Πέμπτη 3 Απριλίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΟ Τραμπ "πάτησε το κουμπί" των δασμών: 20% σε όλα τα προϊόντα...

Ο Τραμπ “πάτησε το κουμπί” των δασμών: 20% σε όλα τα προϊόντα από την ΕΕ και 34% από την Κίνα

Από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το σχέδιό του για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές, το οποίο μέχρι τώρα κρατούνταν μυστικό. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι οι δασμοί θα ανέρχονται τουλάχιστον στο 10% για σχεδόν όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «διακήρυξη οικονομικής ανεξαρτησίας μας».

Ο πρόεδρος υπέγραψε «ένα ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα που θεσπίζει αμοιβαίους δασμούς σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Αμοιβαία που σημαίνει: μας το κάνουν και εμείς τους το κάνουμε», όπως δήλωσε.

Ειδικότερα, έκανε γνωστό ότι «επιβάλλουμε δασμούς της τάξεως του 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα», ενώ παρουσίασε και «έναν ελάχιστο δασμό» ύψους 10% σε άλλες χώρες, με στόχο «την ανοικοδόμηση της οικονομίας των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, «σε πολλές περιπτώσεις, ο φίλος είναι χειρότερος από τον εχθρό από την άποψη του εμπορίου», ενώ επισήμανε ότι «επιδοτούμε πολλές χώρες και τις κρατάμε σε λειτουργία κρατώντας τις στις επιχειρήσεις (…) Βάζουμε επιτέλους την Αμερική πρώτα».

Αναφερόμενος στο εμπορικό ισοζύγιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε: «Τα εμπορικά ελλείμματα δεν είναι πλέον απλώς ένα οικονομικό πρόβλημα, είναι μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Παράλληλα, κρατώντας έναν πίνακα, παρουσίασε τους νέους δασμούς που θα ισχύσουν ανά χώρα, οι οποίοι κυμαίνονται από 10% έως 49%.

Όπως είπε, «οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν», ενώ χαρακτήρισε τους νέους δασμούς «διακήρυξη οικονομικής ανεξαρτησίας». Πρόσθεσε επίσης: «Δεν πρόκειται για πλήρη αμοιβαιότητα, αλλά για είδος αμοιβαιότητας».

Ο Τραμπ σημείωσε ότι «αυτές οι μέρες έχουν περάσει», ανακοινώνοντας επιβολή δασμού 2,4% στις εισαγόμενες μοτοσικλέτες, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ταϊλάνδη και άλλοι χρεώνουν πολύ υψηλότερες τιμές, όπως 60%. Η Ινδία χρεώνει 70% και το Βιετνάμ 75%».

Στη συνέχεια, επέκρινε την ΕΕ και τις ασιατικές χώρες για τους δασμούς που επιβάλλουν στα αμερικανικά αυτοκίνητα, ενώ χαρακτήρισε τις πρακτικές ορισμένων χωρών «μη νομισματικά μέτρα».

Τέλος, δήλωσε: «Οι φορολογούμενοι έχουν εξαπατηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια», ανακοινώνοντας τα εξής ποσοστά δασμών ανά περιοχή προέλευσης:

  • Κίνα: 34%
  • ΕΕ: 20%
  • Ινδία: 26%
  • Ν. Κορέα: 25%
  • Ιαπωνία: 24%
  • Ταϊβάν: 32%
  • Ηνωμένο Βασίλειο: 10%
  • Ελβετία: 31%
  • Βιετνάμ: 46%
  • Ν. Αφρική: 30%
  • Ινδονησία: 32%
  • Βραζιλία: 10%
  • Σιγκαπούρη: 10%

Αντίδραση από την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει να κρατήσει προς το παρόν χαμηλούς τόνους, στοχεύοντας σε διαπραγμάτευση και συζήτηση μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Εμπορίου της Κομισιόν, Όλοφ Γκιλ.

Όπως ανέφερε, «Πρέπει να πούμε βέβαια πως την ίδια ώρα έχει το βλέμμα της στραμμένο στο ρολόι και μετράει αντίστροφα για την επιβολή των δασμών αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις, προκειμένου να δει και η Ευρώπη τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτοί οι δασμοί». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη συνομιλήσει με τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ ώστε να οργανώσουν μια συντονισμένη απάντηση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εμπορίου, Όλοφ Γκιλ, σχολίασε: «Πιστεύουμε ότι αυτοί οι τύποι δασμών δεν είναι καλοί για κανέναν, γνωρίζουμε λοιπόν ότι θα μας κάνουν κακό, όπως ξέρουμε ότι θα κάνουν κακό και στις ΗΠΑ».

Πρόσθεσε επίσης: «Γι’ αυτό θέλουμε να τα αποφεύγουμε. Γι’ αυτό λέμε στις ΗΠΑ: Υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό. Ας καθίσουμε και ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτός ο καλύτερος τρόπος. Έτσι μπορούμε να αποφύγουμε αυτόν τον πόνο – για εσάς, για εμάς, για όλους».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι «σίγουρα μπαίνουμε πια σε ένα περιβάλλον όπου οι δασμοί ενδέχεται να απειλούν συνολικά τις παγκόσμιες διεθνείς οικονομικές σχέσεις».

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι προετοιμάζεται για τα χειρότερα, ενώ καταναλωτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο εμπορικός πόλεμος στην καθημερινότητά τους.

Στο μεταξύ, διάφοροι κλάδοι της οικονομίας εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενες αντίποινες. Οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί ανησυχούν ότι η ΕΕ μπορεί να απαντήσει με δασμούς στο μπέρμπον, ενώ στην Ιταλία, οι παραγωγοί ελαιόλαδου και παρμεζάνας βασίζονται στην ποιότητά τους, εκτιμώντας ότι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.



Ροη Ειδήσεων