Ο Μιχάλης Χουρδάκης μιλάει στην δημοσιογράφο Κορίνα Τριανταφύλλου και τους Attica Times για την σημασία της πλήρους διαλεύκανσης της τραγωδίας των Τεμπών, για την ανησυχία που εμπνέει η Συμφωνία των Πρεσπών και ό,τι αφορά στην τήρηση της, για την αναγκαιότητα ανάπτυξης της δυτικής μεριάς της πόλης της Θεσσαλονίκης και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο.
Κύριε Χουρδάκη, χαρακτηρίσατε τη διαδικασία της προανακριτικής για τα Τέμπη ως “προσχηματική και ανεπαρκή”. Πιστεύετε πως η σύνθεση ή ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες και ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη κρίσιμων πολιτικών ή διαχειριστικών ευθυνών;
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον κ. Τριαντόπουλο δεν απέβλεψε στη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά στην αποσπασματική και επιλεκτική απόδοση ευθυνών, μακριά από τον πυρήνα της πολιτικής λογοδοσίας. Το κατηγορητήριο περιορίστηκε σε ένα μόνο πρόσωπο, αγνοώντας συστηματικά το συνολικό πλαίσιο και τις ευθύνες εκείνων που διαχειρίστηκαν ή απέκρυψαν κρίσιμα στοιχεία. Για αυτό, το Κίνημα Δημοκρατίας είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τη σύσταση μιας ενιαίας Προανακριτικής για όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και για όλα τα αδικήματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Τομέας Δικαιοσύνης του κόμματος, συνέταξε πολυσέλιδη πρόταση για συμπληρωματική σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, ήτοι τους/τις κ.κ Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη, Τριαντόπουλο, Παπαθανάση, Τσακίρη, Ράπτη, Πλεύρη, η οποία αναλυτικά υπάρχει εδώ. Αυτή έχει αποσταλεί προς όλους/ες τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και αναμένουμε να δούμε έμπρακτα αν πράγματι και ποιοι θέλουν την πλήρη διαλεύκανση και την απόδοση ευθυνών.
Ως σήμερα αντί για διερεύνηση, υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης και εφόσον δεν υπογράψουν την πρόταση μας οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης, με τον τρόπο τους θα συμβάλουν στην παρωδία θεσμικής διαδικασίας και στην τελική συγκάλυψη. Στο Κίνημα Δημοκρατίας απαιτούμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και ουσιαστική απόδοση ευθυνών, σε όλα τα επίπεδα και για αυτό αρνούμενοι να νομιμοποιήσουμε το αφήγημα της κυβέρνησης, αποχωρήσαμε από την κοινοβουλευτική διαδικασία της 11ης Απριλίου για τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής.
Έχετε δεχθεί έντονες επιθέσεις για τη στάση σας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Που έγκεινται η αντίθεσή σας; Ποια είναι η πολιτική κατεύθυνση του Κινήματος Δημοκρατίας πάνω σε αυτό το θέμα;
H Επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αποδοχή της νέας ονομασίας για τη γείτονα χώρα έγινε με μόλις 153 βουλευτές. Η προσωπική μου γνώμη, αλλά νομίζω και της πλειοψηφίας των πολιτών, είναι ότι σε τόσο σοβαρά θέματα, όπως είναι τα εθνικά και τα οικονομικά (π.χ. για τα «μνημόνια») πρέπει να επιτυγχάνεται ευρεία αποδοχή, τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην κοινή γνώμη.
Το Κίνημα Δημοκρατίας πιστεύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια σωστή συμφωνία, η οποία ενδυναμώνει τη θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια και προάγει την ειρήνη των λαών της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, δηλώσεις αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, και δη στο υψηλότερο επίπεδο, προκαλούν ανησυχία σε ό,τι αφορά την τήρηση της συμφωνίας, και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση.
Η Α΄ Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις ενώ παράλληλα υπάρχουν και κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα πιο κρίσιμα ζητήματα για την περιοχή και ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για μια πιο βιώσιμη και ανθρώπινη Θεσσαλονίκη;
Οι προκλήσεις για την περιοχή μας στην πράξη δεν μπορούν να χωριστούν στα εκλογικά όρια της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, καθότι ότι γίνεται στη μία περιφέρεια αναπόδραστα επηρεάζει και την άλλη. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο για την Θεσσαλονίκη να ξεφύγει πρώτα η ίδια από την νοοτροπία του «φτωχού συγγενή». Τόσα χρόνια, ζούμε στη σκιά της Αθήνας, και έχουμε αρκεστεί στον τίτλο της «ερωτικής πόλης». Σε αυτό πρωτίστως ευθύνη έχουν όλοι όσοι κατείχαν δημόσιες θέσεις στις τελευταίες δεκαετίες και αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, διεκδικώντας μόνο τυχόν επανεκλογή τους αντί για την ουσιαστική ανάπτυξη της πόλης!
Η ανάπτυξη της δυτικής μεριάς της πόλης αποτελεί κομβικό σημείο. Προαστιακός στα δυτικά (φυσικά και επέκταση του μετρό τόσο εκεί όσο και προς το αεροδρόμιο), μετεγκατάσταση τη ΔΕΘ στη Σίνδο, δημιουργία νέων σχολείων εκεί που υπάρχει ανάγκη και παιδικός πληθυσμός (π.χ. Δήμος Ευόσμου-Κορδελιού), και τόσα άλλα.
Σήμερα που η τεχνητή νοημοσύνη ήδη δείχνει τη δυναμική της, και όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις εξελίσσονται, δεν είναι δυνατόν εμείς ακόμα να μην έχουμε λύσει τα βασικά ζητήματα της καθαριότητας, του κυκλοφοριακού και να έχουμε από τους υψηλότερους δείκτες ρύπανσης πανευρωπαϊκά. Το FlyOver, το οποίο είναι υπερκοστολογημένο, δεν αποτελούσε προτεραιότητα, ούτε θα ανακουφίσει την κίνηση όσο θα επιτύγχανε το οικονομικότερο, οικολογικότερο και χρησιμότερο έργο του εξωτερικού περιφερειακού, για το οποίο κανείς από την κυβέρνηση δεν μιλάει. Πώς θα αναπτύξουμε το πράσινο στην πόλη, χωρίς ρηξικέλευθες προτάσεις; Μήπως πρέπει μέσω ενός κεντρικού και ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδίου -που λείπει – να θέσουμε σημαντικά ερωτήματα για το ποια πόλη θέλουμε; Λύσεις υπάρχουν, άλλες πιο εύκολες (π.χ. πεζοδρομήσεις, βελτίωση ΜΜΜ, ποδηλατοδρόμοι, κ.λπ.) και άλλες πιο δύσκολες (π.χ. κίνητρα για ανταλλαγή διαμερισμάτων/οικοπέδων στο κέντρο με άλλα στα προάστια, προκειμένου να γκρεμιστούν οικοδομικά τετράγωνα και να αναπνεύσει η πόλη, κ.λπ.)
Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε όσοι τα βιώνουμε καθημερινά. Πρέπει όλοι οι φορείς της πόλης να συνεργαστούμε, να σκεφτούμε πως ονειρευόμαστε αυτήν την πόλη και να το διεκδικήσουμε, ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις. Χρειαζόμαστε επειγόντως επανεκκίνηση! Η Θεσσαλονίκη οφείλει να πρωταγωνιστεί ως πολιτιστική, εμπορική, και βιώσιμη πόλη σε όλα τα Βαλκάνια.
Χρειάζεται να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ στα δυτικά ή το προτεινόμενο σχέδιο είναι η κατάλληλη λύση για την πόλη;
Η κοινή λογική, αλλά και οικονομοτεχνικά κριτήρια, απολύτως προκρίνουν και προτείνουν μετεγκατάσταση τη ΔΕΘ στη Δυτική άκρη της πόλης και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 800 στρεμμάτων στη Σίνδο. Η πρόταση αυτή, που έχει επιλεγεί και υποστηριχθεί από 2 πρωθυπουργούς και όλους τους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης, πραγματικά εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα και συνολικά (οικονομικά, περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά) την πόλη και τους πολίτες θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην αναζωογόνηση μιας υποβαθμισμένης περιοχής. Ταυτόχρονα, θα αποδοθεί ο σημερινός χώρος να αποδοθεί στους πολίτες ως πλήρως δημόσιο και ανοιχτό μητροπολιτικό πάρκο, με πράσινο, ήπια χρήση και ελεύθερη πρόσβαση.
Θα μπορούσε να τεθεί στην κουβέντα παραμονή εξαιρετικά ήπιας εκθεσιακής δραστηριότητας (π.χ. εκθέσεις «μπουτίκ», πολιτιστικές δράσεις) στα τρία διατηρητέα κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας, όπως έχει προτείνει το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης).
Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλη τσιμεντοποίηση στο κέντρο. Η προτεινόμενη «ανάπλαση» της κυβέρνησης διατηρεί το εκθεσιακό κέντρο στο ίδιο σημείο, επεκτείνοντας τις εμπορικές χρήσεις και αποτρέποντας τη δημιουργία του πρώτου μεγάλου πνεύμονα πρασίνου της πόλης.
Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση για το μέλλον της ΔΕΘ ανήκει στην κοινωνία και όχι στους εργολάβους ή όσους από θέσεις ευθύνης τυχόν εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Το Κίνημα Δημοκρατίας πρότεινε και στηρίζει τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, ώστε οι Θεσσαλονικείς να επιλέξουν το μέλλον του κέντρου της πόλης τους. Υποστηρίζουμε ένα σχέδιο που βασίζεται στον σεβασμό του δημόσιου χώρου, στην περιβαλλοντική ισορροπία και στη δημοκρατική συμμετοχή. Η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να αποκτήσει το μητροπολιτικό πάρκο που της αξίζει.