μετά βλέπουμε». Σήμερα, λοιπόν, διαμορφώνεται ένα μηδενιστικό κλίμα και αυτό με οδήγησε να τοποθετηθώ υπέρ της σαφήνειας και της σταθερότητας. Και ο νοών νοείτω.

Ποια είναι η σχέση σας με την Νέα Δημοκρατία; Υπήρχαν συχνά φήμες για “μεταγραφή” σας στο κόμμα. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές από διαφορετικές πλευρές και για διαφορετικούς λόγους έχουνε διακινηθεί τέτοιες φήμες που μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ενδεχομένως σε αυτό να συντελεί και η προσωπική φιλία που διατηρώ με αρκετούς υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Επί του παρόντος δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Κομματικά δεν έχω απάντηση. Μπορώ, όμως, σήμερα που με ρωτάτε να σας διαβεβαιώσω ότι θα αγωνιστώ να είμαι στην επόμενη Βουλή γιατί πιστεύω ότι είμαι χρήσιμος για τη χώρα μου, γιατί στην καθημερινή επαφή που έχω με τους συμπολίτες μου αυτό μου το επιβεβαιώνουν.

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, ποια είναι η θέση σας για τις τρέχουσες επιλογές και τη στρατηγική της κυβέρνησης; Συμφωνείτε με τις προτεραιότητες που έχει θέσει ή θεωρείτε ότι χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας;

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι σταθερά προσανατολισμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, αλλά οπωσδήποτε στηρίζεται στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και στις διμερείς και πολύ συγκεκριμένες αμυντικές συμφωνίες. Προσωπικά είμαι διαχρονικά υπέρμαχος της ενίσχυσης της άμυνας της χώρας. Επειδή όμως θέτετε τέτοια ζητήματα εγώ δεν μιλώ ποτέ δημόσια χωρίς να αναφερθώ στο Κυπριακό που αποτελεί χαίνουσα πληγή για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε την ένταξη της Κύπρου σε έναν συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μηχανισμό ευρω-ατλαντικής προστασίας.

 



Ροη Ειδήσεων