Δευτέρα 21 Απριλίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΠοιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου - Το προφίλ...

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου – Το προφίλ τους και η καταγωγή τους

Η Καθολική Εκκλησία βρίσκεται σε ένα νέο μεταβατικό στάδιο, με το βλέμμα στραμμένο στο «Κονκλάβιο των καρδιναλίων», το οποίο καλείται να εκλέξει τον επόμενο Πάπα.

Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, η παγκόσμια καθολική κοινότητα στρέφει την προσοχή της στη Ρώμη, καθώς ξεκινά μια κρίσιμη φάση για την Εκκλησία, γεμάτη προσμονή και σημαντικές αποφάσεις.

Η τελετή της κηδείας του αναμένεται να πραγματοποιηθεί «εντός εννέα ημερών», ενώ η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του θα ξεκινήσει «μέσα στον επόμενο μήνα», αφού πρώτα λάβουν χώρα οι προκαταρκτικές «γενικές συνελεύσεις των καρδιναλίων».

Η εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου, ως του πρώτου Λατινοαμερικανού Ποντίφικα, είχε αποτελέσει ιστορική καμπή για το Βατικανό. Όπως σημειώνει η Daily Mail, ένα νέο ερώτημα έχει πλέον αναδυθεί: «αν ήρθε η ώρα για τον πρώτο μαύρο ή ασιάτη Πάπα».

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου

Καθώς πλησιάζει το Κονκλάβιο, «οκτώ καρδινάλιοι ξεχωρίζουν στη “μάχη” της διαδοχής» και οι επιλογές του Βατικανού ενδέχεται να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή.

Πίτερ Τούρκσον
Προερχόμενος από την Γκάνα, ο Πίτερ Τούρκσον, πρώην επίσκοπος του Κέιπ Κόουστ, είναι ένας από τους βασικούς υποψήφιους για να γίνει «ο πρώτος μαύρος Πάπας». Είχε αποσταλεί ως «απεσταλμένος ειρήνης στο Νότιο Σουδάν» από τον Πάπα Φραγκίσκο και έχει κρατήσει «ενδιάμεση στάση» σε ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+. Είχε θεωρηθεί φαβορί και «στο Κονκλάβιο του 2013».

Λουίς Αντόνιο Τάγκλε
Αν επιλεγεί, θα πρόκειται για τον πρώτο Ασιάτη Ποντίφικα. Ο Τάγκλε προέρχεται από τις Φιλιππίνες, μια περιοχή με ραγδαία αύξηση του καθολικού πληθυσμού. Παρά την αντίθεσή του στο «δικαίωμα στην άμβλωση στις Φιλιππίνες», χαρακτηρίζεται ως «μία από τις πιο φιλελεύθερες φωνές στο Βατικανό». Έχει μιλήσει ανοιχτά για τις σκληρές στάσεις της Εκκλησίας απέναντι σε «ομοφυλόφιλους και διαζευγμένα ζευγάρια».

Πιέτρο Παρολίν
Ο Παρολίν, «πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού», είναι στενός συνεργάτης του Πάπα και θεωρείται ο «υποψήφιος της συνέχειας». Αν και «μετριοπαθής», έχει πιο συντηρητικές θέσεις συγκριτικά με τον Πάπα Φραγκίσκο. Το 2015 χαρακτήρισε την «νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων στην Ιρλανδία» ως «ήττα για την ανθρωπότητα». Η δημόσια εικόνα του έχει πληγεί από τη «συμφωνία του Βατικανού με την Κίνα το 2018».

Ματέο Ζούπι
Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια και καρδινάλιος από το 2019, ο Ζούπι ανέλαβε κρίσιμο ρόλο ως «απεσταλμένος ειρήνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία». Το 2023 επισκέφθηκε «τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Κύριλλο», αν και οι συνομιλίες δεν είχαν απτά αποτελέσματα.

Μάριο Γκρεκ
Ο Γκρεκ, Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, είναι υπέρ της ανάγκης να υιοθετήσει η Εκκλησία «μια νέα γλώσσα» για ζητήματα όπως τα «ομόφυλα ζευγάρια και οι διαζευγμένοι». Ωστόσο, παραμένει «παραδοσιακός σε βασικά θέματα».

Ρόμπερτ Σαρά
Προερχόμενος από τη «Γαλλική Γουινέα», ο Σαρά είναι ακόμη ένας πιθανός υποψήφιος για να γίνει ο «πρώτος μαύρος Πάπας». Αν και η ηλικία του αποτελεί μειονέκτημα, διαθέτει πολυετή εμπειρία στο Βατικανό. Είναι «έντονα συντηρητικός» και έχει καταδικάσει την «ιδεολογία των φύλων», όπως και τον «ισλαμικό φονταμενταλισμό».

Αν θέλεις, μπορώ να σου κάνω και μια πιο συνοπτική εκδοχή για χρήση σε social media ή τίτλους. Θες;



Ροη Ειδήσεων