Μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας στη Συρία δεν αποτελεί πλέον απλώς ένα υποθετικό σενάριο, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξάνονται. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Το ενδεχόμενο διείσδυσης ενός τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον ισραηλινό εναέριο χώρο είναι πλέον μια «ρεαλιστική απειλή» για το 2025. Η κλιμάκωση των σχέσεων φάνηκε και από την πρόσφατη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Μαρτίου, στην οποία κάλεσε τον Αλλάχ να φέρει «την καταστροφή στο Σιωνιστικό Ισραήλ», γεγονός που εντείνει τους φόβους για επικείμενη στρατιωτική σύγκρουση.
Μετά το υποστηριζόμενο από την Τουρκία πραξικόπημα στη Δαμασκό τον Δεκέμβριο του 2024, η Άγκυρα έχει καταστεί ο βασικός ρυθμιστής της Συρίας, ελέγχοντας περίπου 8.000 τ.χλμ. συριακού εδάφους, από το Idlib έως το Ras al-Ayn. Η νέα συριακή κυβέρνηση, πλήρως ευθυγραμμισμένη με την Τουρκία, προχωρά σε συμφωνία για τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων, κάτι που ανατρέπει τη στρατηγική ισορροπία της περιοχής.
Η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι στην εξίσωση της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου εμπλέκονται άμεσα και η Ελλάδα με την Κύπρο.
Η Ελλάδα και η Κύπρος στην καρδιά των εξελίξεων
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα και η Κύπρος παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς οποιαδήποτε τουρκική κλιμάκωση μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα συμφέροντά τους.
Η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις στρατιωτικές συμφωνίες της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με εκτοξευτές πυραύλων Elbit PULS και αντιαρματικούς πυραύλους Spike της Rafael, ενώ η Κύπρος έχει προμηθευτεί το σύστημα αεράμυνας Barak MX από την Ισραηλινή Αεροπορική Βιομηχανία. Αυτές οι κινήσεις, σε συνδυασμό με τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας, ενδέχεται να επηρεάσουν τις ισορροπίες στην περιοχή.
Αναλυτές εκτιμούν ότι μια αποδυναμωμένη Τουρκία θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, κάτι που θα δημιουργούσε ευκαιρίες για την ΕΕ και τον ΟΗΕ να ασκήσουν πιέσεις για την «άρση της τουρκικής κατοχής».
Οι εντάσεις μεταξύ Ιεροσολύμων και Άγκυρας φτάνουν σε οριακό σημείο
Η Jerusalem Post επισημαίνει ότι οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας βρίσκονται σε «επικίνδυνα επίπεδα», καθώς η Άγκυρα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, ενώ το Ισραήλ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί «στρατιωτικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή», καθώς και η ενισχυμένη τουρκική δραστηριότητα στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο. Παράλληλα, το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις, ειδικά μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και τις ανακατατάξεις στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής.
Η εφημερίδα τονίζει ότι η κατάσταση περιπλέκεται από τις στρατηγικές συμμαχίες που διαμορφώνονται:
- Η Τουρκία ενισχύει τις σχέσεις της με το Ιράν και το Κατάρ.
- Το Ισραήλ λαμβάνει στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι η πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης δεν είναι πλέον απίθανη, καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή μπορούν να οδηγήσουν σε «απρόβλεπτες καταστάσεις» με σοβαρές επιπτώσεις.
Η Τουρκία παγιώνει την παρουσία της στη Συρία
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά το τουρκικά υποστηριζόμενο πραξικόπημα στη Συρία, η Άγκυρα ελέγχει 8.000 τ.χλμ. εδάφους, εδραιώνοντας την παρουσία της κοντά στα ισραηλινά σύνορα. Η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό, που συμπορεύεται με την Τουρκία, διαπραγματεύεται τη μόνιμη στάθμευση τουρκικών στρατευμάτων και «εξελιγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων» στο έδαφός της.
Η Jerusalem Post επισημαίνει ότι η Τουρκία προχωρά και στη δημιουργία αεροπορικών βάσεων στη βόρεια Συρία, αυξάνοντας την ικανότητά της να εξαπολύει επιθέσεις με drones που θα μπορούσαν να απειλήσουν άμεσα το Ισραήλ.
Μάλιστα, η Επιτροπή Nagel του Ισραήλ προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επέκταση της Τουρκίας ενδέχεται να είναι «ακόμη πιο επικίνδυνη από την ιρανική απειλή», καθώς η Άγκυρα διαθέτει προηγμένες δυνατότητες drone και ηλεκτρονικού πολέμου που «αποτελούν σοβαρό κίνδυνο» για το Ισραήλ.
Η επικίνδυνη σχέση Τουρκίας και Χαμάς
Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας είναι η ανοιχτή στήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς. Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, η Χαμάς ενισχύει τη δράση της σε τουρκικό έδαφος, ενώ πλέον επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.
Η Jerusalem Post προειδοποιεί ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες ομάδες που υποστηρίζει ως μοχλό πίεσης εναντίον του Ισραήλ, κάτι που θα αλλάξει «τις ισορροπίες ασφαλείας» στην περιοχή.
Με την Άγκυρα να εδραιώνει την παρουσία της στη Συρία και να διατηρεί δεσμούς με τη Χαμάς, οι περιφερειακές ισορροπίες αλλάζουν δραματικά. Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είναι πλέον «πιο ρεαλιστικό από ποτέ».