Με θετικό πρόσημο υποδέχθηκαν στο Μαξίμου τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Breitbart, στην οποία διατύπωσε την πρότασή του για μια «win-win» εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως γνωρίζει και εκτιμά τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι θεωρεί δίκαιη τη θέση του για τις εμπορικές σχέσεις.
Επιπλέον, ο Τραμπ φάνηκε διατεθειμένος να «παγώσει» προσωρινά την επιβολή υψηλών δασμών προς την Ευρώπη, γεγονός που η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με ανακούφιση, καθώς ανησυχούσε ιδιαίτερα για τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από το 2026 και μετά. Ο κ. Μητσοτάκης, με μια στρατηγική παρέμβαση μέσω ενός μέσου που διαβάζει καθημερινά ο Τραμπ, έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Ουάσινγκτον, αποφεύγοντας να υιοθετήσει μια στάση «τυφλής» αντιπαράθεσης.
«Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας win-win λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί. Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Με αυτή του τη δήλωση συντάσσεται και με την προσέγγιση της Τζόρτζια Μελόνι, που τάσσεται κατά μιας μετωπικής ρήξης με τις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για την απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς, η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση προϊόντων όπως τα αμερικανικά αμύγδαλα και τα γαλακτοκομικά, ώστε να προστατευτεί μια ιδιαίτερα σημαντική αγορά για τη χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να προωθεί την προοπτική μιας αυτόνομης, στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ. Θύμισε μάλιστα τη συνεργασία του με τον Τραμπ στο παρελθόν και πρότεινε ως εναλλακτική στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού» τον IMEC, τον διάδρομο συνεργασίας με την Ινδία, παρουσιάζοντάς τον ως μια πιο συμβατή επιλογή για την αμερικανική πολιτική.
Εξορμήσεις στην περιφέρεια
Ο πρωθυπουργός ενισχύει και την παρουσία του στην περιφέρεια. Πριν μεταβεί στο Φόρουμ των Δελφών για συζήτηση με τον συγγραφέα Ρόμπερτ Κάπλαν, συνεχίζει τις περιοδείες του, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας εξωστρέφειας. Σήμερα βρίσκεται στη Βοιωτία, με πρώτο σταθμό τα Οινόφυτα και συνάντηση με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τη Λιβαδειά και την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, ενόψει του Πάσχα.
Βελτίωση κλίματος και εσωκομματικές ισορροπίες
Το πολιτικό κλίμα εμφανίζεται πιο ήρεμο, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν «διόρθωση προς τα πάνω» για την κυβέρνηση, μετά τις δυσκολίες που ακολούθησαν την τραγωδία των Τεμπών. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να πραγματοποιεί τουλάχιστον δύο επισκέψεις στην περιφέρεια κάθε μήνα, αναδεικνύοντας έργα και κυβερνητικές προτεραιότητες.
Ταυτόχρονα, επιχειρείται και η εξομάλυνση εσωκομματικών τριγμών. Βουλευτές που είχαν εκφράσει ενστάσεις συναντώνται το τελευταίο διάστημα με κορυφαία στελέχη. Ενδεικτικά, ο Βασίλης Υψηλάντης συνομίλησε με τον Κωστή Χατζηδάκη, ενώ ο Βασίλης Γιόγιακας είχε τετ-α-τετ με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ο νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ξεκίνησε κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων, ξεκινώντας με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο και θέμα τη μεταρρύθμιση του αναπτυξιακού νόμου και τη βιομηχανία στην Αττική. Αυτού του είδους οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.