Η αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην “Ημέρα Μνήμης του Ελληνισμού στην Ανατολική Θράκη” προκάλεσε έντονη ενόχληση στην Τουρκία, με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι “επινόησε μια νέα ‘γενοκτονία'”, κάνοντας λόγο για κατηγορία εις βάρος των “Νεότουρκων”.
Η στάση αυτή εντάσσεται στο γνωστό μοτίβο αποσιώπησης ιστορικών εγκλημάτων από την πλευρά της Τουρκίας, τα οποία, σύμφωνα με κριτικές φωνές, φτάνουν έως και το σήμερα με τη μεταχείριση Κούρδων και Σύριων. Η Χουριέτ σχολιάζει ότι “ενώ εξηγούσε τις εβδομαδιαίες ενέργειές του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε τον ισχυρισμό της ‘γενοκτονίας του ελληνισμού της Θράκης'”.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Βουλή έχει θεσπίσει επίσημες ημερομηνίες μνήμης για ιστορικές τραγωδίες του ελληνισμού: τη 19η Μαΐου για τους Ποντίους (1994), τη 14η Σεπτεμβρίου για τη Μικρά Ασία (1998), και από το 2022, την 6η Απριλίου για την Ανατολική Θράκη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημείωσε στα social media πως “οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης υποβλήθηκαν σε γενοκτονία από τους Νεότουρκους”, γεγονός που προκάλεσε την τουρκική αντίδραση.
Η Χουριέτ τονίζει επίσης ότι ο όρος “γενοκτονία” δεν χρησιμοποιείται ρητά στον σχετικό νόμο του 2022 ούτε στο προεδρικό διάταγμα του Ιανουαρίου 2025 για την οργάνωση των τελετών, κάνοντας λόγο μόνο για “Ημέρα Μνήμης”.
Παρά τις προσπάθειες της Αθήνας για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ανάρτηση του Μητσοτάκη φάνηκε να διαταράσσει αυτό το κλίμα. Η ενόχληση από την πλευρά της Άγκυρας είναι χαρακτηριστική μιας μακροχρόνιας πολιτικής, η οποία αντιμετωπίζει με ένταση κάθε υπενθύμιση των πράξεων του παρελθόντος.
Η αναφορά αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού, αν και βασισμένη σε νόμιμη και θεσμικά κατοχυρωμένη επέτειο, έγινε στόχος επιθέσεων από το τουρκικό καθεστώς, το οποίο συχνά αντιδρά σε ιστορικές αναφορές που δεν συμβαδίζουν με τη δική του αφήγηση. Παράλληλα, συνεχίζεται ο αυταρχισμός στο εσωτερικό της χώρας, όπως αποτυπώνεται, σύμφωνα με επικριτές, στην αντιμετώπιση πολιτών και στην εργαλειοποίηση θρησκευτικών συμβόλων, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η υπενθύμιση αυτών των ιστορικών γεγονότων θεωρείται από πολλούς απαραίτητη, ιδίως όταν πρόκειται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ζητήματα του Αιγαίου ή της Κύπρου. Η προβολή τους, σύμφωνα με αυτή τη θέση, θα πρέπει να υπερβαίνει κομματικά όρια, καθώς ο τουρκικός επεκτατισμός εκλαμβάνεται ως διαρκής απειλή για τον ελληνισμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Οι πολιτικές και ιστορικές διαφορές με την Τουρκία, σε αυτή τη συλλογιστική, δεν πρέπει να αποσιωπούνται αλλά να αναδεικνύονται με συνέπεια σε όλα τα διεθνή και διμερή φόρα, ειδικά όταν σχετίζονται με ζητήματα εθνικής σημασίας.