Η πίεση από τους πολίτες μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της ιδιωτικοποίησης των παραλιών στο Λαγονήσι, αλλά μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει δείξει διάθεση να ακυρώσει τη σύμβαση ή να εγγυηθεί πλήρως την ελεύθερη πρόσβαση, δυστυχώς για μια ακόμα φορά η Κυβερνητική αλαζονεία είναι παρούσα, επισημαίνει ο Στέλιος Φωτόπουλος Βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.
Πώς ερμηνεύετε τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ;
Πάγια τακτική μας είναι να μην σχολιάζουμε τις δημοσκοπήσεις, δεν το κάναμε όταν μας έδειχναν εκτός Βουλής πριν τις εκλογές του 2023 δεν θα το κάνουμε και τώρα που μας εμφανίζουν με αυξημένα ποσοστά, θεωρούμε ότι η λειτουργία των δημοσκοπικών εταιρειών χρήζει διερεύνησης τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των εταιρειών σε μια χώρα με πληθυσμό 10 εκ κατοίκων όσο και για τις μεθόδους διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων, σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ως βάση συζήτησης και μελέτης τις τελευταίες Ευρωεκλογές και το ποσοστό που πήραμε σε αυτές.
Με την ακρίβεια να πλήττει τα νοικοκυριά, τη στεγαστική κρίση να εντείνεται και τους πλειστηριασμούς να δημιουργούν ανασφάλεια, ποιες θεσμικές παρεμβάσεις θεωρείτε αναγκαίες για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής;
Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, της στεγαστικής κρίσης και των πλειστηριασμών στην Ελλάδα του 2025 απαιτεί συνδυασμό στοχευμένων θεσμικών παρεμβάσεων που αφενός να προστατεύουν τους ευάλωτους πολίτες αφετέρου να αντιμετωπίζουν τις δομικές αιτίες αυτών των προβλημάτων.
Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών (π.χ. καρτέλ) σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα , δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα που τέσσερις εταιρείες έχουν το 90% του λιανικού εμπορίου να μην μπορείς ως κράτος να τις ελέγξεις, δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται πρόστιμα και να εισπράττεται μόνο το 11% εξ αυτών, δεν είναι δυνατόν τα πρόστιμα να έχουν ανώτατο όριο (μέχρι πρόσφατα ήταν 1 εκ ευρώ) , θα πρέπει το πρόστιμο να είναι μεγαλύτερο από το παράνομο κέρδος για να λειτουργεί αποτρεπτικά.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει άμεσα αποσύνδεση της τιμής λιανικής για το ηλεκτρικό ρεύμα από το χρηματιστήριο ενέργειας και επιτέλους η εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου.
Για την στεγαστική κρίση θα πρέπει να συντάξουμε προγράμματα κοινωνικής κατοικίας μέσω αξιοποίησης αδρανούς δημόσιας περιουσίας για τη δημιουργία προσιτών κατοικιών, όπως επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις για την είσοδο κενών ακινήτων στην αγορά και αλλαγές στον πολεοδομικό κανονισμό.
Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και δυστυχώς η χώρα έχασε μια τεράστια ευκαιρία με την μη αξιοποίηση του Ταμείου ανάκαμψης σε παραγωγικούς τομείς , δυστυχώς η ελληνική οικονομία παραμένει μια οικονομία παροχής υπηρεσιών με έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε ποσά ρεκόρ.
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς και το ιδιωτικό χρέος χρειάζεται εισαγωγή ενός πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας για ευάλωτα νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με αναστολή πλειστηριασμών για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν λόγω κρίσης. Δημιουργία Κρατικού φορέα ο οποίος θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια των οφειλετών και θα δίνει την δυνατότητα στους ευάλωτους συμπολίτες μας να μην χάνουν τα σπίτια τους. Νομοθέτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο, τους δήμους και τα ασφαλιστικά ταμεία 120 δόσεων με κούρεμα προσαυξήσεων και μείωση επιτοκίου από το 8% κατ έτος που ισχύει τώρα για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν ξεπεράσει τα 106 δίς ενώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 50 δις.
Για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής θα χρειαστεί η στήριξη στην δημόσια υγεία και την εκπαίδευση, η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας με υποχρέωση καταβολής πλήρους μισθού από τον εργοδότη, το βασικότερο όμως είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς μέσω διαφανών διαδικασιών και αυστηρής τιμωρίας της διαφθοράς, που συχνά επιδεινώνει την αίσθηση αδικίας και αποξένωσης. Η γρήγορα απονομή δικαιοσύνης και ο έλεγχος των αποφάσεων αυτής προκειμένου να επανέρθει η εμπιστοσύνη των πολιτών.
Η Ανατολική Αττική αποτελεί μια περιοχή με ιδιαίτερες προκλήσεις και ανάγκες. Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για την ενίσχυση των υποδομών, της οικονομικής δραστηριότητας και της καθημερινότητας των πολιτών της;
Η Ανατολική Αττική όπως είπατε είναι μια περιοχή με ιδιαίτερες προκλήσεις και ομορφιές, δεν είναι όμως κάτι ενιαίο, η Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής περιλαμβάνει τον Δήμο Αχαρνών και τον Αυλών αλλά και τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, περιλαμβάνει την Πάρνηθα αλλά και την Παραλία Λαγονησίου, περιλαμβάνει δύο λιμάνια (Ραφήνα και Λάυριο), το μεγαλύτερο λιμάνι της Χώρας (Ελ .Βενιζέλος), Στρατιωτικές εγκαταστάσεις και Στρατιωτικές Ακαδημίες αλλά κανένα Νοσοκομείο. Αν θέλουμε όμως να αναφέρουμε κάποιες γενικές κατευθύνσεις θα πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας για την Αντιπλημμυρική και Αντιπυρική Θωράκιση, η κατασκευή σύγχρονων αντιπλημμυρικών έργων και η ενίσχυση της δασοπροστασίας και κυρίως της πρόληψης.
Η Επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου και των λεωφορειακών γραμμών προς όλες περιοχές (π.χ. Λαύριο, Ωρωπός) για καλύτερη σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας, Σύνδεση των λιμανιών Ραφήνας και Λαυρίου με τα μέσα σταθερής τροχιάς και Παράλληλα αναβάθμιση και επέκταση του οδικού δικτύου για μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των τροχαίων ατυχημάτων.
H Ελληνική Λύση έχει καταθέσει σχετικό ερώτημα στη Βουλή για το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στα 44 στρέμματα παραλίας στο Λαγονήσι που σχεδιάζεται να παραχωρηθούν στο Grand Resort. Πώς βλέπετε το θέμα αυτό υπάρχουν εξελίξεις;
Η υπόθεση του Λαγονησίου είναι ένα παράδειγμα σύγκρουσης μεταξύ ιδιωτικών συμφερόντων και δημόσιου αγαθού όπως είναι η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες . Η Ελληνική Λύση έχει φέρει όπως είπατε το θέμα στη βουλή, αλλά η επίλυση απαιτεί ευρύτερη πολιτική βούληση και νομική ανατροπή των υφιστάμενων αποφάσεων. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η πίεση από την κοινωνία των πολιτών μπορεί να επηρεάσει την έκβαση, αλλά μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει δείξει διάθεση να ακυρώσει τη σύμβαση ή να εγγυηθεί πλήρως την ελεύθερη πρόσβαση, δυστυχώς για μια ακόμα φορά η Κυβερνητική αλαζονεία είναι παρούσα. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και πιθανότατα θα κριθεί από τη συνέχεια των κινητοποιήσεων και τις πολιτικές ισορροπίες στο μέλλον.