Κυριακή 13 Απριλίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΜητσοτάκης στους Δελφούς: Πλήρης εμπορικός πόλεμος θα είχε συνέπειες για όλες τις...

Μητσοτάκης στους Δελφούς: Πλήρης εμπορικός πόλεμος θα είχε συνέπειες για όλες τις χώρες

Στο ιστορικό περιβάλλον των Δελφών, εκεί όπου για αιώνες οι λαοί αναζητούσαν απαντήσεις, διεξάγεται μια ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κορυφαίου Αμερικανού γεωπολιτικού αναλυτή και συγγραφέα Robert D. Kaplan, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ.

«Έχουμε στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Για την παγκόσμια εμπορική κατάσταση με αφορμή τους νέους δασμούς σημείωσε:

«Πιστεύω στο ελεύθερο εμπόριο. Οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές, δεν πρέπει να διαλυθούν. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις 90 μέρες για μια ειλικρινή συζήτηση μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει χώρος για ελιγμούς»

«Ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα τους θα έχει μόνο χαμένους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις 90 ημέρες προκειμένου να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Οι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού» σημείωσε.

«Η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μία χώρα που έχει στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις οποίες και θέλει να εμβαθύνει, και μία χώρα που μπορεί να συνδιαμορφώσει πλέον ευρωπαϊκές πολιτικές» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σημείωσε δε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης του είναι η εμπέδωση της ασφάλειας της Ελλάδος που είναι προϋπόθεση της ευημερίας.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση γύρω από τις πρωτοβουλίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή δασμών και στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου», εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει για 90 ημέρες τους επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ ώστε να προκύψει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχει λογική στην επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, που δεν επηρεάζουν την παραγωγική βάση στις ΗΠΑ.

Οικονομία, ψηφιακή μεταρρύθμιση, λαϊκισμός

Μίλησε για την ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αλλά και την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Αναφέρθηκε στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την κρίση και καταφέρθηκε ενάντια στον λαϊκισμό.

«Δέκα χρόνια μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση αισθάνομαι ότι δεν αντιληφθήκαμε πόσο κοντά φτάσαμε στην καταστροφή. Χρειάζεται μια σταθερότητα από το κέντρο, είτε από την κεντροδεξιά είτε από την κεντροαριστερά»

Τόνισε ότι αν δεν υπάρχει ισορροπία βρίσκεται πάντα χώρος για λαϊκισμό.

«Το φάντασμα του λαϊκισμού είναι πάντοτε παρόν, ορισμένες φορές ξεχνούμε εύκολα τι έγινε προ 10ετίας στη χώρα μας. Σήμερα υπάρχει ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα που κυβερνά, την ώρα που η υπόλοιπη αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, ως εκ τούτου δεν έχουμε ένα ισορροπημένο πολιτικό σύστημα, γεγονός, που αφήνει χώρο στον λαϊκισμό» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος επανεμφάνισης του λαϊκισμού είναι ορατός, και προσέθεσε:

«Είμαι βέβαιος ότι όσο εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας γιατί είμαστε σε μία ισχυρή δημοσιονομκή θέση, την όποια πλέον αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Όσο κάνουμε όλα τα παραπάνω και παραμένουμε ταπεινοί έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να κερδίσουμε τις εκλογές του 2027».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως «η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική σήμερα» και τόνισε ότι «στην Ελλάδα η κυβέρνηση απολαμβάνει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές».

Σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας με τον κόσμο και δη την νεολαία είπε: «Μπορεί να είμαι λίγο πιο διασκεδαστικός μέσω ένα βίντεο στο TikTok αλλά δεν θα πω ψέμματα». Έκανε λόγο για τον αλγόριθμο στα social media και τον αρνητισμό. «Και αυτό οδηγεί σε fake news», πρόσθεσε.

«Η πολιτική σταθερότητα έχει μεγάλη σημασία» είπε και τόνισε «ο κόσμος δεν θέλει παράλυση» σημειώνοντας ότι η Ελλάδα στο κοινοβούλιο έχει σταθερότερη κατάσταση συγκριτικά με πολλές άλλες χώρες.

Μεταναστευτικό

Υπογράμμισε την αλλαγή της Ευρώπης στην μεταναστευτική πολιτική. «Εμείς πρέπει να είμαστε οι προστάτες των συνόρων, για το ποιος θα μπει στη χώρα μας», είπε.

«Πρέπει να διαχειριστούμε τη μετανάστευση και με διμερείς συμφωνίες. Τα σύνορα είναι σημαντικά, δεν μπορεί να είναι μια γραμμή στο χάρτη», πρόσθεσε.

Τουρκία

«Ο στόχος μας είναι να ζούμε ειρηνικά πλάι -πλάι. Και να λύνουμε τις διαφορές μας», είπε αρχικά. Μίλησε για την διαφορά μας με την Τουρκία και είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε επαφές.

Αναφέρθηκε στους Τούρκους τουρίστες και την βίζα, αλλά τόνισε: «Δεν πρέπει ωστόσο να είμαστε αδαείς».

«Ήταν πάντα μια περίπλοκη σχέση, αλλά οι συναντήσεις παρόλο που δεν έχουμε άμεσο αποτέλεσμα, δείχνουν ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και έχουμε τους δίαυλους ανοιχτούς», σημείωσε.



Ροη Ειδήσεων