Δευτέρα 28 Απριλίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΤραμπ: Έτοιμος ο Ζελένσκι να παραχωρήσει την Κριμαία - Να σταματήσει ο...

Τραμπ: Έτοιμος ο Ζελένσκι να παραχωρήσει την Κριμαία – Να σταματήσει ο Πούτιν να πυροβολεί και να υπογράψει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τις στρατιωτικές επιθέσεις της στην Ουκρανία και, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό το Σάββατο (26/4), τον περιέγραψε ως πιο «ήρεμο» και σημείωσε ότι δείχνει μεγαλύτερη διάθεση για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντησή τους «ωραία» και πρόσθεσε ότι η επικοινωνία τους κύλησε θετικά, αποκαλύπτοντας επίσης ότι ο Ζελένσκι ζήτησε επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Τον βλέπω πιο ήρεμο. Νομίζω ότι καταλαβαίνει την εικόνα και νομίζω ότι θέλει να κάνει μια συμφωνία», υπογράμμισε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί αν υπάρχει προοπτική για επίτευξη συμφωνίας.

Ο Τραμπ ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση με τον Ζελένσκι στο Βατικανό αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της Κριμαίας, αποκαλύπτοντας ότι η αμερικανική ειρηνευτική πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση της χερσονήσου ως ρωσικής, πρόταση που πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε.

Παρά ταύτα, ο Τραμπ εκτίμησε ότι ο Ζελένσκι είναι διατεθειμένος να παραδώσει την Κριμαία: «Ω, έτσι νομίζω», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι έτοιμος να «εγκαταλείψει» το έδαφος που η Ρωσία κατέλαβε το 2014.

Ο ίδιος διέψευσε πως υπήρξε κακή σχέση με τον Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας την ένταση που προέκυψε τον περασμένο Φεβρουάριο ως «ένα μικρό εμπόδιο».

Αναφορικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τραμπ τόνισε ότι πρέπει να αποδείξει τη διάθεση για ειρήνη, λέγοντας:
«Θέλω να σταματήσει να πυροβολεί, να καθίσει και να υπογράψει μια συμφωνία».
Και συμπλήρωσε: «Έχουμε τα σκαριά μία συμφωνία, πιστεύω, και θέλω να την υπογράψει για να τελειώσει αυτό και να επιστρέψει στη ζωή του».

Ρούμπιο: Πρέπει να υπάρξει άμεση ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε πως η ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επανεξετάσει την ερχόμενη εβδομάδα αν θα συνεχίσει να συμμετέχει ως μεσολαβητής.

«Πρέπει να συμβεί σύντομα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφιερώνουμε χρόνο και πόρους σε αυτή την προσπάθεια εάν δεν πρόκειται να ευοδωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC.

Ο Ρούμπιο τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεξετάσουν αν πρέπει να συνεχίσουν το διαμεσολαβητικό έργο ή αν πρέπει να στραφούν σε άλλες προτεραιότητες.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS News, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να χτυπά στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για την επίθεση στο Κίεβο που προκάλεσε θύματα μεταξύ αμάχων, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι «ο στόχος της επίθεσης δεν ήταν κάτι αποκλειστικά μη στρατιωτικό» και ότι οι επιθέσεις αφορούν μόνο «εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τον στρατό».

Ο Ζελένσκι ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού του μετέφερε πως σχεδόν 70 ρωσικές επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε μία ημέρα.
«Η κατάσταση στο μέτωπο και η πραγματική δραστηριότητα του ρωσικού στρατού αποδεικνύουν πως είναι ανεπαρκής η πίεση που ασκείται τώρα στη Ρωσία από τη διεθνή κοινότητα για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», σημείωσε.

Διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο τερματισμού του πολέμου

Θυμίζουμε ότι Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στις πρόσφατες αμερικανικές προτάσεις για το τέλος του πολέμου, φέρνοντας εναλλακτικές προτάσεις, ειδικά για τα εδαφικά ζητήματα και τις κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ είχαν προτείνει να αναγνωριστεί ο έλεγχος της Ρωσίας στην Κριμαία και σε άλλα ουκρανικά εδάφη, ενώ η ευρωπαϊκή και ουκρανική πλευρά πρότειναν να συζητηθούν τα εδαφικά θέματα αργότερα, μετά την κατάπαυση του πυρός.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να αποδεχτεί την παραχώρηση εδαφών ως αντάλλαγμα για ειρήνη, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική πρόταση υπερβολική.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι «απογοητευμένος» τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ζελένσκι, αλλά παραμένει προσηλωμένος στην επίτευξη συμφωνίας. Επίσης εκτίμησε ότι ΗΠΑ και Ουκρανία θα φτάσουν σε συμφωνία και για τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών.

Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, εξέφρασε ανησυχία ότι ο Τραμπ θα «υποχωρήσει στον Πούτιν», δηλώνοντας:
«Το να εγκαταλείψει απλώς την Ουκρανία, μετά από όλες τις θυσίες που έκαναν, μετά από τόσες απώλειες ζωών και με τη συσπείρωση ολόκληρης της Δύσης εναντίον του Πούτιν, θα ήταν απλώς μια ηθική τραγωδία».



Ροη Ειδήσεων