Από χθες είναι διαθέσιμη η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα axiologisi.ypes.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να αξιολογούν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες όπως η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ, η ΔΥΠΑ, το Κτηματολόγιο, οι συγκοινωνίες, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και οι υπηρεσίες των δήμων. Σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα παρουσιάσουν επίσημα το νέο εγχείρημα, αναλύοντας τις λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου.
Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με προσωπικούς κωδικούς και αφορά περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας. Οι χρήστες καλούνται να αξιολογήσουν από το 0 έως το 10 μια σειρά από υπηρεσίες, τόσο κρατικές όσο και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και τις αντίστοιχες ψηφιακές εφαρμογές (όπως gov.gr, myHealth, Gov Gr Wallet κ.ά.).
Οι πολίτες καλούνται επίσης να αναφέρουν ποιες υπηρεσίες χρησιμοποίησαν τους τελευταίους 12 μήνες, αν έχουν παιδιά σε σχολική βαθμίδα, και ποιες άλλες υπηρεσίες θεωρούν ότι πρέπει να ψηφιοποιηθούν.
Η μεγαλύτερη έρευνα γνώμης για το Δημόσιο
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έχει διενεργηθεί για τη δημόσια διοίκηση, με στόχο τη συλλογή κρίσιμων στοιχείων. Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες, δημιουργώντας με τον καιρό μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων που θα αποτυπώνει τις αδυναμίες και τις ανάγκες βελτίωσης κάθε υπηρεσίας.
Τα αποτελέσματα θα αναλύονται με δυνατότητα διάκρισης ανά υπηρεσία, γεωγραφική περιοχή και ηλικιακή ομάδα, ώστε να εντοπίζονται συγκεκριμένα προβλήματα και να σχεδιάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις.
Αλλαγή νοοτροπίας στην αξιολόγηση
Το νέο αυτό σύστημα σηματοδοτεί μια βαθιά αλλαγή στη διαδικασία αξιολόγησης του Δημοσίου. Μέχρι πρότινος, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι χαρακτηρίζονταν «άριστοι» ή «πολύ επαρκείς». Από το 2023 εφαρμόζεται νέο μοντέλο, που ενισχύεται φέτος με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
Χαρακτηριστικά, από τις 166.350 αξιολογήσεις που κατατέθηκαν, 54.650 υπάλληλοι θεωρήθηκαν αρχικά υψηλής απόδοσης, αλλά μετά από επανεξέταση με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, κρίθηκε ότι πάνω από 39.000 δεν πληρούσαν τα αντίστοιχα κριτήρια.
Η φωνή των πολιτών, μέσω της πλατφόρμας, λειτουργεί πλέον ως πρόσθετο εργαλείο αξιολόγησης, που αποσκοπεί στον εντοπισμό και τη βελτίωση δυσλειτουργιών. Η κυβέρνηση στοχεύει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.