Την ανάγκη υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής στην Βοιωτία επισημαίνει ο Λευτέρης Κτιστάκης Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.
Πώς προχωρά η δημιουργία του Βιομηχανικού Πάρκου Οινοφύτων;
Το Επιχειρηματικό Πάρκο Οινοφύτων είναι το πρώτο Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ) στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3982/2011. Ο μετασχηματισμός της σημαντικότερης ίσως άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης (Α.Β.Σ.) της χώρας στα Οινόφυτα είναι μία πολύπλοκη και περίπλοκη περίπτωση, δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου και σε έκταση 11.582 στρεμμάτων έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, καθώς εκεί λειτουργούν περίπου 1.000 επιχειρήσεις που παράγουν το 1/3 του βιομηχανικού Α.Ε.Π. της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 15.000 εργαζόμενοι μετακινούνται καθημερινά για εργασία στην περιοχή αυτή.
Η άτυπη αυτή βιομηχανική συγκέντρωση μέχρι σήμερα σημαίνει ότι πολλές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις άδειες και ταυτόχρονα, δραστηριοποιούνται σε μία περιοχή όπου λείπουν οι κατάλληλες περιβαλλοντικές υποδομές και τα δίκτυα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα περιβάλλοντος και υποβάθμισης της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Το έργο είναι μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Ασωπού, η οποία έχει στόχο την απορρύπανση και την εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης απορροής του ποταμού.
Σήμερα και μετά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι κρίσιμης σημασίας η πράξη εφαρμογής που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης του επιχειρηματικού πάρκου. Συνιστά δε, το τελευταίο βήμα πριν από τη δημοπράτηση, ενδεχομένως κι εντός του έτους, της κατασκευής των έργων της πρώτης φάσης του επιχειρηματικού πάρκου, τα οποία έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης πριν το τέλος του 2026. Στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος του έργου, περί τα τέλη του 2026 ή αρχές του 2027, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2028.
Δυστυχώς, σε πολλά θέματα για την ολοκλήρωση των μελετών προκύπτουν ζητήματα αρμοδιότητας του δημοσίου που οδηγούν σε καθυστερήσεις. Για παράδειγμα χρειάστηκε ευρύτατος ανασχεδιασμός έργων υποδομής με βάση τα δεδομένα του δασικού κτηματολογίου. Επίσης, διαπιστώθηκαν νομοθετικές ασάφειες σχετικά με Γη Υψηλής Παραγωγικότητας και τη Ζώνη Β του Αρχαιολογικού χώρου Τανάγρας, ασάφειες που χρειάζονταν αποσαφήνιση ή διευθέτηση από την πλευρά του δημοσίου για να μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός του πάρκου. Συμπερασματικά, οι καθυστερήσεις ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες λόγω της πολυπλοκότητας του έργου.
Ποιες είναι οι ανάγκες της εκλογικής σας περιφέρειας;
Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες δεν έχει εκτελεσθεί κανένα σημαντικό, σοβαρό έργο υποδομής σε ολόκληρη τη Βοιωτία. Στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης που αναπτύσσει η Κυβέρνηση, έχω προτείνει συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία εμπλουτίσθηκαν και προστέθηκαν με αυτά της Αντιπεριφέρειας και των Δημάρχων. Ενδεικτικά:
– η Επαρχιακή Οδός Θήβας – Λιβαδειάς χρήζει διαπλάτυνσης σε μεγάλο μέρος της, σε συνδυασμό με παρακάμψεις πόλεων και οικισμών. Αποτελεί την κύρια οδό που ενώνει τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και συνιστά τη βασική δίοδο για τη διέλευση των επισκεπτών προς τους Δελφούς, την Αράχωβα και την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά.
– η παλαιά Εθνική Οδός Θήβας – Χαλκίδας χρήζει διαπλάτυνσης καθ’ όλο το μήκος της, εξυπηρετεί δε το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας και τις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα και το Κέντρο Απεξάρτησης Ελεώνα, τα οποία χρησιμοποιούν αποκλειστικά την οδό αυτή για τις μετακομιδές ασθενών και μεταγωγές κρατουμένων προς την Χαλκίδα και την Αττική, αντίστοιχα.
– η σύνδεση της Βοιωτίας με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, με καθορισμό δρομολογίων που θα διευκολύνουν όσους εργάζονται στην Αττική, αλλά και αντίστροφα. Με βάση μία σχετική μελέτη προ 15ετίας, εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν πολλοί Βοιωτοί που απασχολούνται στην Αττική σε εργασίες που δεν προσφέρονται στην περιοχή (π.χ. στελέχη επιχειρήσεων). Το υφιστάμενο οξύ πρόβλημα της στέγασης και της ακριβής στέγης στην Αττική θα ευνοήσει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης προς τη Βοιωτία. Περαιτέρω, δεν πρέπει να αγνοείται και ο σημαντικός αριθμός εργαζομένων που κατοικούν στη Βοιωτία και μετακινούνται σε καθημερινή βάση στην εργασία τους στην Αττική, επιβαρύνοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση στις εισόδους της Αθήνας και του Πειραιά.
Επισημαίνω ότι η πραγματοποίηση της σύνδεσης θα μπορούσε να γίνει με σχήμα που θα συσταθεί με τον ειδικό αυτόν σκοπό για τη μεταφορά επιβατών και προϊόντων, ακόμα και με τη συμμετοχή τοπικών Ο.Τ.Α. και φορέων.
Ποιες στρατηγικές κινήσεις θεωρείτε απαραίτητες για τη θωράκιση των εθνικών συμφερόντων και την ενίσχυση της θέσης της χώρας;
Η ενίσχυση της αμυντικής μας δύναμης είναι σίγουρα το σημαντικότερο καθήκον της Κυβέρνησης. Αυτό επιχειρείται σταθερά από το 2019 και μέχρι σήμερα και απαιτεί χρήματα και χρόνο για να ευοδωθεί, όμως δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία του σωστού σχεδιασμού, δηλαδή του σχεδιασμού που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του στρατού αλλά και στις ανάγκες της εποχής, όπως αυτές βλέπουμε να μεταβάλλονται και να αναμορφώνονται στις εστίες πολέμου.
Σας ανησυχεί η κυβερνητική φθορά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;
Η φθορά της Κυβέρνησης τολμώ να πω ότι έχει διάφορες αιτίες, η συνισταμένη δε των συνεπειών αποτυπώνεται πρόσκαιρα και ενδεικτικά στις δημοσκοπήσεις. Γνωρίζουμε τη δυσκολία της μάχης με την ακρίβεια, η οποία μάχη δείχνει ότι γέρνει προς το μέρος μας μετά από καιρό. Γνωρίζουμε τη δυσκολία της αστυνόμευσης, ιδιαίτερα σε χωριά και οικισμούς απομακρυσμένους από τα αστικά κέντρα. Γνωρίζουμε και κατανοούμε την αυθόρμητη σε πολύ μεγάλο βαθμό αντίδραση των πολιτών για την τραγωδία των Τεμπών. Δεν θα προσθέσω τη λεγόμενη ‘φθορά της εξουσίας’ γιατί δεν πρέπει να ψάχνουμε δικαιολογίες. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε και οφείλουμε να επανορθώσουμε τις λανθασμένες κινήσεις και να επιταχύνουμε τις αναγκαίες αλλαγές, ώστε στο τέλος της θητείας να μπορούμε να κάνουμε λογαριασμό με περηφάνια και ικανοποίηση.