Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα τη Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου, για σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου με την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Η επίσκεψή του ξεκινά με κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, στο υπουργείο στις 9:45 το πρωί, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν ευρύτερες συνομιλίες ανάμεσα στις αποστολές των δύο χωρών. Το μεσημέρι, στις 12:00, ο Σεμπαστιάν Λεκορνί θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται θέματα άμυνας και ασφάλειας, με επίκεντρο την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», καθώς και διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Παράλληλα, η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
Επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό και ουσία
Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έγινε με συνεννόηση των δύο πλευρών, ώστε να εξυπηρετεί τα προγράμματα των υπουργών και να σταλεί ένα μήνυμα σταθερότητας και συνεργασίας, διαψεύδοντας τα σενάρια περί «κακού κλίματος» που είχαν προκύψει με αφορμή την πιθανή πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Όπως διευκρινίστηκε από κύκλους του υπουργείου Άμυνας, υπήρξε έντονο παρασκήνιο γύρω από την προγραμματισμένη επίσκεψη, με επίσημες πηγές να διαψεύδουν αναφορές ότι ο Νίκος Δένδιας είχε αγνοήσει αιτήματα του Γάλλου ομολόγου του λόγω του ζητήματος με τους Meteor.
Η επίσκεψη Λεκορνί συμπίπτει και με την επανεκκίνηση των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, στέλνοντας ένα «μήνυμα υψηλού συμβολισμού προς την Άγκυρα».
Meteor και αμυντική συμφωνία στο προσκήνιο
Κατά τις συζητήσεις του Γάλλου υπουργού με τον Νίκο Δένδια και άλλα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, αναμένεται να τεθεί επιτακτικά το θέμα της «αποδέσμευσης των αντιαεροπορικών πυραύλων Meteor στην Τουρκία». Παρότι το Παρίσι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει αποφασιστικό ρόλο στην υπόθεση και παραπέμπει στη Μεγάλη Βρετανία ως τον κύριο ρυθμιστή, η Αθήνα αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις, προκειμένου να αποτρέψει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει μια τέτοια εξέλιξη.
Ταυτόχρονα, Ελλάδα και Γαλλία αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη «δέσμευσή τους στην αμυντική συμφωνία που υπεγράφη το 2021», γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Και οι δύο πλευρές διατηρούν κοινές ανησυχίες απέναντι στην αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και εντάσσονται στο μπλοκ κρατών της Ε.Ε. που επιθυμούν να περιορίσουν την πρόσβαση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σε ευρωπαϊκά αμυντικά συστήματα.