Η διαλειμματική νηστεία βασίζεται στην ιδέα ότι τρώμε μόνο μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο και αποφεύγουμε την πρόσληψη θερμίδων τις υπόλοιπες ώρες. Το ερώτημα είναι: είναι πιο υγιεινό να κόψουμε το πρωινό ή το βραδινό;
Σύμφωνα με έρευνες, στην πιο διαδεδομένη μορφή διαλειμματικής νηστείας, τη μέθοδο 16/8 (16 ώρες χωρίς φαγητό και 8 ώρες όπου επιτρέπεται η λήψη τροφής), φαίνεται πως είναι προτιμότερο – από πλευράς υγείας – να αποφεύγουμε το βραδινό γεύμα, ειδικά αν το πρωινό που καταναλώνουμε είναι θρεπτικό.
Τι δείχνουν οι έρευνες
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί στις ΗΠΑ, η οποία παρακολούθησε πάνω από 24.000 άτομα για 15 χρόνια, έδειξε ότι η συστηματική παράλειψη του πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες. Επιπλέον, το Γερμανικό Ινστιτούτο Διατροφικών Ερευνών διαπίστωσε πως όσοι δεν έτρωγαν βραδινό είχαν καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (18% χαμηλότερα), σε αντίθεση με όσους παρέλειπαν το πρωινό, που είχαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (κατά 33%).
Η γνώμη της ειδικού
Η δρ Όλγκα Ράμιχ, που συμμετείχε στη γερμανική μελέτη, τονίζει ότι τελικά δεν έχει τόσο σημασία ποιο γεύμα παραλείπεται, καθώς αυτό εξαρτάται και από το πρόγραμμα και τον τρόπο ζωής κάθε ανθρώπου. «Πολλοί βρίσκουν πιο εύκολο να παραλείπουν το πρωινό, λόγω δουλειάς ή κοινωνικών υποχρεώσεων», εξηγεί. Οι ειδικοί προτείνουν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση: να μετακινούμε το πρωινό λίγο πιο αργά και το βραδινό λίγο πιο νωρίς.
Γενικά, η διαλειμματική νηστεία θεωρείται υγιεινή πρακτική για τη ρύθμιση του βάρους και μπορεί να έχει επιπλέον οφέλη, όπως η προστασία από το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.
Εναλλακτικά, υπάρχουν και άλλες μορφές της, όπως η δίαιτα 5:2 (πέντε μέρες κανονική διατροφή και δύο με πολύ λίγες θερμίδες), ή η μέθοδος Eat-Stop-Eat, που περιλαμβάνει πλήρη νηστεία για 24 ώρες μία ή δύο φορές την εβδομάδα.