Το θέμα της τιμής για την τέταρτη φρεγάτα FDI HN, που η Ελλάδα σχεδιάζει να προσθέσει στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, έθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στις 11 Απριλίου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη σχετική κυβερνητική πρόθεση. Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε στα χρήματα με τους Γάλλους γιατί πλούσιοι δεν είμαστε και περιμένουμε από μια φιλική χώρα να μας βοηθήσει».
Η δήλωσή του αφήνει να εννοηθεί ότι, αν και έχει διαμορφωθεί μια πρόταση κόστους μετά από διαπραγματεύσεις, η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη συμφωνήσει οριστικά.
Τι ποσό προέκυψε λοιπόν ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας;
Ήδη από τον Αύγουστο του 2024, ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ είχε αποκαλύψει ότι στην πρόταση που κατέθεσε η Naval Group από τον Ιούνιο, αναφερόταν τίμημα «περίπου 935 εκατ. €», χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι φόρτοι πυρομαχικών. Το κόστος αυτό περιλάμβανε όχι μόνο τη φρεγάτα FDI HN Standard 2, αλλά και πακέτο Ολοκληρωμένης Εφοδιαστικής Υποστηρίξεως (ILS), τορπίλες MU90, αντίμετρα τύπου CANTO και Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) τριετούς διαρκείας.
Η εν λόγω προσφορά είχε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ωστόσο, καθώς οι συνομιλίες προχωρούσαν σε θετικό κλίμα, παρατάθηκε σιωπηρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση είχε φτάσει σε σημείο ολοκλήρωσης με ορόσημο την 31η Μαρτίου ως άτυπη «προθεσμία» για την υπογραφή της σύμβασης. Αν και αυτή η ημερομηνία παρήλθε χωρίς τελική συμφωνία, το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών έχει διατηρήσει ζωντανή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, αφού οριστικοποιήθηκαν οι επιλογές του Πολεμικού Ναυτικού, το τελικό ποσό για την τέταρτη φρεγάτα, όπως προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις, ανέρχεται στα «983 εκατ. €.
Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται –όπως είναι αναμενόμενο– οι φόρτοι των όπλων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επιχειρηθεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των βλημάτων που έχουν ήδη αγοραστεί για τις τρεις πρώτες φρεγάτες, μέσω ανακατανομής. Αυτή η λογική εξυπηρετείται από την πρόθεση απόκτησης βλημάτων MdCN για τις τρεις φρεγάτες, κάτι που οδηγεί σε μείωση των βλημάτων επιφανείας – αέρος Aster 30. Με βάση αυτό το σχεδιασμό, ενδέχεται είτε να μη συναφθεί άμεσα σύμβαση για νέα κατευθυνόμενα βλήματα είτε να υπογραφεί μεταγενέστερα, για περιορισμένο αριθμό.