Από το καλοκαίρι, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια γίνονται υποχρεωτικά, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορολογικών διαδικασιών, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το “πράσινο φως” για την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο προβλέπεται να ισχύσει με τη μορφή ειδικού καθεστώτος από την 1η Ιουλίου έως το τέλος του 2027. Υπάρχει, πάντως, το ενδεχόμενο παράτασης, υπό την προϋπόθεση ότι η ΑΑΔΕ θα παρουσιάσει τεκμηριωμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Τα δημοσιονομικά οφέλη
Η επέκταση της ψηφιοποίησης και η ευρεία χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν καρπούς. Με εισροές περίπου 2 δισ. ευρώ στον φετινό Προϋπολογισμό, η Ελλάδα παρουσίασε μια πιο πειστική εικόνα στους Ευρωπαίους για τις προσπάθειές της κατά της φοροδιαφυγής. Αυτό το πλεόνασμα επέτρεψε τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως για την τετραετία 2025-2028, δίνοντας τη δυνατότητα για στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως θα φανεί από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.
Παράλληλα με τα «ηλεκτρονικά τιμολόγια», το Ψηφιακό Πελατολόγιο και τα ηλεκτρονικά Δελτία Αποστολής θεωρούνται βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρόσθετα έσοδα έως 300 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίησή τους.
Οι λόγοι που έπεισαν την Κομισιόν
Η ΑΑΔΕ υποστήριξε την ανάγκη για το μέτρο παραθέτοντας συγκεκριμένα πλεονεκτήματα:
- Η άμεση διαβίβαση των δεδομένων από τα τιμολόγια στην πλατφόρμα myDATA θα επιτρέπει την ανίχνευση μη υποβολής ή ψευδών δηλώσεων ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο.
- Το μέτρο θα διευκολύνει τον εντοπισμό κυκλικής απάτης, χάρη στη γρηγορότερη ταυτοποίηση των συναλλασσόμενων.
- Η εξοικείωση πολλών επιχειρήσεων με την ηλεκτρονική τιμολόγηση σημαίνει πως δεν αποτελεί υπερβολική επιβάρυνση.
- Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου στον χώρο των δημόσιων συμβάσεων.
- Θα βοηθήσει στην έκδοση προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ και στη μείωση λαθών και κόστους, χάρη στον περιορισμό της χρήσης έντυπων παραστατικών.
Τι προβλέπει η συνέχεια
Η παράταση του ειδικού καθεστώτος θα είναι δυνατή μόνο αν έως τις 31 Μαρτίου 2027 η Ελλάδα καταθέσει σχετική έκθεση με:
- Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων για τον ΦΠΑ.
- Εκτίμηση του αντίκτυπου στους φορολογούμενους, ιδίως ως προς τον διοικητικό φόρτο και το κόστος.
Αν στο μεταξύ υιοθετηθεί γενικό ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τότε το ελληνικό ειδικό καθεστώς θα καταργηθεί αυτόματα, από τη μέρα που αυτό τεθεί σε ισχύ.