Η Κίνα ξεκίνησε νέα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως «οι πρωτοβουλίες για ανεξαρτησία οδηγούν σε πόλεμο».
Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις κινητοποίησαν στρατιωτικές μονάδες ξηράς, αέρα και θάλασσας, πραγματοποιώντας μεγάλης κλίμακας ασκήσεις αποκλεισμού της νήσου. Το Πεκίνο, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις του, υπογράμμισε πως οποιαδήποτε κίνηση προς ανεξαρτησία θα είχε σοβαρές συνέπειες.
Όπως ανέφερε ο Σι Γι, εκπρόσωπος της διοίκησης ανατολικού τομέα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, «στοιχεία των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων πλησιάζουν τη νήσο της Ταϊβάν από πολλαπλές κατευθύνσεις», χαρακτηρίζοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις «νόμιμες και απαραίτητες για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ενότητας της Κίνας».
Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν περιπολίες «προετοιμασίας αεροναυτικής μάχης», καθώς και στρατιωτικές επιχειρήσεις για την «απόκτηση από κοινού συνολικής υπεροχής» στο πεδίο. Παράλληλα, γίνονται δοκιμές για «επίθεση σε θαλάσσιους και χερσαίους στόχους και αποκλεισμό ζωνών κλειδιών και θαλάσσιων ζωνών».
Σε απάντηση, η Ταϊπέι ανέπτυξε αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και πυραυλικά συστήματα για να παρακολουθήσει τις κινήσεις της Κίνας.
Αν και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας δεν έχει ασκήσει ποτέ διοίκηση στην Ταϊβάν, θεωρεί το νησί αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας και δεν αποκλείει τη χρήση στρατιωτικής βίας για την επανένωση. Τα τελευταία χρόνια, οι στρατιωτικές ασκήσεις εντάθηκαν, με το Πεκίνο να αναπτύσσει μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά και πολεμικά πλοία στην περιοχή.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε πως η Κίνα ανέπτυξε 19 πολεμικά πλοία γύρω από το νησί τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου Shandong. Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αποτελούν «αυστηρή προειδοποίηση και ενεργητική αποτροπή» προς τους αυτονομιστές.
Ταυτόχρονα, το κινεζικό λιμενικό διεξήγαγε «περιπολίες» και στρατιωτικά γυμνάσια με στόχο την «επιβολή του νόμου», καθώς και επιχειρήσεις «επιθεωρήσεων», «συλλήψεων» και «αναχαίτισης» πλοίων που κινούνται «χωρίς άδεια», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τζου Ανκίνγκ.
Η προεδρία της Ταϊβάν «καταδίκασε σθεναρά» τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Τσο Τζουνγκ-τάι δήλωσε πως «η καταφυγή σε επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος δεν είναι κάτι στο οποίο θα έπρεπε να επιδίδονται σύγχρονες και προοδευτικές κοινωνίες».
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος τον περασμένο μήνα χαρακτήρισε την Κίνα «εξωτερική εχθρική δύναμη», προώθησε νέα μέτρα για την καταπολέμηση της κινεζικής κατασκοπείας.
Ενώ οι στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, το Πεκίνο προειδοποίησε εκ νέου ότι «η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ισοδυναμεί με «πόλεμο», υπογραμμίζοντας ότι η προώθηση αυτής της πολιτικής «σπρώχνει τους κατοίκους της Ταϊβάν προς επικίνδυνη κατάσταση», οδηγώντας σε «ένοπλη σύρραξη».
Η κινεζική διοίκηση ανατολικού θεάτρου δημοσίευσε ενημερωτικό γράφημα με τίτλο «Σφίγγοντας τον κλοιό», παρουσιάζοντας τα πολεμικά πλοία και τα αεροσκάφη που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την Ταϊβάν. Παράλληλα, ένα βίντεο του κινεζικού στρατού απεικονίζει τον πρόεδρο της Ταϊβάν σαν έντομο.
Τα γυμνάσια αυτά είναι τα μεγαλύτερα από τον Φεβρουάριο, όταν η Ταϊπέι ανέφερε ασκήσεις «με πραγματικά πυρά» σε απόσταση περίπου 40 ναυτικών μιλίων νότια της νήσου. Η Ταϊβάν απάντησε αναπτύσσοντας στρατιωτικές δυνάμεις για να «παρακολουθήσουν, να προειδοποιήσουν και να αντιδράσουν με προσήκοντα τρόπο».
Το Πεκίνο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της Ταϊπέι «υπερβολικές» και περιέγραψε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις ως «γυμνάσια ρουτίνας».
Η ένταση στο στενό της Ταϊβάν αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, με την Ουάσιγκτον να αποτελεί τον κύριο υποστηρικτή της Ταϊβάν σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Αν και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επισήμως μόνο την Κίνα, ο αμερικανικός νόμος τις υποχρεώνει να προμηθεύουν τη νήσο με αμυντικό εξοπλισμό, κάτι που έχει επανειλημμένα προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.
Την περασμένη εβδομάδα, υφυπουργός Άμυνας της Ταϊβάν συμμετείχε σε τελετή στις ΗΠΑ για την κατασκευή του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους F-16V, το οποίο έχει πωληθεί στη νήσο. Η κατασκευή όλων των μαχητικών που έχουν παραγγελθεί από την Ταϊπέι αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, ενώ η παράδοση του συνόλου τους προβλέπεται μέχρι τα τέλη του 2026.
Η ένταση στο στενό της Ταϊβάν διατηρείται από το 1949, όταν το Κουομιντάνγκ, το εθνικιστικό κόμμα της Κίνας, κατέφυγε στη νήσο μετά την ήττα του από τις κομμουνιστικές δυνάμεις του Μάο στον εμφύλιο πόλεμο.