Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σειρά στοχευμένων επαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδιώκοντας την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας–ΗΠΑ και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία του στη Νέα Υόρκη αποκτά πρόσθετο βάρος, καθώς η Ελλάδα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1η Μαΐου, με τον ίδιο να προεδρεύει και να μιλά σε κεντρική συνεδρίαση του Οργανισμού.
Κεντρική θέση στην ελληνική διπλωματική στρατηγική κατέχει το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), το οποίο η Αθήνα επιδιώκει να αναδείξει σε βασικό πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή. Με φόντο τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την ενεργειακή μετάβαση, η ελληνική πλευρά εντείνει τις πρωτοβουλίες της για την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην κοινή επιστολή των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ προς την Ουάσιγκτον, όπου απευθύνεται επίσημη πρόσκληση για συμμετοχή των ΗΠΑ στην επόμενη υπουργική συνάντηση του σχήματος. Όπως τονίζεται: «Η σημασία αυτής της τριμερούς συνεργασίας έχει ήδη αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν, κατά τη διάρκεια της θητείας σας στη Γερουσία, εσείς προσωπικά, κύριε Υπουργέ, διαδραματίσατε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση νομοθεσίας που ενίσχυσε τη διασύνδεση μεταξύ των τριών δημοκρατιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Οι τρεις Υπουργοί υπογραμμίζουν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε κομβικούς τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η ψηφιακή τεχνολογία, η κυβερνοασφάλεια, η πολιτική προστασία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως σημειώνουν: «Η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά αυξανόμενη στρατηγική σημασία ως κόμβος ενέργειας και υποδομών που συνδέουν Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία».
Η Αθήνα δίνει έμφαση και στον οικονομικό διάδρομο India–Middle East–Europe Economic Corridor (IMEEC), επιδιώκοντας η Ελλάδα να αποτελέσει πύλη του έργου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, με το σχήμα 3+1 να προσφέρει στέρεη πλατφόρμα υποστήριξης. Στο ενεργειακό σκέλος, βασικοί πυλώνες αποτελούν το καλώδιο GREGY που θα μεταφέρει ρεύμα από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, και ο Great Sea Interconnector, που θα ενώσει ενεργειακά Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών δραστηριοποιείται έντονα και μέσω του Υφυπουργού Τάσου Χατζηβασιλείου, ο οποίος είχε σημαντικές συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, όπως ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρίνς Πρίμπους και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τσαντ Γουλφ. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη διαρκή ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.