Σάββατο 19 Απριλίου 2025


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΜπορεί να αποτελέσει πολιτικό άλλοθι για τον πιεζόμενο Ερντογάν μια νέα κρίση...

Μπορεί να αποτελέσει πολιτικό άλλοθι για τον πιεζόμενο Ερντογάν μια νέα κρίση στα Ελληνοτουρκικά;

Η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την ένταση στα Ελληνοτουρκικά, φαίνεται να πλήττουν τον Τούρκο πρόεδρο – με αρκετούς να αναρωτιούνται αν η «διέξοδος» του θα μπορούσε να είναι μια στρατιωτική κρίση με την Αθήνα.

Η τουρκική αντιπολίτευση έχει θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει “30 εκατομμύρια υπογραφές για την απελευθέρωση του Ιμάμογλου από την φυλακή και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών”, μια προσπάθεια που προκαλεί έντονο πολιτικό και κοινωνικό απόηχο.

Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία παραμένει εκρηκτική, προκαλώντας ανησυχία στην ελληνική πλευρά, η οποία παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που, όταν οι “γείτονες” και δη ο Ερντογάν έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές εσωτερικές πιέσεις, επιλέγουν να τις μεταφέρουν στο εξωτερικό μέτωπο, επιδιώκοντας τη συσπείρωση του τουρκικού λαού απέναντι σε έναν υποθετικό εχθρό.

Όπως επισημαίνει διεθνές ΜΜΕ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP, ξεκίνησε μια “συμβολική εθνική προσπάθεια συγκέντρωσης 30 εκατομμυρίων υπογραφών”, υποστηρίζοντας την αποφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου – δημάρχου Κωνσταντινούπολης και βασικού πολιτικού αντιπάλου του Ερντογάν – καθώς και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του CHP, Ozgur Ozel, αν επιτευχθεί αυτός ο αριθμός υπογραφών, θα υπερβαίνει τις ψήφους που έλαβε ο Ερντογάν το 2023, κάτι που θα έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Ο ίδιος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να διατηρήσει ζωντανό το αίτημα για τον “Imamoglu, του δηλωμένου υποψηφίου του CHP”, τονίζοντας πως, σε συνθήκες δίκαιης αναμέτρησης, θα είχε επικρατήσει του Ερντογάν.

Ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του CHP, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ότι στηρίζεται υπερβολικά σε εντυπωσιακές κινήσεις αντί για ουσιαστική και δημιουργική πολιτική δράση. Σε αυτή την περίπτωση, η εκστρατεία για την “απελευθέρωση του Imamoglu και την εκλογή του ως Τούρκος Πρόεδρος” ίσως να μη φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ήδη, σύμφωνα με το κόμμα, πάνω από “10 εκατομμύρια άτομα έχουν υπογράψει” την αναφορά, ενώ πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις τύπου “Free Imamoglu” κάθε Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Ο Οζέλ δηλώνει στους Financial Times: “Υπάρχουν πολύ λίγα παραδείγματα στον κόσμο για το πώς να απωθήσεις έναν αυταρχικό λαϊκιστή ηγέτη με ειρηνικές διαδηλώσεις και πολιτικές διαμαρτυρίες” και χαρακτηρίζει την εκστρατεία τους ως ένα τέτοιο παράδειγμα.

Αναφερόμενος στον Ερντογάν, ο Οζέλ τονίζει: “Ότι μπορείτε να φανταστείτε, αυτός ο Ερντογάν μπορεί να το κάνει… Δεν υπάρχουν όρια”, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει την απουσία διεθνούς καταδίκης για τη φυλάκιση του Ιμάμογλου: “Δυστυχώς, το τρέχον παγκόσμιο σκηνικό των Τραμπ, Πούτιν και ο πόλεμος στη Συρία, έχουν καταστήσει τον Ερντογάν κάποιον με τον οποίο θέλουν να διαπραγματευτούν άλλοι ηγέτες”.

Την ίδια στιγμή, το κλίμα στα ελληνοτουρκικά γίνεται όλο και πιο τεταμένο. Η ελληνική πλευρά απάντησε με μια καίρια κίνηση: την έκδοση και κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Η Τουρκία ανταποκρίθηκε παρουσιάζοντας τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, ο οποίος “διχοτομεί το Αιγαίο στον 25ο μεσημβρινό, κλέβοντας μεγάλα τμήματα της ΑΟΖ μας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο”.

Όλα δείχνουν πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές – όχι μόνο για τον ίδιο τον Ερντογάν, αλλά και για την Ελλάδα, εφόσον υπάρξει απόπειρα “να απειλήσει εμπράκτως την χώρα μας με στρατιωτικά μέσα”. Σε αυτό το ενδεχόμενο, μένει να φανεί αν κράτη όπως η Γαλλία και το Ισραήλ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, και κυρίως ποια στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ συμμάχων.



Ροη Ειδήσεων