Κυριακή 13 Απριλίου 2025


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΝ. Δένδιας: «Η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την αμυντική της αυτάρκεια επενδύοντας...

Ν. Δένδιας: «Η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την αμυντική της αυτάρκεια επενδύοντας στην επανεκκίνηση της βιομηχανικής της βάσης»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε δημόσια συζήτηση στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ, με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδας στα Νοτιοανατολικά σύνορα της Ε.Ε. και η συνεισφορά της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα». Εκεί, τόνισε τη σημασία επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής βάσης, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εστιάσει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της και στη μετάβαση σε νέες τεχνολογίες.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σημείωσε: «Η Ρωσία παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ημέρα. Το Ιράν παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ημέρα. Η Τουρκία θα μπορούσε να παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ημέρα. Η Ευρώπη διαθέτει τη γνώση, αλλά δεν διαθέτει την ικανότητα…», προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας.

Αναφερόμενος στα μαχητικά αεροσκάφη, επεσήμανε: «Η Ευρώπη δεν παράγει αεροπλάνο Stealth… Άρα, για την Ελλάδα είναι μονόδρομος η αγορά του F-35», εξηγώντας ότι η μελλοντική μάχη θα διεξάγεται από μια «πλατφόρμα όπως το F-35, και ένα σμήνος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη γύρω του». Τόνισε πως αυτή η μετάβαση απαιτεί κάτι παραπάνω από χρήματα – είναι θέμα αντίληψης και κουλτούρας.

Σχολιάζοντας την έννοια της «αμυντικής αυτονομίας», υπογράμμισε πως «η Ευρώπη απέχει περίπου δέκα χρόνια από αυτό», επισημαίνοντας τους μεγάλους χρόνους κατασκευής νέων εξοπλισμών. Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε ότι «η ευρωπαϊκή αυτονομία δεν σημαίνει ότι δεν είναι συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ», αλλά και ότι οι ΗΠΑ παραμένουν κρίσιμος πυλώνας ασφάλειας.

Χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως παράδειγμα, υπογράμμισε την ανάγκη επένδυσης στην άμυνα: «Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα βαρέα άρματα μάχης από ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία και το Λουξεμβούργο, μαζί».

Για την Ουκρανία, σημείωσε ότι «η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολη υπόθεση», ενώ μια ειρηνευτική αποστολή θα είχε διαφορετικό χαρακτήρα, όπου «η Ελλάδα είναι πολύ καλή στην ανίχνευση ναρκών» και θα μπορούσε να συνδράμει.

Ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε την εισβολή, ανεξάρτητα από τους λόγους, σαν νόμιμο τρόπο επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών», υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν οπισθοδρόμηση.

Παρά την πρόοδο, όπως ανέφερε, πολλά ζητήματα είναι ακόμα ανοιχτά και τεχνικά πολύπλοκα: «Η Ουκρανία έχει αλλάξει εντελώς τον σύγχρονο πόλεμο… Όλα έχουν αλλάξει».

Αναφερόμενος στον ρόλο των πολιτών, υποστήριξε ότι «οι πολίτες πρέπει και οφείλουν να υπηρετούν» στο στρατό μιας δημοκρατίας, και όχι μόνο οι επαγγελματίες.

Επιπλέον, υπενθύμισε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει αυτή τη στιγμή δύο ναυτικές επιχειρήσεις και οι δύο αυτές επιχειρήσεις έχουν ελληνικό όνομα», τις αποστολές ΕΙΡΗΝΗ και ΑΣΠΙΔΕΣ.

Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις υβριδικές απειλές, λέγοντας: «Δεν είμαστε έτοιμοι», αλλά και ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, με την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών δυνάμεων και σε αυτό το νέο πεδίο πολέμου.

Πριν τη συζήτηση, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την πρώην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Φίλη.



Ροη Ειδήσεων