Μετά την ταφή του Πάπα Φραγκίσκου εντείνονται οι διεργασίες για την εκλογή του διαδόχου του. Σήμερα είναι μια πολύ κρίσιμη σύναξη των καρδιναλίων, καθώς το σώμα τους, το κολέγιο θα αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει το κονκλάβιο.
Οι καρδινάλιοι-εκλέκτορες, αυτοί που πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια για συμμετοχή στην ψηφοφορία για τον νέο Πάπα έχουν συγκεντρωθεί στη Ρώμη. Στις καθημερινές τους συναθροίσεις -πίσω από κλειστές πόρτες- μακριά από εξωγενείς παρεμβάσεις διεξάγουν έναν πρωτοφανή προεκλογικό αγώνα. Όσοι έχουν διάθεση να βγουν μπροστά μιλούν στους υπόλοιπους περιγράφοντας το όραμά τους για την ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ενώ αυτοί που ξέρουν ότι δεν έχουν πιθανότητες να αποσπάσουν ψήφους ακούν, ζυγίζουν όσα ακούν από τους υπόλοιπους και κάπως έτσι διαμορφώνονται οι ομάδες και φαίνεται ποιοι υποψήφιοι έχουν δυναμική.
Αναλυτικά η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα
Η πιθανότερη ημερομηνία για να συγκληθεί το Κονκλάβιο και να αρχίσουν οι ψηφοφορίες είναι η 5η ή η 6η Μαΐου. Οι Καρδινάλιοι την πρώτη ημέρα του κονκλαβίου ψηφίζουν μία φορά και από εκεί και πέρα γίνονται τέσσερις ψηφοφορίες καθημερινά, δύο το πρωί και δύο το απόγευμα μέχρι να εκλεγεί ο νέος Πάπας με πλειοψηφία 2/3.
Όταν οι πόρτες κλείνουν οι Καρδινάλιοι ορκίζονται απόλυτη εχεμύθεια. Ο καθένας γράφει την επιλογή του σε ένα ψηφοδέλτιο και το τοποθετεί στο ειδικό δοχείο. Χρησιμοποιούν μεν το γραφικό τους χαρακτήρα, όμως τους προτρέπουν να τον παραποιούν κατά κάποιον τρόπο.
Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι πολιορκούν τους καρδιναλίους για μία δήλωση ως άλλους αστέρες της Εκκλησίας, όπως σχολιάζει η Κοριέρε ντε λα Σέρα. Ο συνωστισμός είναι τόσο μεγάλος, ώστε η αστυνομία αναγκάστηκε να τοποθετήσει μπάρες έξω από τα γραφεία της Αγίας Έδρας.
Ποιοι οι πιθανοί διάδοχοι
Πάνω από 20 Καρδινάλιοι θεωρούνται πιθανοί υποψήφιοι. Είναι άγνωστο όμως ποιος έχει το προβάδισμα, καθώς τα δεδομένα έχουν εδώ και καιρό αλλάξει. Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε πάνω από 100 νέους Καρδιναλίους, κατέβασε αρκετά το όριο ηλικίας, ενώ επέλεξε πολλούς εκτός Ευρώπης και από μικρότερες χώρες.
Το 2013 οι Ευρωπαίοι Καρδινάλιοι ξεπερνούσαν το 50%, ενώ τώρα το ποσοστό έχει μειωθεί στο 39%. Το σίγουρο είναι πως για την εκλογή του νέου Πάπα θα υπάρξει διαγκωνισμός μεταξύ Προοδευτικών και Συντηρητικών.
Τρεις οι τάσεις στο Κολέγιο των Καρδιναλίων
Στα τρία είναι μοιρασμένο το κολέγιο των Καρδιναλίων, όπου εκτιμάται ότι οι καρδινάλιοι που εκπροσωπούν τη φιλελεύθερη ή μετριοπαθή τάση αθροίζουν συνολικά πάνω από 80% του όλου αριθμού των 135 εκλεκτόρων. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι το αν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο θα ξεχωρίσει και θα είναι πειστικό ώστε να συγκεντρώσει πάνω από 90 ψήφους που απαιτούνται για να εκλεγεί κάποιος με 2/3 των εκλεκτόρων.
Ειδικότερα η ομάδα Καρδιναλίων που είναι πιο κοντά στην πολιτική του Πάπα Φραγκίσκου εκπροσωπεί το 44,4 % των Καρδιναλίων που ψηφίζουν.
Μετά υπάρχει η ομάδα των μετριοπαθών με σχεδόν 37%. Είναι πάντα κοντά στον πάπα Φραγκίσκο, αλλά με λιγότερο ανεκτική στάση σε ορισμένα κοινωνικά θέματα, όπως για παράδειγμα η ομοφυλοφιλία. Και τέλος, η ομάδα των συντηρητικών με το 18,8 % είναι οι πιο παραδοσιακοί.
Από αυτές τις ομάδες ξεχωρίζουν σύμφωνα με την Ιταλική τηλεόραση εννέα Καρδινάλιοι. Ανάμεσά τους και ο Πιέτρο Παρολίν, στενός συνεργάτης του εκλιπόντος Πάπα, που θεωρείται ο επικρατέστερος εκ των μετριοπαθών για να συνεχίσει το όραμα του Φραγκίσκου, και είναι και ο εκλεκτός των γραφείων στοιχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.