Πέμπτη 17 Απριλίου 2025


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΥπόθεση πολεοδομίας Ρόδου: Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη λειτουργία του...

Υπόθεση πολεοδομίας Ρόδου: Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη λειτουργία του κυκλώματος

Οι «μεταμορφωμένες» αιτήσεις

Στην Πολεοδομία Ρόδου δεν χρειάστηκε να σηκωθεί ούτε ένα τούβλο για να φανεί το πρόβλημα. Το μόνο που οικοδομήθηκε με επιμονή ήταν ένας παράλληλος μηχανισμός διεκπεραίωσης υποθέσεων, όπου η τήρηση της νομιμότητας γίνεται διαπραγματεύσιμη και οι παρατυπίες αποκτούν «φόρμα».

Μία υπάλληλος της υπηρεσίας φαίνεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα που παρακάμπτει διορίες, ανακυκλώνει ληγμένα αιτήματα μέσω της πλατφόρμας e-Άδειες του ΤΕΕ και συνεργάζεται με μηχανικό και ιδιώτη ώστε να δώσει νέα «ζωή» σε φακέλους που κανονικά έπρεπε να έχουν απορριφθεί.

Η φράση «Μπήκα στο σήμα του ΤΕΕ, λήγει 18/11… Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι, αν έχει πρωτόκολλο, να μου το δώσει να ξανακάνουμε την αίτηση από την αρχή», προέρχεται από συνομιλία της υπαλλήλου και αποκαλύπτει το πώς μια ληγμένη υπόθεση μπορεί να επιστρέψει σαν καινούργια.
Όπως λέει η ίδια ξεκάθαρα: «Τα σχέδια που είχαμε εγκρίνει, θα τα κάνω download, ξανά μανά τα ίδια».
Αυτή η πρακτική φαίνεται πως δεν ήταν εξαίρεση αλλά κομμάτι ενός συστηματοποιημένου τρόπου δουλειάς, ενός εσωτερικού μηχανισμού «ευελιξίας» που κάλυπτε τα κενά του νόμου.

Οι υποθέσεις που αλλάζουν πρόσωπο

Η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη όταν αποκαλύπτεται ότι φάκελοι του 2022, που αφορούσαν ακίνητο εντός σχεδίου, «εμφανίστηκαν» εκ νέου το 2024, με νέο ιδιοκτήτη και σε άλλη τοποθεσία – αυτή τη φορά εκτός σχεδίου. Ίδια έγγραφα, διαφορετική υπόθεση.

«Τράβα βάλε μία πινακίδα να το πουλήσεις παιδί μου, μην πάει χαμένο το χωράφι», προτρέπει η μηχανικός, δείχνοντας πως το ζητούμενο δεν είναι η οικοδόμηση, αλλά η παραγωγή «χαρτιών» για μεταπώληση.

Ο πραγματικός χαμένος δεν είναι το ακίνητο. Είναι η διαφάνεια.

Οι σκιώδεις πληρωμές

Το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης αποκαλύπτει επίσης ένα μοτίβο: κάθε φορά που μια αίτηση επανυποβάλλεται, καταβάλλονται ξανά τα απαιτούμενα παράβολα. Ο ιδιώτης φαίνεται πρόθυμος: «Πείτε μου πόσο είναι να σας τα δώσω». Ο τρόπος που το λέει δείχνει ότι η πληρωμή δεν είναι πρόβλημα, αλλά μέρος της διαδικασίας.

Σε μια άλλη στιγμή, η υπάλληλος εκφράζει τη δυσαρέσκειά της: «Δεν μπορεί να με λέει “δεν έχω” και να αγοράζει δύο και τρία ακίνητα», κάτι που υποδηλώνει προσωπική γνωριμία και πιθανή άτυπη οικονομική σχέση, ακόμη και αν δεν παραδέχεται άμεσα ότι υπήρξε δωροδοκία.

Το «ελαστικό» πρωτόκολλο

Ένας φάκελος που είχε αδρανήσει για πάνω από ένα χρόνο, επανεμφανίστηκε προς επανεξέταση, με την περιοχή υλοποίησης να έχει αλλάξει. Σκοπός δεν ήταν η κατασκευή, αλλά η νομιμοποίηση – η μετατροπή μιας άκυρης υπόθεσης σε έγκυρο έγγραφο που προσδίδει αξία.

Το ζήτημα δεν αφορά μία μεμονωμένη πράξη, αλλά μια δομημένη πρακτική. Όπως προκύπτει από τις συνομιλίες και τη μεθοδολογία, κάποιοι είχαν στήσει ένα είδος «ιδιωτικού γραφείου» μέσα στην Πολεοδομία, με φακέλους, επανεξετάσεις και… πελατεία – όπως αποκαλύπτει το dimokratiki.gr



Ροη Ειδήσεων