Ανακοινώσεις για νέο αμυντικό δόγμα, εξοπλιστικά και κοινωνικές παροχές
Μιλώντας από το 10ο Φόρουμ των Δελφών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρουσίασε τις βασικές γραμμές του νέου εξοπλιστικού σχεδιασμού της χώρας, τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το νέο δόγμα «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Σχετικά με πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Δένδιας σχολίασε πως «είναι μια εποχή στην οποία πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, προσεκτικοί και να ανοίγουμε διαρκώς διαύλους επικοινωνίας», υπογραμμίζοντας ότι «η Αλεξανδρούπολη μπήκε στον χάρτη» κατά την πρώτη του θητεία και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό θα συμβεί και με τη δεύτερη διοίκηση Τραμπ». Παρατήρησε, επίσης, πως «είναι φανερό ότι υπάρχει ένας συγκεντρωτισμός στην κορυφή αυτή τη στιγμή».
Αναφερόμενος στη συζήτηση στη Βουλή για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, σχολίασε πως «πάντα ό,τι φαίνεται στις κάμερες δεν είναι αλήθεια», ενώ υποστήριξε πως παρά την αρχική ένταση, «όταν έκλεισαν οι κάμερες, 2 κόμματα ψήφισαν υπέρ του σχεδιασμού» και ότι, πλην του ΚΚΕ, όλα τα κόμματα κράτησαν επιφυλάξεις χωρίς να απορρίπτουν πλήρως το σχέδιο.
Για το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας, τόνισε ότι αλλάζει η παραδοσιακή αντίληψη για την κατανομή της άμυνας σε θάλασσα, αέρα και στεριά, σημειώνοντας πως «δεν είναι έτσι». Όπως είπε, η νέα «ολιστική προσέγγιση που εντάσσει όλες τις αμυντικές μας δυνατότητες» ενοποιεί την άμυνα της επικράτειας με σύγχρονα μέσα, και ιδιαίτερη έμφαση στις φρεγάτες και τα υποβρύχια που πρόκειται να ενταχθούν στον στόλο. Δήλωσε πως «ο σχεδιασμός μας είναι υπερεπαρκής» και έκανε λόγο για απειλές που θεωρεί «υπαρκτές» και όχι «στο πλαίσιο του φανταστικού ή της κινδυνολογίας».
Σχετικά με το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, στάθηκε στη βάση του, λέγοντας πως στηρίχθηκε «από εξοικονόμηση, από περικοπές» με στόχο έναν πιο «εξορθολογισμένο» στρατιωτικό μηχανισμό. Επεσήμανε την ανάγκη για μείωση της ιεραρχικής υπερφόρτωσης και του αριθμού στρατοπέδων, δηλώνοντας ότι «δεν χρειάζεται η Ελλάδα 850 στρατόπεδα». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η αναδιάρθρωση αυτή οδήγησε σε εξοικονόμηση 130.316 εργατοωρών.
Αναφερόμενος στις αυξήσεις, σημείωσε πως «με αυτά πήγαμε και μοιράσαμε ένα μέρισμα καλύτερου μισθού στα στελέχη μας», προσθέτοντας: «Υπάρχει έδαφος και νέος κύκλος εξοικονομήσεων απλώς», ενώ υπογράμμισε: «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, θα κάνουμε και άλλη προσπάθεια».
Επιπλέον, προανήγγειλε νέες θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών και ανάπτυξης ερευνητικών έργων σε στρατιωτικά ιδρύματα, ενώ αναφέρθηκε και στο οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας πως «φτιάχνουμε 1000 διαμερίσματα κάθε χρόνο». Παράλληλα, παρουσίασε τα σχέδια για αναβάθμιση των στρατιωτικών νοσοκομείων με τη δημιουργία κέντρων αποκατάστασης, υποδομών για ΑμεΑ και βρεφονηπιακών σταθμών.
Σχετικά με τα εξοπλιστικά, αποκάλυψε την πρόθεση της χώρας να αποκτήσει δύο ιταλικές φρεγάτες Bergamini/FREMM, τονίζοντας: «Μας ενδιαφέρουν για 2 λόγους, πρώτον γιατί είναι εξαιρετικά πλοία τα ίδια. Δεύτερον, γιατί είναι ο πρόλογος για την constellation τη φρεγάτα επόμενης γενιάς που φιλοδοξούμε να συζητήσουμε και να κατασκευάσουμε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη γαλλικής πρότασης για δημιουργία γραμμής παραγωγής φρεγατών και υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σημειώνοντας πως «την αξιολογεί η ελληνική κυβέρνηση», ενώ υπογράμμισε ότι κάθε πρόταση που περιλαμβάνει «συμπαραγωγή ή παραγωγή στην Ελλάδα» είναι για τη χώρα «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα».
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις δημοσκοπήσεις, δήλωσε πως «το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κοιτάμε τις δημοσκοπήσεις», τις οποίες παρομοίασε με «μια φωτογραφία του χθες». Υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση εκλέχθηκε επειδή εμφάνισε μια ατζέντα με 2 βασικούς άξονες. Την αποτελεσματικότητα και την επιστροφή στην κανονικότητα», εκφράζοντας την ανησυχία πως ένα μέρος των πολιτών ενδέχεται να έχει απομακρυνθεί από αυτή την αίσθηση. Παραδέχτηκε επίσης: «Το ότι δεν επικοινωνείται το έργο μας αρκετά δική μας δουλειά είναι, δεν είναι δική σας».
Καταλήγοντας, τόνισε πως «αν έχουμε μια καθαρή ατζέντα μεταρρύθμισης και την εξηγήσουμε στην κοινωνία, τότε η κοινωνία θα συμπαραταχθεί μαζί μας», προειδοποιώντας ωστόσο ότι «εάν θεωρήσουμε πως επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, θα ψηφιστούμε από ανάγκη, αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ζήσαμε το 2015», όταν παρά τις προειδοποιήσεις, «το 70% σχεδόν των Ελλήνων είπαν “όχι”, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για την πιθανή καταστροφή». Για τον Δένδια, «δεν εκβιάζεται το εκλογικό σώμα. Το εκλογικό σώμα πείθεται και μόνο έτσι μπορεί να κερδίσει στις εκλογές».