Τρίτη 29 Απριλίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΚυρανάκης: «Όλος μας ο σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου έχει...

Κυρανάκης: «Όλος μας ο σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου έχει “οδηγό” τα Τέμπη»

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, αποκάλυψε το σύνολο του κυβερνητικού σχεδιασμού για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου, δηλώνοντας ότι «Όλος μας ο σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου έχει “οδηγό” τα Τέμπη».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ανέλυσε τους δύο βασικούς άξονες του νομοσχεδίου: «Το σχέδιό μας έχει δύο πυλώνες: συστήματα ασφαλείας και προσωπικό. Δεν μπορεί να λειτουργήσουν το ένα χωρίς το άλλο. Γιατί την τηλεδιοίκηση και το ETCS άνθρωποι τα λειτουργούν. Άρα μεγάλη σημασία έχει η αξιολόγηση, η εκπαίδευση και οι κυρώσεις που για πρώτη φορά θα οδηγούν και σε απολύσεις όταν κάποιος κρίνεται ακατάλληλος».

Ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι «Τον ενάμιση μήνα που είμαι στο υπουργείο Μεταφορών, όλες μου οι ενέργειες και όλος ο σχεδιασμός μας για τα μέτρα που θέλουμε να λάβουμε και να εφαρμόσουμε άμεσα, πάντα σχετίζονται και αφορούν την τραγωδία των Τεμπών», συμπληρώνοντας: «Το μυαλό μου και τα συναισθήματά μου είναι πάντα στους γονείς και τους συγγενείς. Αυτός είναι και πρέπει να είναι ο οδηγός όλων μας για να βάλουμε τάξη σε έναν τομέα που νοσεί βαθιά. Αυτό είπα και στο πρώτο μου ταξίδι, στο πρώτο βαγόνι του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη: ότι ο ΟΣΕ νοσεί βαθιά. Αυτή είναι μία αλήθεια που πρέπει να παραδεχτούμε, να κατανοήσουμε τα προβλήματα και να τα λύσουμε».

Απαντώντας σε κριτική, υπογράμμισε: «Δεν συμφωνώ πως δεν έχει γίνει τίποτα. Έχουν γίνει πράγματα που προχώρησαν αθόρυβα και ενδεχομένως δεν μαθεύτηκαν και σήμερα αποκτούν ορατότητα και βγαίνουν στην επιφάνεια, υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να επιταχυνθούν». Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, είναι ότι «το Σάββατο, είχαμε την πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος αυτόματης πέδησης τρένων», εξηγώντας ότι «το Σάββατο όταν το τρένο που κάναμε τη δοκιμή υπερέβη το όριο ταχύτητας ή παραβίασε έναν πορτοκαλί σηματοδότη με παραπάνω ταχύτητα ή όταν μηχανοδηγός επιχείρησε να παραβιάσει τον ερυθρό σηματοδότη, ακινητοποιήθηκε το τρένο».

Αναφορικά με το σύστημα αυτόματης πέδησης, διευκρίνισε ότι «για να λειτουργήσει χρειάζεται υλικό και εξοπλισμό στις ράγες, το λεγόμενο παρατρόχιο καθώς επίσης και on board σύστημα, το ETCS on board. Αν δεν έχεις το σύστημα λειτουργικό και εγκατεστημένο πάνω στο τρένο, ό,τι και να έχεις στις ράγες, που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί να αποδώσει». Σημείωσε επίσης ότι «η σύμβαση που ξεκίνησε το 2024 επί Χρήστου Σταϊκούρα που προβλέπει ότι “ανακαινίζονται” παλιά μη συντηρημένα συστήματα που δεν λειτουργούσαν και άρα κάθε τρένο αποκτά ETCS on board και αυτό πρέπει να συνομιλήσει με αυτό πάνω στις ράγες».

Μιλώντας για τις ενέργειες ενίσχυσης της ασφάλειας του δικτύου, ανέφερε ότι «Έχει αποκτήσει ο ΟΣΕ έναν στόλο από drones που επιτηρούν τα χιλιόμετρα γύρω από τους καταυλισμούς», προσθέτοντας: «Γιατί κακά τα ψέματα, εγώ δεν κρύβομαι πίσω από τις λέξεις, τα περιστατικά κλοπών, λιθοβολισμών και άλλων δολιοφθορών επί του δικτύου έχουν και γεωγραφικό χαρακτήρα. Η πλειοψηφία τους είναι γύρω από καταυλισμούς». Τα drones «λειτουργούν και παραδίδουν βιντεοληπτικό υλικό».

Αναφέρθηκε μάλιστα σε πρόσφατο περιστατικό λέγοντας: «15 λεπτά μετά τον εντοπισμό εγκληματιών που έκλεβαν καλώδια στον σιδηρόδρομο, ενήργησε η ΕΛ.ΑΣ. και έγιναν συλλήψεις», ενώ επισήμανε ότι συμφωνήθηκε με τον κ. Χρυσοχοΐδη «το υλικό θα παραδίδεται ολόκληρο στην ΕΛ.ΑΣ.» και ότι «η Δικαιοσύνη πλέον έχει έναν αυστηροποιημένο Ποινικό Κώδικα για να οδηγούνται αυτοί οι άνθρωποι στη φυλακή». Παράλληλα υπογράμμισε ότι αυστηρότερες ποινές προβλέπονται και για «ανεύθυνους οδηγούς οι οποίοι δεν βλέπουν ή κάνουν ότι δεν βλέπουν μία μπάρα σε ισόπεδη διάβαση», υπενθυμίζοντας ότι «στον νέο Ποινικό Κώδικα και στον νέο ΚΟΚ τιμωρείται πιο αυστηρά, θεωρείται στο άρθρο 291 ποινή που επιφέρει έως και πέντε ή 10 χρόνια φυλάκισης».

Σε ερώτηση για τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή αναφορικά με ενδεχόμενες ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε: «Χωρίς να έχω διαβάσει τη δικογραφία, από τα ρεπορτάζ διαβάζω πως αδίκημα δεν προκύπτει, απλά με τη δεδομένη συνταγματική διαδικασία που προβλέπεται, όταν υπάρχει όνομα πολιτικού σε δικογραφία, διαβιβάζεται στη Βουλή». Τόνισε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταθούμε ως παράταξη εμπόδιο στη διερεύνηση του φυσικού δικαστή, της ποινικής δικαιοσύνης και για ευθύνες υπουργών».

Τέλος, σχετικά με το πότε θα υπάρξουν απόλυτα ασφαλή τρένα στη χώρα, σημείωσε: «Μαξιμαλιστικές εξαγγελίες για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δεν μπορούν να υπάρχουν», επισημαίνοντας ότι «όταν τηρείται ευλαβικά ο γενικός κανονισμός κίνησης, τα τρένα είναι απόλυτα ασφαλή». Όπως διευκρίνισε, «στα Τέμπη, θέλω να καταλάβει ο κόσμος, παραβιάστηκαν κανόνες, παραβιάστηκε ένας γενικός κανονισμός κίνησης που τηρείται ευλαβικά». Συμπλήρωσε δε: «Προφανώς πρέπει να εγκαθιστούμε και να λειτουργούμε περισσότερα συστήματα ασφαλείας συνεχώς, για να δίνουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να έχουν περισσότερα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους».



Ροη Ειδήσεων